Page 48 - EOE - NEWSLETTER 11
P. 48
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
48
Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ε.
ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Λ. ΜΠΕΚΟΠΟΥΛΟΥ, Τ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΟΕ 1985-86
ΗΕλληνική Ουρολογική Οικογένεια με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του συναδέλφου μας, Καθηγητού Θεοδοσίου Λ. Μπεκόπουλου.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1932. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Παν. Αθηνών
το 1956 και στην συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από όπου και έλαβε τον τίτλο Assistant Professeur. Επιστρέφοντας από την Γαλλία καθιέρωσε στην διακυστική προστατεκτομή, τον καθετήρα με μπαλόνι. Και επειδή αυτό ξεφούσκωνε πολύ συχνά και δημιουργούσε προβλήματα, εφάρμοσε το υπερηβικό ράμμα που κράταγε τον καθετήρα στην θέση του και αυτό το ράμμα ονομάσθηκε από τους μαθητές του ως «ράμμα Μπεκόπουλου».
Το 1963 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1970 ανέλαβε θέση Επιμελητού της Παν. Ουρολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, φτάνοντας ακαδημαϊκά το 1985 στον τίτλο του Αναπληρωτή Καθηγητή Ουρολογίας στο Παν. Αθηνών. Επί πολλά έτη διετέλεσε Διευθυντής της Β’ Παν. Ουρολογικής Κλινικής - Σισμανογλείου Γενικού Νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί των ημερών του η Κλινική πήρε την ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Έδωσε την ψυχή του στο Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση φοιτητών και νέων ουρολόγων για πολλές δεκαετίες. Διετέλεσε άξιος Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας το χρονικό διάστημα 1985-1986.
Ο αείμνηστος Καθηγητής Μπεκόπουλος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Υπήρξε ρηξικέλευθος, οραματιστής, καινοτόμος και πρωτοπόρος των επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών πραγμάτων. Υπήρξε μέχρι το τέλος του συνεπής στις αρχές του. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά με το θάρρος της γνώμης του, αγαπητός, τίμιος και με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος αλλά και της ιατρικής δεοντολογίας. Έλεγε χαρακτηριστικά για τον άρρωστο που άλλαζε γιατρό: «ο κάθε άρρωστος πρέπει να έχει τον γιατρό που θεωρεί ότι του αξίζει».
Αγαπούσε τους συναδέλφους του και τους στήριζε. Τους προέτρεπε για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Οι ευρωπαίοι συνάδελφοι τον αναγνώριζαν και τον τίμησαν δίνοντάς του πολλές αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία. Υπήρξε εκ των ιδρυτικών στελεχών του European Board of Urology (EBU) και προέτρεψε τα νεότερα μέλη της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής να ασχοληθούν ενεργά με τα δρώμενα του EBU, παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Μεγάλη του αγάπη ήταν το Μεγανήσι, η νέα του πατρίδα, μια πατρίδα που προέκυψε μέσα από τις νεανικές καλοκαιρινές περιπλανήσεις του. Το αγάπησε και εκεί περνούσε τον περισσότερο χρόνο του. Θέλοντας να υποστηρίξει το αγαπημένο του νησί αλλά και την εκπαίδευση των νέων, καθιέρωσε ετήσιο βραβείο για τον αριστούχο μαθητή του λυκείου Μεγανησίου που εισάγεται στο Πανεπιστήμιο. Έλαβε και αυτός την αγάπη και τον σεβασμό του ντόπιου πληθυσμού που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη.
Εκφράζουμε, εκ μέρους όλων των Μελών της Εταιρείας μας, στην οικογένεια και στους οικείους του, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τον απόλυτο σεβασμό μας.