Page 35 - EOE NEWSLETTER 8
P. 35

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιατί ένας Ουρολόγος να γράψει για την «Hellenic Urology» και όχι για κάποιο αναγνωρισμένο περιοδικό του εξωτερικού;
Η ερώτηση είναι πολύ εύλογη, θα μπορούσε να απαντηθεί μονολεκτικά και κατά παράφραση γνωστής φράσης: «Μα για την Ελλάδα φυσικά», αλλά στην ουσία η απάντηση είναι δύσκολη και πιθανόν να μην πείσει και πολλούς συναδέλφους. Παραθέτω, μερικούς λόγους:
1. Πρωτίστως, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αναγνωρίζω ότι μια «καλή» εργασία θα αποσταλεί σε ένα περιοδικό που αναγνωρίζεται από διεθνείς βάσεις δεδομένων και έχει ικανό impact factor. Δεδομένου όμως του μεγάλου ποσοστού απόρριψης από τα περιοδικά του εξωτερικού σίγουρα υπάρχει θέση και για την «Ελληνική Ουρολογία». Αυτό δεν σημαίνει ότι το περιοδικό μας πρέπει να αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» αλλά να θυμάστε ότι το περιοδικό πρέπει πρώτα να «σωθεί» και μετά να «αναβαθμιστεί». Βοηθήστε προς αυτή την κατεύθυνση.
2. Η καταγραφή και αποτύπωση της Ελληνικής Ουρολογικής πραγματικότητας θα καταδείξει το που «βρίσκεται» επιστημονικά αλλά και κλινικά η Ουρολογία στη χώρα μας, ποιες είναι οι ελλείψεις και οι ανάγκες των ειδικευομένων αλλά και των ειδικών Ουρολόγων, και μέσω αυτών να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
3. Η «Ελληνική Ουρολογία» μπορεί να φιλοξενήσει και άρθρα με μικρότερο αριθμό περιστατικών που πλέον με την παγκόσμια συλλογή μεγάλων δεδομένων από πολλαπλά κέντρα του εξωτερικού δύσκολα θα μπορέσουν να δημοσιευτούν σε ένα «μεγάλο» περιοδικό. Είναι κρίμα να μην γνωρίζουμε το έργο του καθενός από εμάς στην κλινική του πράξη.
4. Πιστεύω ότι θα είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσουν οι ειδικοί και ειδήμονες τους νεότερους συναδέλφους στον τρόπο σκέψης, ανάλυσης και τεκμηρίωσης των δεδομένων και να τους επιβραβεύσουν με την γρήγορη «ανταμοιβή» της προσπάθειας τους, μια δημοσίευση.
5. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι στη σύνθεση του «βιογραφικού» ενός Έλληνα Ουρολόγου «μετράνε» και οι εργασίες που δημοσιεύονται και στην «Ελληνική Ουρολογία». Απλά μιλώντας, από το να μην υπάρχει καθόλου συγγραφικό έργο ας υπάρχουν οι εργασίες του «Hellenic Urology».
6. Ο νέος ειδικευόμενος ιατρός πιθανότατα θα προτιμήσει να εργαστεί σε μια κλινική, ακαδημαϊκή ή κρατική, που θα του δώσει και το εφόδιο της συγγραφής και δημοσίευσης.
7.Η δημοσίευση στην «Ελληνική Ουρολογία», η οποία μοιράζεται σε πάνω από χίλιους Έλληνες Ουρολόγους, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο «διαφήμισης» της δουλειάς μας στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα. Μέσω αυτής τόσο εμείς όσο και η δουλειά μας γίνεται γνωστή στο Πανελλήνιο.
8. Τέλος, είναι ο μοναδικός τρόπος το περιοδικό μας να «μεγαλώσει» και να ενταχθεί σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης όπως αυτή της Αμερικάνικης Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που βασίζεται στη βάση δεδομένων MEDLINE. Αναφέρομαι στο γνωστό σε όλους μας PubMed.
καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το επίπεδο επάρκειας της δουλειάς μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε που πρέπει να βελτιωθούμε ως ιατροί-χειρουργοί. Η συγγραφή αποτελεί την μοναδική και πολύτιμη βοήθεια και ευκαιρία να αναπτύξουμε αναλυτική, συνδυαστική και κριτική σκέψη που θα μας βοηθήσει σε παραπάνω από ένα τομέα, ιατρικό ή μη, της ζωής μας. Άφησα τελευταίο την δόμηση ενός αξιόλογου και ικανού «βιογραφικού» γιατί πάντα στο μυαλό μου ήταν η τελευταία προτεραιότητα. Παρόλο που οι συνάδελφοι σήμερα νιώθουν ότι δεν θα τους φανεί χρήσιμο, πρέπει να γνωρίζουν ότι τόσο για την χώρα μας όσο και για το εξωτερικό βαρύνουσα σημασία φέρουν οι δημοσιεύσεις ενός υποψηφίου προς κατάληψη μιας θέσης εκπαιδευόμενου ή εκπαιδευτή.
Tεύχος 08 | Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2020
      35
 




















































































   33   34   35   36   37