Page 37 - EOE_Newsletter_13
P. 37

 ΑΦΙΈΡΩΜΑ
 Tεύχος 13 | Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2021
 παρουσίαζαν οι τακτικές μας συναντήσεις με τους νευρο-ουρολόγους άλλων τμημάτων για ανταλλαγή απόψεων και διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα πραγματοποιούταν συνάντηση με τους ιατρούς του κέντρου αποκατάστασης του νοσοκομείου, ώστε να προγραμματιστεί η παρακολούθηση των εκεί ασθενών.
5. Αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε.
Χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής, δεν αντιμετώπισα την παραμικρή δυσκολία, ούτε καν αυτή της προσαρμογής. Χάρη στις ενέργειες των υπευθύνων της ICS, αλλά και του Professor Karel Everaert, η άφιξή μου στη Γάνδη συνδυάστηκε με ένα έτοιμο σπίτι κι ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας, με ανθρώπους πρόθυμους να με βοηθήσουν.
6. Είστε ευχαριστημένος για την επιλογή σας/θα το συστήνατε;
Η επιλογή μου αποδείχτηκε επιλογή ζωής και τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε νέο συνάδελφο έχει την τάση προς τη νευρο-ουρολογία.
7. Βρίσκει εφαρμογή το αντικείμενο εξειδίκευσης στην καθημερινή σας κλινική πρακτική;
Μιλώντας, πλέον, ως Υπεύθυνος
του Ιατρείου Νευρο-ουρολογίας και Ουροδυναμικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας τα τελευταία 5 έτη, γίνεται ξεκάθαρο ότι η εξειδίκευσή μου καθόρισε την επαγγελματική μου σταδιοδρομία.
8. Ποια στοιχεία γενικότερης λειτουργίας του κέντρου που επισκεφθήκατε πιστεύετε ότι θα έπρεπε να εφαρμοσθούν στο ελληνικό σύστημα υγείας;
Είναι προτιμότερο να αναφερθώ σε αυτά που ήδη εφαρμόζονται στο κέντρο που έχω την τιμή να έχω την ευθύνη, καθώς αποτελούν μια προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα μικρογραφία του αντίστοιχου της Γάνδης. Το πιο απλό, είναι η δημιουργία
ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ώστε
να αποφεύγεται η συσσώρευση έντυπων εγγράφων, αλλά και να διευκολύνεται η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων προς ερευνητική χρήση. Επιπλέον, η τακτική ανανέωση του εξοπλισμού του ιατρείου,
σε συνδυασμό με την προσθήκη νέων τεχνικών και εξαρτημάτων. Σημαντική είναι, σαφώς, και η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού για την ουσιαστική του συνεισφορά στο εξειδικευμένο αυτό αντικείμενο. Οφείλουμε, επίσης, να δώσουμε επιστημονικά κίνητρα στους ειδικευόμενούς μας, ώστε να ανακαλύψουν την αξία και γοητεία της νευρο-ουρολογίας. Το πιο μακρόπνοο όραμα θα ήταν η δημιουργία δημοσίων κέντρων αποκατάστασης ανά περιφέρεια, όπου η νευρο-ουρολογία θα μπορούσε να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα διαχείρισης των ασθενών με νευρολογικά προβλήματα.
9. Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους νεώτερους συναδέλφους για την επιλογή μετεκπαίδευσης;
Η βασική συμβουλή προς τα νεότερα παιδιά είναι να επιλέξουν την κατεύθυνση που νιώθουν ότι τους ταιριάζει περισσότερο. Έχουμε την τύχη να ασκούμε μια ειδικότητα, η οποία έχει πολλά και ενδιαφέροντα αντικείμενα. Σίγουρα, δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε τα πάντα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Η επιλογή της μετεκπαίδευσης μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για την επιστημονική και επαγγελματική μας σταδιοδρομία, οπότε χρειάζεται ώριμη και ψύχραιμη σκέψη, γνώση των προσωπικών μας δυνατοτήτων και αξιοποίηση των ερεθισμάτων κατά τα χρόνια της ειδικότητας.
   37
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς


   35   36   37   38   39