Page 4 - NEWSLETTER_15
P. 4

     Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να γράφω το εισαγωγικό σημείωμα σε αυτό το τεύχος του Newsletter που τόσο αγαπήθηκε από τους Έλληνες Ουρολόγους. Πριν από όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση από την πρώτη μου συμμετοχή –που ξεκίνησε με σκεπτικισμό- στο ΔΣ της ΕΟΕ. Είναι η ΕΟΕ που κάθε μέρα αλλάζει πρόσωπο, που τα μέλη της Διοίκησης και των Επιτροπών –δεν θα μάθουμε ποτέ τους αγώνες καθενός και τις αμέτρητες ώρες που αφιερώνουν- τρέχουν σε Υπουργεία, Οργανισμούς και Επιτροπές, με πάμπολλες παρεμβάσεις, είναι ανοικτοί σε κάθε νεωτεριστική ιδέα, έχουν ξεχάσει την προσωπική προβολή και υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τον Έλληνα Ουρολόγο. Όλα αυτά, είναι μια υπέροχα ευχάριστη έκπληξη, αποτελούν ένα εντυπωσιακό RESTART!
Αυτό το τεύχος είναι αφιερωμένο στην Ανδρολογία. Την υποειδικότητα που ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των συναδέλφων. Το λέω, αυτό, γιατί είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι συνάδελφοι που δηλώνουν π.χ. Ουρολόγος – Νευροουρολόγος ή Ουρολόγος – Ουροογκολόγος, όπως ελάχιστοι είναι και αυτοί που δεν δηλώνουν Ουρολόγος- Ανδρολόγος. Στην πορεία της τα δυο μεγάλα γνωστικά αντικείμενα –ανδρική γονιμότητα και σεξουαλική υγεία- συμπορεύτηκαν, αλλά η τεράστια πρόοδος στη Σεξουαλική Ιατρική τα τελευταία 30 χρόνια κυριάρχησε.
EDITORIAL
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Απόστολος Στέλλος και ο Κώστας Κωνσταντινίδης οργάνωσαν το πρώτο ειδικό ιατρείο τέλη της δεκαετίας του 1980 καθώς και το πρώτο σεμινάριο Στυτικής δυσλειτουργίας στο δώμα του Ευαγγελισμού. Τα επόμενα χρόνια οργανώθηκαν τα πρώτα ιδιωτικά Ανδρολογικά Ιατρικά Κέντρα που σηματοδότησαν τη στροφή της Ανδρολογίας στη Σεξουαλική Ιατρική. Την ίδια περίοδο η εξωσωματική γονιμοποίηση άλλαζε ριζικά και αμετάκλητα τα δεδομένα στην υπογονιμότητα. Ήταν επομένως λογικό οι Έλληνες Ουρολόγοι να στραφούν στη Σεξουαλική Ιατρική.
Το 1995 οργανώνεται με Ελληνική πρωτοβουλία στο Πόρτο Καρράς το ιδρυτικό Συνέδριο της European Society for Sexual Medicine (ESSM) και συγχρόνως στην ενιαία, τότε, Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ συστήνεται η πρώτη ερευνητική ομάδα που μέχρι σήμερα (αρχικά στο Γεννηματάς, κατόπιν στο Παπαγεωργίου και την τελευταία 7ετία πάλι στο Γεννηματάς) πρωτοστατεί στη διεθνή σκηνή με πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε καταξιωμένα διεθνή περιοδικά. Το 1998 αποκτά οργανωτική δομή με το Κέντρο Αναφοράς Σεξουαλικών Δυσλειτουργιών με πολυεπίπεδο έργο (τηλεφωνική γραμμή βοήθειας – δράσεις στην κοινότητα – εκπαίδευση και έρευνα). Μετεξελίσσεται στο Κέντρο Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) -που έφτασε να απασχολεί σε έμμισθες θέσεις 14 επιστήμονες - και προ 10ετίας εντάσσεται και γίνεται το μοντέλο ανάπτυξης του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ). Το ΚΕΣΑΥ παρουσίασε στην Ουρολογική κοινότητα για πρώτη φορά τα Κλινικά Φροντιστήρια, μια πρότυπη εκπαιδευτική διαδικασία που αγαπήθηκε ιδιαίτερα μέχρι σήμερα (πάνω από 50 κλινικά φροντιστήρια οργανώθηκαν, όχι μόνο στην Ανδρολογία, αλλά και στη Λειτουργική Ουρολογία, και τις παθήσεις του Προστάτη). Το σημαντικό έργο του ΚΕΣΑΥ στην εκπαίδευση είχε εκτός από τις επιστημονικές εκδηλώσεις άλλους τρείς άξονες:
 4
  



























































































   2   3   4   5   6