Page 10 - NEWSLETTER_16
P. 10

                  E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 ΤΑ ΝΈΑ ΤΗΣ Έ.Ο.Έ
   ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΉΣ ΕΟΕ ΣΤΟ 15O ΣΧΟΛΕΊΟ
ΟΥΡΟΛΟΓΊΑΣ, 14-17 ΑΠΡΊΛΊΟΥ 2022
Η Ε.Ο.Ε έδωσε το παρόν στο 15o Σχολείο Ουρολογίας, το οποίο μετά από
2 χρόνια, επανήλθε στην Πορταριά με φυσική παρουσία. Η δομή του προγράμματος συνιστά την πρώτη συνεργασία του ΙΜΟΠ με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση ήταν και πάλι στο προσκήνιο, με ένα έντονα διαδραστικό πρόγραμμα, αποτελώντας ακόμη μια επιτυχημένη Επιστημονική Συνάντηση από την ομάδα του ΙΜΟΠ!
ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΕΛΗΒΕΛΙΏΤΗΣ»
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία προκηρύσσει και για το έτος 2022 την Υποτροφία “Απόστολος Δεληβελιώτης”, ύψους 20.000 Ευρώ, για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα το Σάββατο 28/05/2022 & ώρες 10.00 – 12.00, στo Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΕΟΕ.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή σας έως και τη Δευτέρα, 02/05/2022 στο e-mail της ΕΟΕ: hua@huanet.gr
Δείτε αναλυτικά τους όρους συμμετοχής και στείλτε την αίτησή σας ηλεκτρονικά ΈΔΏ.
   10
ΔΉΜΟΣΊΕΥΣΉ ΣΤΑ
ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΊΑΚΟ
Στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας για την σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο (4-6 Μαρτίου, 2022, στο ένθετο “ΥΓΕΙΑ" της Εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"), άρθρο με τις θέσεις της ΕΟΕ, αναφορικά με την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη και για το
τι ισχύει από επιστημονικής πλευράς, όσον αφορά τις δύο χειρουργικές τεχνικές ΗοLEP και REZUM, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφέρονται, πολύ συχνά, στα ΜΜΕ.
Το άρθρο υπογράφει, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ.
                  SHUTTERSTOCK
0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
4-6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
υγεια
Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη Οι νέες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης
ΓΝΩΜΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ HOLEP: Πρόκειται για μία τεχνική που χρη- σιμοποιεί το Holmium laser σαν μέσο για τη σμίκρυνση του προστατικού αδενώματος Υπάρχει σαν μέθοδος πάνω από 20 χρόνια και πρόσφατα απέκτησε νέα δυναμική. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσμα- τικότητά της (προοπτικές, τυχαιοποιημένες μελέτες), έχει κύρια εφαρμογή σε μεγάλους προστάτες και ανταγωνί- ζεται τη διακυστική και τη διουρηθρική προστατεκτομή σε μακροχρόνια αποτελεσματικότητα. Οι λόγοι που δεν καθιερώθηκε εξ αρχής στην καθημερινή πρακτική των ουρολόγων ως κυρίαρχη επιλογή είναι πολλοί. Χρειάζεται ακριβό εξοπλισμό, έχει δύσκολη καμπύλη εκμάθησης και υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ασθενών με ακράτεια προσπάθειας μετά την επέμβαση, που διαρκεί για αρκετές εβδομάδες.Σήμερα, υπάρχουν πολλοί νέοι ουρολόγοι που έχουν πρόσβαση στον τεχνολογικό εξοπλισμό, έχουν εκ- παιδευτεί και μπορούν να εκτελέσουν σωστά την HoLEP προστατεκτομή σε ευμεγέθεις προστάτες με επιτυχία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας για την μέθοδο αυτή, αναφέρουν ότι συστή- νεται και ότι υπάρχει απόδειξη για την εφαρμογή της.
και το σύνδρομο Hollywood
Το 1972 διευθυντής κρατικής παθολογικής κλινικής δημοσί- ευσε στην «ΙΑΤΡΙΚΗ», το πλέον έγκυρο ιατρικό περιοδικό της εποχής εκείνης στην Ελλάδα, άρθρο, με τίτλο «Το σύνδρομο Hollywood στην Ιατρική Επιστήμη». Στο άρθρο αυτό γίνεται αναφορά στη συμπεριφορά ορισμένων ιατρών οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προβληθούν φροντίζουν να είναι συνέ- χεια στα φώτα της δημοσιότητας και να αυτο-επιδεικνύονται όπως οι αστέρες του Hollywood. Εχουν περάσει 50 χρόνια από τότε και το φαινόμενο αυτό – όχι μόνο στην Ελλάδα – εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ και η καθιέρωση των social media διευκολύνει τέτοιες συμπεριφορές όπως αναμενόταν. Τον τελευταίο καιρό, το φαινόμενο πλήττει και την ειδικότητα της ουρολογίας. Κάποιοι συνάδελφοι ουρολόγοι – ευτυχώς όχι πολλοί – επιδιώκουν τη συνεχή εμφάνιση στα ΜΜΕ, διαφημίζοντας κάποια νέα χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη.
ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ REZUM: Είναι μία νέα τεχνική, πολυδιαφη- μισμένη, με μεγάλη εφαρμογή στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή είναι εύκολη στην εκτέλεση και χαμηλότερου κόστους καθότι απαιτεί νοσηλεία λίγων ωρών. Χρησιμοποιεί την ενέργεια των υδρατμών που απελευθερώνονται μέσα στον προστάτη με σκοπό τη νέκρωση προστατικού ιστού. Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι λίγες, η μετεγχει- ρητική παρακολούθηση (follow up) είναι μικρής διάρκειας και δεν υπάρχουν έγκυρες μελέτες που να συγκρίνουν τη μέθοδο αυτή με τη διουρηθρική προστατεκτομή που εξακολουθεί να είναι η πλέον αποδεκτή και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη σε παγκόσμιο επίπεδο χειρουργική τεχνική. Στις υπάρχουσες μικρές μη τυχαιοποιημένες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα, υπάρχει βελτίωση στα συμπτώματα, δεν παρουσιάζονται σοβαρές επιπλοκές και δεν έχει ένδειξη για υπερμεγέθεις προ- στάτες. Πουθενά και καμία προοπτική, τυχαιοποιημένη μελέτη δεν απαντά στο βασικό ερώτημα που είναι ο κα- θορισμός του ποσοστού ανάγκης επανεπέμβασης στα 3-5 χρόνια. Οι προηγούμενες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι οποίες εμφανίσθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, όπως η θερμοθεραπεία (TUMT), η TUNA, το GreenLight laser, είχαν παρόμοια αποτελέσματα με την τεχνική REZUM στις αρχικές μελέτες και υπήρχε ό ίδιος ενθουσιασμός. Μετά όμως από 3-5 χρόνια, όταν όλοι συνειδητοποίησαν ότι το ποσοστό επανεπέμβασης ήταν πολύ ψηλό, ο ενθουσια- σμός εξανεμίσθηκε και οι τεχνικές αυτές περιορίσθηκαν στην χρήση τους και μερικές εξαφανίσθηκαν εντελώς.
Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) είναι το συνηθέστερο ουρολο- γικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες μετά την ηλικία των 60 ετών. Η υπερπλασία, δηλαδή η διόγκωση του προστάτη αδένα, εμποδίζει την ούρηση με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία, νυκτουρία, δυ- σκολία έναρξης της ούρησης και μείωση της ακτίνας των ούρων. Η θεραπεία της πάθησης αυτής είναι αρχικά φαρμακευτική και όταν τα φάρμακα δεν αποδίδουν, συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Οι κλασικές επεμβάσεις είναι η διακυστική προστατεκτομή, όταν ο προστάτης είναι μεγάλος και η διουρηθρική προστατεκτομή, που εφαρμόζεται σε μικρότερου μεγέθους προστάτες. Οι επεμβάσεις αυτές, όπως όλες, έχουν ορισμένες παρενέργειες.
Για αυτό τον λόγο, τα τελευταία 30 χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες να βρεθεί μία νέα χειρουργική τεχνική που να είναι αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα να έχει λιγότερες παρενέργειες. Σε αυτές τις τεχνικές περιλαμβάνονται επεμβάσεις που χρησιμοποιούν διάφορες μορφές laser και άλλες τεχνικές που προσπαθούν, με κάποια μορφή ενέργειας, να εξαφανίσουν προστατικό ιστό. Είμαστε υποχρεωμέ- νοι ως Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, να ενημερώσουμε υπεύθυνα το κοινό, για το τι ισχύει από επιστημονικής πλευράς, για τις δύο τεχνικές, που συζητιούνται, τελευταία, πολύ συχνά, στα ΜΜΕ, την ΗοLEP και την REZUM.
Τα τελευταία 30 χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες να βρεθεί μία νέα χειρουργική τεχνική που να είναι αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα να έχει λιγότερες παρενέργειες. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, να ενημερώσουμε υπεύθυνα το κοινό, για το τι ισχύει από επιστημονικής πλευράς, για τις δύο τεχνικές, που συζητιούνται, τελευταία, πολύ συχνά, στα ΜΜΕ, την ΗοLEP και την REZUM
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Θα πρέπει, ως ουρολόγοι, να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να παρακολουθούμε τις τεχνολο- γικές εξελίξεις που υπάρχουν στις χειρουργικές τεχνικές, οι οποίες εξελίσσονται διαρκώς. Θα πρέπει, επίσης, να συγκρίνουμε τα νέα δεδομένα με τις εμπειρίες του πα- ρελθόντος και να μην υποπίπτουμε στα ίδια σφάλματα ξανά και ξανά. Είναι απαραίτητο να δείξουμε υπομονή, να δοκιμάζουμε ότι καινούργιο εμφανίζεται και με κρι- τική σκέψη να αξιολογούμε τις νέες τεχνολογίες. ∆εν χρειάζεται βιασύνη και δεν είναι επιστημονικά ορθό να παρουσιάζουμε στα ΜΜΕ κάθε νέα χειρουργική τεχνική σαν πανάκεια, πριν αυτή δείξει την αποτελεσματικότητά της σε βάθος χρόνου, με μακροχρόνια και επιβεβαιωμένα αποτελέσματα, δημιουργώντας στους πολίτες, ερωτημα- τικά και αμφιβολίες για τις υπάρχουσες και δοκιμασμένες τεχνικές.
Οι ασθενείς μας, από την άλλη μεριά, οφείλουν να γνωρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η επιστη- μονική ορθότητα των δεδομένων που παρουσιά- ζονται στα ΜΜΕ αμφισβητείται και δυστυχώς, πολλές φορές, υπάρχει παραπληροφόρηση του κοινού. Πρέπει να συζητούν με τον ουρολόγο που εμπιστεύονται, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση που αφορά την υγεία τους. Σκοπός της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας με την παρέμβασή της αυτή είναι να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες πολίτες, να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που αποκομίζουν από τις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές με τον θεράποντα ιατρό τους ή και μέσω έγκυρων ιατρικών ιστοσελίδων, όπως της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (www.huanet.gr) ή της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (https://patients.uroweb.org).
Ο Γεράσιμος Αλιβιζάτος, MD, PhD, FEBU είναι πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας

































































   8   9   10   11   12