Page 22 - NEWSLETTER_22
P. 22

  E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
  ΜΊΧΑΉΛ ΛΥΚΟΥΡΊΝΑΣ
π. Προέδρος ΕΟΕ 1995-1996
είδηση της εκδημίας του Μιχάλη Λυκουρίνα στις 10 Ιανουαρίου 2023, γέμισε με βαθιά θλίψη την Ουρολογική κοινότητα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο διευθυντής Ουρολογικών Κλινικών του ΕΣΥ, ο άξιος χειρουργός, ο καθοδηγητής δάσκαλος, ο εξέχων επιστήμονας, ο π. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, ο αφοσιωμένος οικογενειάρχης και ο άνθρωπος με ακεραιότητα και ήθος, δεν είναι πια κοντά μας.
Ο Μιχάλης Λυκουρίνας γεννήθηκε στο Μοσχάτο-Νέο Φάληρο Αττικής από Χιώτες γονείς και μετά από εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1965.
Από το 1966 εως το 1969 βρίσκεται στη Χίο , που τόσο αγαπούσε, για την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας ως έφεδρος αξιωματικός στο ΚΕΥ Χίου και ως βοηθός στη χειρουργική κλινική στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου καθώς και για την ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου του.
Η πορεία του στην Ιατρική επιστήμη συνεχίζεται με την εξειδίκευσή του στην ειδικότητα της Ουρολογίας στην Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική από αξιόλογους καθηγητές, όπως τους κυρίους Αλεβιζάτο, Μαυρίκιο, Παυλάκη, Φωκίτη και Μπεκόπουλο.
Η αναζήτηση του Μιχάλη Λυκουρίνα για επιστημονική και πρωτοποριακή κατάρτιση, τον οδήγησε το 1973 στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Bristol, όπου μετεκπαιδεύτηκε στην αρχή στο South Med Hospital με τους Norman Slate και John Michel και αργότερα στο Royal Post Graduate Medical School -Hammersmith Hospital με τους Ralf Shackam και Jeofry Chisom.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως βοηθός επιμελητής,, υφηγητής και επίκουρος καθηγητής στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Κ. Δημόπουλο. Παράλληλα ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ουροδυναμική μελέτη του κατώτερου Ουροποιητικού», το 1976.
Η συγγραφή βιβλίων για την Ουρολογία, οι εργασίες, οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, οι συμμετοχές και ομιλίες σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, η υφηγεσία με τίτλο « Αμεση δράση των οιστρογόνων στον καρκίνο του προστάτη» , η εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευομένων, η συμμετοχή του ως εξεταστής του European Bord of Urology καθώς και στη λήψη
   
























































































   20   21   22   23   24