Page 44 - NEWSLETTER_22
P. 44

  E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
   ΑΡΘΡΟ
ΟΊ ΣΉΜΑΝΤΊΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΊΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΉΡΊΕΣ ΟΔΉΓΊΕΣ ΤΉΣ EAU ΓΊΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΊΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΉ.
44
Τα guidelines του 2023 για τον καρκίνο του προστάτη εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία και περιλαμβάνουν αρκετές διευκρινήσεις σε παλαιότερες συ- στάσεις, προσθήκες στη διαγνωστική προσέγγιση ασθενών με καρκίνο προστάτη, αλλά και πολλές και ενδιαφέρουσες αλλαγές στην θεραπευτική αντιμετώπιση. Το πρώτο βέβαια που παρατηρεί κάποιος ξεφυλλίζοντας τις νέες οδηγίες, είναι ότι σε όλα τα τμήματα όπου γίνεται λόγος για ταξινό- μηση ασθενών σε κατηγορίες κινδύνου και στην ανάλογη αντιμετώπιση, έχει προστεθεί πλέον με υποσημείωση ότι όλες αυτές οι συστάσεις βασίζο- νται στην κλασική απεικόνιση με αξονική/μαγνη- τική τομογραφία και σπινθηρογράφημα. Η ευρεία πλέον χρήση του PSMA-PET στην καθημερινή κλι- νική πράξη ανάγκασε μάλλον τους συγγραφείς να προχωρήσουν στην ευγενική αυτή υπενθύμιση, αλλά και στη σύσταση - με strong recommendation μάλιστα- να μην χρησιμοποιούνται τα ευρήματα του PSMA ως βάση για αλλαγή του θεραπευτικού πλάνου στους ασθενείς ανεξαρτήτως risk group.
SCREENING - ΔΙΑΓΝΩΣΗ
• Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία
συστήνεται πλέον με ισχυρή ένδειξη σε όλους τους ασθενείς με PSA 3-10 ng/ml και φυσιολογική δακτυ- λική εξέταση ως βασικό κριτήριο για την απόφαση ή όχι για βιοψία. Εναλλακτικά μπορούν να χρησι- μοποιηθούν διάφορα άλλα εργαλεία υπολογισμού κινδύνου (risk calculators). Βιοδείκτες στο αίμα ή
στα ούρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν (μη ισχυρή σύσταση).
• H διαπερινεϊκή βιοψία προστάτη παραμένει η μέθοδος πρώτης εκλογής καθώς έχει συσχε- τισθεί με λιγότερες λοιμώδεις επιπλοκές. Αυτό που αμφισβητείται σύμφωνα με 4 μελέτες είναι η προφυλακτική χορήγηση αντιβίωσης στις δια- περινεϊκές βιοψίες, καθώς δε φαίνεται να επιδρά στην εμφάνιση λοιμώξεων.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΥ
• Ένεργός παρακολούθηση: το πρωτόκολλο πα- ρακολούθησης γίνεται πιο συγκεκριμένο και περι- λαμβάνει εκτός από την ετήσια δακτυλική εξέταση και το εξαμηνιαίο PSA, επαναληπτική βιοψία στα 2-3 χρόνια (με εξαίρεση ίσως ασθενείς με PIRADS 1-2 και PSA-density <0,15). Κάθε αύξηση του PSA θα πρέπει να συνοδεύεται από νέα πολυπαραμετρική, ακολουθούμενη από βιοψία.
• Ριζική προστατεκτομή: σύμφωνα με τις δια- θέσιμες μελέτες η διενέργεια της ριζικής προστα- τεκτομής μπορεί να καθυστερήσει έως και 3 μήνες από τη διάγνωση του καρκίνου χωρίς επίπτωση στα ογκολογικά αποτελέσματα. Σε ασθενείς χαμηλού ρίσκου συστήνεται πάντα η χρήση νορμογραμμά- των για την απόφαση διενέργειας λεφαδενεκτομής.
• Ακτινοθεραπεία: σε όλα τα σημεία που προϋ- πήρχε ως μόνη επιλογή η ΙMRT (intensity modulated radiation therapy) υπάρχει σαν εναλλακτική και η
  



















































































   42   43   44   45   46