Page 24 - NEWSLETTER_27
P. 24

                                   E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 ΤΑ ΝΈΑ ΤΗΣ Έ.Ο.Έ
Εις Μνήμην
Στον δάσκαλό μας με αγάπη
Νίκος Δαβίλλας
(π. Πρόεδρος Ε.Ο.Ε 1973)
«Γένεση και Διαδρομή»
Μόνο εμείς που ζήσαμε από κοντά τον Νίκο Δαβίλλα
μπορούμε σήμερα να μιλάμε για τη συμβολή τους στην
εξέλιξη και την προαγωγή της ειδικότητάς μας και να είμαστε
υπερήφανοι που τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του.
Χωρίς να θέλω να περάσω σε οποιαδήποτε υπερβολή στους
χαρακτηρισμούς μου, γιατί ξέρω πολύ καλά τη μετριοφροσύνη
και τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, θα μου επιτρέψετε να
κάνω έναν παραλληλισμό. Ό,τι ήταν για την Αγγλία ο Blandy
και ο Turner Warwicκ, για τη Γαλλία ο Streng και ο Küss, για
τη Γερμανία ο Alken, ήταν ο Νίκος Δαβίλλας για την Ελλάδα.
Χειρούργησε, διηύθυνε, εκπαίδευσε, συνεργάστηκε και άφησε ένα μεγάλο νοσοκομειακό έργο, το οποίο με μεγάλη δυσκολία θα βρει ο ερευνητής της ιστορίας σε άλλους ουρολόγους και σε άλλες χώρες.
Ο Νίκος Δαβίλλας γεννήθηκε το 1926 στο Κεφαλληνό Μεσσηνίας, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Ουρολογία και συμπλήρωσε τις γνώσεις του γύρω από την ειδικότητα στο Ινστιτούτο Ουρολογίας του Λονδίνου και σε διάφορα επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1957, υφηγητής Ουρολογίας το 1964, άμισθος επίκουρος καθηγητής το 1984 και άμισθος καθηγητής Ουρολογίας το 1997.
Το χρονικό διάστημα την 1960-1978 χρημάτισε διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής της Πολυκλινικής Αθηνών, όπου ήταν και η πρώτη μας επαφή, καθώς εκεί ξεκίνησα την ειδικότητα της Ουρολογίας. Από το 1979 μέχρι το 1992 διηύθυνε την ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Μεταξύ 1973 και 1980 διετέλεσε σύμβουλος ουρολόγος στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και «Ανδρέας Συγγρός». Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας το 1973. Από το 1992 εργάστηκε στο νοσοκομείο «Υγεία» μέχρι το 2012 και συνέχισε να επισκέπτεται μέχρι ηλικίας 90 ετών, για να παίρνει ανάσες ζωής, όπως συνήθιζε να λέει Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τη συμμετοχή του σε πάνω από 500 δημοσιεύσεις στη διεθνή και ελληνική ιατρική βιβλιογραφία, με επιστέγασμα το βιβλίο του που εκδόθηκε το 2007 από τις εκδόσεις Λιβάνη και περιλαμβάνει στις σελίδες του την καταγραφή εκτός από των μεγάλων ιστορικών γεγονότων και τους κυριότερους σταθμούς της Ουρολογίας σε παγκόσμια κλίμακα, τα ουρολογικά δρώμενα νεοελληνική ιστορία της ουρολογίας, δρώμενα τα οποία έζησε από κοντά επί μισό και πλέον αιώνα.
Όλοι όσοι από τους ουρολόγους είχαμε την ευκαιρία να έχουμε για δάσκαλό μας το Νίκο Δαβίλλα κρατήσαμε και κρατάμε ακόμα τη συναδελφικότητα, το ήθος, την αξιοπρέπεια και την αγάπη του για τον άνθρωπο και την Ουρολογία, που υπήρξε μεγάλη του αγάπη. Εκτός από την αγάπη των Ελλήνων Ουρολόγων, φεύγοντας, ο Νίκος Δαβίλλας παίρνει μαζί του και την αγάπη της οικογένειάς του, που αποτελούσε πάντα προτεραιότητα, της συζύγου του, Πόπης, και των δύο παιδιών του, του Ηλία, που συνεχίζει την πορεία του στην Ουρολογία και της κόρης του, Τάνιας, όπως και των εγγονών του που υπεραγαπούσε και τον υπεραγαπούν.
   24
Κύριε Διευθυντά, θα είσαι πάντα στη μνήμη μας.
Αναστάσιος Θάνος πρώην πρόεδρος Ε.Ο.Ε
         










































































   22   23   24   25   26