Page 7 - NEWSLETTER_27
P. 7
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΉ ΣΤΕΛΕΧΩΣΉ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ & ΤΜΉΜΑΤΩΝ
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Πρόσφατα, κάναμε μια προσπάθεια καταγραφής της στελέχωσης των Ουρολογικών Κλινικών και Τμημάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς τη τελευταία δεκαετία υπάρχει αθρόα συνταξιοδότηση συναδέλφων χωρίς να πραγματοποιούνται αντίστοιχες προσλήψεις. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Κλινικών και Τμημάτων που απάντησαν στις οχλήσεις μας για τη καταγραφή αυτή και φυσικά τη Γραμματεία της ΕΟΕ για την άοκνη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων. Με την επιφύλαξη της ακρίβειας των παρεχόμενων στοιχείων και ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη σε περίπτωση κάποιας παράλειψης, διαπιστώθηκαν αυτά που παραθέτουμε παρακάτω.
Ανά περιφέρεια, διαπιστώθηκε κάλυψη των οργανικών θέσεων Ουρολογικών Κλινικών και Τμημάτων του ΕΣΥ σε ποσοστό άνω του 75% στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης (καταγράφτηκε το υψηλότερο ποσοστό 86% με κάλυψη 18/21), Αττικής-Πειραιά (77%: 58/75), Κρήτης (77%: 14/18), Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας (76%: 22/29, πλην Θεσσαλονίκης). Ποσοστό κάλυψης περίπου 70% διαπιστώθηκε στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου (συμπεριλαμβανομένων των νήσων Ιονίου, πλην Κέρκυρας, 24/33) και Ηπείρου (συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας, 12/17) καθώς και Αιγαίου (πλην Κρήτης, 11/15). Ποσοστό κάλυψης περίπου 60% (12/20) καταγράφτηκε στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Το μικρότερο ποσοστό κάλυψης ανά περιφέρεια ήταν περίπου 40% και διαπιστώθηκε στα νοσοκομεία Στερεάς Ελλάδος (6/14) και Θράκης (6/15).
Μηδενική στελέχωση διαπιστώθηκε πανελλαδικά σε 10 Ουρολογικές Κλινικές ή Τμήματα του ΕΣΥ, κυρίως στην επαρχία (με χαρακτηριστικά παραδείγματα ακάλυπτων πόλεων τη Λαμία και τις Σέρρες). Επίσης, ειδική μνεία γίνεται στη μοναδική Παιδοουρολογική Κλινική στην Ελλάδα που βρίσκεται στην Αθήνα και έχει, στο σύνολο 3 οργανικών θέσεων, μόνο μία καλυμμένη θέση ειδικού συναδέλφου.
EDITORIAL
Ενδιαφέροντα ήταν και τα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των ειδικευομένων συναδέλφων. Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι ο αριθμός των Ουρολογικών Κλινικών που παρέχουν πλήρη ειδικότητα είναι 32 (συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών νοσοκομείων) και αυτών που δίνουν μερική ειδικότητα (ως δύο έτη) είναι 11. Από τις Ουρολογικές Κλινικές που παρέχουν πλήρη ειδικότητα υπάρχουν 3 στην Αττική που δεν έχουν κανένα ειδικευόμενο. Στην επαρχία δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι συνάδελφοι σε Ουρολογικές Κλινικές που δίνουν μερική ειδικότητα σε ποσοστό περίπου 40%.
Μια πρώτη ανάγνωση των παραπάνω στοιχείων μας προβληματίζει σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των Ουρολογικών Κλινικών και Τμημάτων, ιδίως σε νοσοκομεία που δέχονται μεγάλο όγκο περιστατικών στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία όταν καλύπτουν μεγάλες περιοχές. Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι Κλινικές με 1-2 συναδέλφους δε μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στα επείγοντα ή τακτικά περιστατικά που προκύπτουν καθημερινά, αλλά και οι ίδιοι οι συνάδελφοι εξουθενώνονται καθημερινά και εφημερεύουν αδιάλειπτα. Ίσως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους που τα τελευταία έτη έχει αυξηθεί ο αριθμός των συναδέλφων που έχει αποχωρήσει από το ΕΣΥ πριν τη συνταξιοδότησή τους.
Χωρίς να έχουμε ακριβή συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τη προηγούμενη πενταετία διαπιστώνουμε ότι αυξάνει ο αριθμός των ειδικευομένων συναδέλφων. Σε αυτό πιστεύουμε ότι συνετέλεσε η προσπάθεια των τελευταίων ΔΣ της ΕΟΕ να ενημερώσει για την ειδικότητά μας φοιτητές Ιατρικής στα Πανεπιστήμια πανελλαδικά αλλά και στις επιστημονικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος με αντίστοιχες ενημερωτικές συνεδρίες.
Επεξεργαζόμαστε τα παραπάνω στοιχεία στελέχωσης των Ουρολογικών Κλινικών και Τμημάτων πανελλαδικά και θα σας ενημερώσουμε για τις αντίστοιχες προτάσεις και πρωτοβουλίες μας. Παράλληλα, θα σας παρακαλούσαμε να υποβάλλετε τα δικά σας σχόλια ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης αλλά και τις δικές σας προτάσεις για το θέμα αυτό.
Tεύχος 27 | Iaνουάριος-Φεβρουάριος 2024
Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Παπατσώρης
Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ Μέλος ΔΣ ΕΟΕ