Page 7 - NEWSLETTER_29
P. 7
Αγαπητοί φίλοι,
EDITORIAL
κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, τα γεωγραφικά εμπόδια και οι αναποτελεσματικότητες του συστήματος υγείας συμβάλλουν στη μη ισότιμη πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα. Επιπλέον, η ψυχολογική επίδραση των προβλημάτων αναπαραγωγικής υγείας στους άνδρες συχνά παραβλέπεται. Παθήσεις όπως η υπογονιμότητα και η στυτική δυσλειτουργία μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικό συναισθηματικό άγχος, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής.
Στα προβλήματα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και τα λάθη των ασφαλιστικών οργανισμών. Έτσι στα πλαίσια των προληπτικών ελέγχων διαπιστώνουμε ότι οι ανδρολόγοι-ουρολόγοι είναι αποκλεισμένοι από την παραπομπή του υπογόνιμου άνδρα σε ειδικές εξετάσεις. Αντίθετα άλλες ειδικότητες όπως οι γυναικολόγοι έχουν τη δυνατότητα να τις συνταγογραφήσουν στον άνδρα. Επιπλέον, υπάρχουν εξετάσεις όπως το οξειδωτικό stress σπέρματος που δεν καλύπτονται καθόλου από τα ταμεία. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ενώ η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των χωρών με υπογεννητικότητα, η αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας καταλήγει να είναι μια αρκετά ακριβή υπόθεση.
Δυστυχώς, στην καθημερινή κλινική πράξη, το κομμάτι της ουρολογίας-ανδρολογίας βάλλεται καθημερινά από άλλες ειδικότητες που διεκδικούν όχι μόνο αυτό που τους αντιστοιχεί αλλά και το γνωστικό αντικείμενο των ουρολόγων-ανδρολόγων.
Ο τομέας της ουρολογίας-ανδρολογίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες προκλήσεις και αξιοποιώντας τις προόδους στην ιατρική επιστήμη, μπορούμε να βελτιώσουμε τα υγειονομικά αποτελέσματα για τους άνδρες στη χώρα μας. Αυτό που απαιτείται είναι συνεργασία όλων μας και η βοήθεια από την Πολιτεία.
Με εκτίμηση
Αθανάσιος Ζαχαρίου
Επ. Καθηγητής Ουρολογίας Παν. Ιωαννίνων Πρόεδρος Σ.Ε. Τμήματος ΑΝΔΡΥ.ΥΠΟ.
Η Ανδρολογία, η υπο-ειδικότητα της Ουρολογίας που εστιάζει στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία, την σεξουαλική ιατρική και τις σχετιζόμενες παθήσεις, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Παρά τις σημαντικές εξελίξεις όμως, ο τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και πιεστικά ζητήματα που απαιτούν συντονισμένη προσπάθεια από ερευνητές, κλινικούς γιατρούς αλλά και πολιτικούς για να γεφυρωθούν τα κενά στην υγεία των ανδρών.
Η ανδρολογία έχει εξελιχθεί από μια υπο-ειδικότητα της Ουρολογίας σε ένα κρίσιμο συστατικό της ολιστικής υγειονομικής φροντίδας του άνδρα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαγνωστικές τεχνικές και τις θεραπευτικές μεθόδους έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ανδρολογικών παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, οι καινοτομίες σε τεχνικές όπως η mTese έχουν δώσει ελπίδα σε άνδρες να τεκνοποιήσουν, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς, όλες οι κλινικές στη χώρα μας που εκπαιδεύουν ειδικευόμενους Ουρολόγους, δε διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό, δημιουργώντας πολλά και σημαντικά κενά στην εκπαίδευση των νέων ουρολόγων στην ανδρολογία.
Επιπλέον, υπάρχει δεδομένη έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τα ζητήματα υγείας των ανδρών, οδηγώντας σε καθυστερημένες διαγνώσεις και υποβαθμισμένα θεραπευτικά αποτελέσματα. Το διαδίκτυο δυστυχώς, δε μεταφέρει πάντα σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση στους νέους άνδρες.
Η έρευνα στην ανδρολογία εξακολουθεί να είναι υποχρηματοδοτούμενη σε σύγκριση με άλλες ουρολογικές υπο-ειδικότητες. Αυτή η ανισότητα χρηματοδότησης εμποδίζει την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων και θεραπευτικών επιλογών. Ένα άλλο πιεστικό ζήτημα είναι η ανισότητα στην πρόσβαση σε ανδρολογική φροντίδα. Οι
Tεύχος 29 | Mάϊος - Ιούνιος 2024
7