Page 51 - NEWSLETTER_30
P. 51
Tεύχος 30 | Ιούλιος-Αύγουστος 2024
ΑΡΘΡΟ
Αναγέννηση
Κατά την Αναγέννηση, οι καλλιτέχνες άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανατομία του ανθρώ- πινου σώματος. Καλλιτέχνες όπως ο Leonardo da Vinci (1452-1519) μελέτησαν και απεικόνισαν με λεπτομέ- ρεια το ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ουρολογικών οργάνων. Τα σκίτσα και οι ανατομικές μελέτες του Da Vinci βοήθησαν να κατανοηθεί καλύτερα η ανθρώπινη ανατομία και να αναπτυχθούν οι ιατρικές γνώσεις της εποχής.
Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Andreas Vesalius (1514-1564): Ο Ανδρέας Βεσάλιος ήταν Φλαμανδός ανατόμος και γιατρός, γνωστός για το έργο του "De humani corporis fabrica" (Περί της κατασκευής του ανθρώπινου σώματος). Το έργο αυτό περιλαμβάνει λεπτομερείς εικονο- γραφήσεις του ουροποιητικού συστήματος και αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής απεικόνισης.
18ος και 19ος Αιώνας
Πρόκειται για την εποχή που η ιατρική απεικό- νιση έγινε πιο συστηματική και επιστημονική. Οι γιατροί της περιόδου αυτής συνεργάστη- καν με καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν λεπτομερείς και ακριβείς ανατομικές εικονο- γραφήσεις για ιατρικά βιβλία και διδασκαλία. Αυτές οι απεικονίσεις περιλάμβαναν συχνά τα ουρολογικά όργανα και τις σχετικές παθή- σεις. Επί παραδείγματι ο διάσημος Σκωτσέζος ιατρός Charles Bell (1774-1842) ήταν εκτός από χειρουργός, ανατόμος και φυσιολόγος και καλλιτέχνης και μάλιστα γνωστός για τις ανατομικές του εικονογραφήσεις. Σχεδίασε πολλές λεπτομερείς εικόνες για ιατρικά βιβλία της εποχής, συμπεριλαμβανομένων απεικονί- σεων ουρολογικών οργάνων και παθήσεων.
Αριστερά: Στένωμα ουρήθρας που περιβάλλεται από Bougies που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και θεραπεία του. Χαραγμένο από τον Charles Bell το 1810.
Τραύμα στο όσχεο από μουσκέτο, του Τσαρλς Μπελ.
51