Page 65 - NEWSLETTER_30
P. 65
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑΣ/ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΥΠΟ)
Διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP).
Η TURP μετεγχειρητικά συνδέεται κυρίως με διατα- ραχές στην εκσπερμάτισης, ιδιαίτερα με παλίνδρο- μη εκσπερμάτιση (ΠΕ), σε ποσοστά που κυμαίνονται από 62–75%. Επιπλέον, το 13–14% των ανδρών εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), ειδικά οι ασθενείς με παθολογικές νυκτερινές στύσεις προεγ- χειρητικά. Μελέτες που συγκρίνουν τη μονοπολική TURP (M-TURP) με τη διπολική (B-TURP) δείχνουν παρόμοια επίπτωση στη σεξουαλική λειτουργία, συ- μπεριλαμβανομένων της στυτικής δυσλειτουργίας και της παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Επιπλέον, ο όγκος του προστάτη που αφαιρείται δεν αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφά- νιση μετεγχειρητικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΠΕ έχουν προταθεί αρκετές χειρουργικές τεχνικές δι- ατήρησης του αυχένα της ουροδόχου κύστης με πολύ ενθαρρυντικά και μακροχρόνια αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις αυτές η εκσπερμάτιση διατηρείται σε ποσοστά μέχρι και 91%. Η διουρηθρική τομή του προστάτη (TUIP) έχει σαφώς χαμηλότερη συ- χνότητα εμφάνισης παλίνδρομης εκσπερμάτισης σε σύγκριση με την κλασική TURP.
Διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη (HoLEP).
Οι ασθενείς, έξι μήνες μετά την εκπυρήνιση του προστάτη με Holmium Laser, συνήθως αναφέρουν διαταραχές όπως η επώδυνη εκσπερμάτιση (21%) και η ΠΕ (70%). Συγκριτικές μελέτες μεταξύ HoLEP και TURP δεν αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές στη στυτική λειτουργία άμεσα μετεγχειρητικά, στα ποσοστά ΠΕ και στον μειωμένο όγκο εκσπερμάτισης. Ένα έτος μετά το HoLEP, τα υψηλά ποσοστά της παλίνδρομης εκσπερμάτισης (76,6%) εξακολουθούν να παραμένουν. Οι ασθενείς παραπονούνται για μειωμένο όγκο σπέρματος (18,3%) και λιγότερο για επώδυνη εκσπερμάτιση (3,3%) με απώτερο αποτέ- λεσμα διαταραχές (ελάττωση) στον οργασμό. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχουν δημοσιεύσεις ότι τελικά οι διαφορές μεταξύ TURP και HoLEP δεν
είναι σημαντικές. Οι προτάσεις που ανευρίσκονται στη διεθνή βιβλιογραφία για τη βελτίωση των ποσο- στών της ΠΕ μετά την εκπυρήνιση αφορούν κυρίως στη διατήρηση μεγαλύτερου τμήματος ιστού στην περιοχή της ουράς του προστάτη.
Φωτοεκλεκτική εξάχνωση του προστάτη με Green Light Laser (PVP Green Light Laser).
Σύμφωνα με τη μελέτη Goliath δεν υπάρχουν σημα- ντικές διαφορές στην ΠΕ και το IIEF-5 score μεταξύ PVP και TURP μετά από ένα ή δύο χρόνια μετεγχει- ρητικής παρακολούθησης. Τα ποσοστά της ΠΕ μετά από PVP κυμαίνονται από 30-76.1% ενώ επώδυνη εκσπερμάτιση εμφανίζεται σε ποσοστό 5.4%. Σε μια προσπάθεια ελάττωσης των ποσοστών της ΠΕ προτείνεται και εδώ η διατήρηση μεγαλύτερου τμήματος του αυχένα της ουροδόχου κύστης.
Παρ’ όλο που δημοσιευμένες μελέτες δεν παρουσι- άζουν αρνητική επίπτωση στη σεξουαλική λειτουρ- γία, μετα-ανάλυση αναφέρει ότι η χρήση υψηλής ενέργειας laser επηρεάζει αρνητικά τη μετεγχειρη- τική στυτική λειτουργία. Εδώ πρέπει να αναφερθεί η συνεχιζόμενη συζήτηση για την έμμεση επίδραση
Tεύχος 30 | Ιούλιος-Αύγουστος 2024
65