Page 6 - NEWSLETTER_31
P. 6

     ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΤΥΠΌΠΌΙΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΛΕΙΤΌΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΌΥΡΌΛΌΓΙΑ;
Οι Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας (ΤΔΛ, Standard Operating Procedures - SOPs) εφαρμόζονται διεθνώς και περιγράφουν λεπτομερώς τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε έναν χώρο ή οργανισμό ή επιχείρηση. Αποτελούν ένα κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς και βήμα-βήμα τον τρόπο διεξαγωγής δοκιμών ή εργασιών (στην περίπτωση μας διαγνωστικών εξετάσεων) και που δεν περιλαμβάνονται σε κατευθυντήριες οδηγίες ή άλλα διεθνή επιστημονικά έντυπα.
Σε τι θα αποσκοπούσε η δημιουργία ΤΔΛ στην Ουρολογία;
Ο σκοπός των ΤΔΛ στην Ουρολογία είναι:
• να παρέχουν ομοιομορφία και συνέπεια στις εξετάσεις που εκτελεί ο Ουρολόγος,
• να οδηγούν σε παραγωγή συγκρίσιμων επαναληπτικών αποτελεσμάτων, ώστε η αξιοπιστία των Ουρολογικών διαγνωστικών εξετάσεων να είναι η μέγιστη δυνατή,
• να προστατεύσουν από διαγνωστικά λάθη και αντικρουόμενα αποτελέσματα μεταξύ των συναδέλφων,
• να προστατεύσουν από επιπλοκές, προσφέροντας παράλληλα κάλυψη για τον Ουρολόγο,
• να συμβάλλουν στην κατάρτιση και καθοδήγηση των ειδικευόμενων και των ειδικών οπουδήποτε και αν εκπαιδεύονται ή δραστηριοποιούνται,
• να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινής επιστημονικής γλώσσας μεταξύ των Ουρολόγων με τελικό όφελος την αναβάθμιση της προσφερόμενης φροντίδας στους ασθενείς.
EDITORIAL
Αναγνωρίζοντας την σημασία της δημιουργίας ΤΔΛ στην Ουρολογία και την έλλειψη αυτών, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, συγκροτήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) του ΑΠΘ η πρώτη ομάδα ομοφωνίας για την κατάρτιση πρότασης ελληνικών ΤΔΛ στα πλαίσια των διαγνωστικών εξετάσεων σε ασθενείς με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Η ομάδα απαρτίστηκε από Έλληνες ειδικούς Ουρολόγους με αποδεδειγμένη εκτεταμένη ενασχόληση πάνω στα γνωστικά αντικείμενα της Λειτουργικής Ουρολογίας σε κλινικό, εκπαιδευτικό ή και ερευνητικό επίπεδο στον ελληνικό ή/και διεθνή χώρο. Τα μέλη της ελληνικής ομάδας ομοφωνίας επιλέχτηκαν ώστε να εκπροσωπούνται τόσο η Ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και οργανωμένες Νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ, αλλά και ιδιώτες Ουρολόγοι με αποδεδειγμένη επιστημονική παρουσία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο.
Τα στάδια εργασίας που ακολουθήθηκαν είναι τα ακόλουθα:
• Συστηματική έρευνα της βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας λέξεις ευρετηριασμού
• Καθορισμός επιπέδου τεκμηρίωσης για κάθε δημοσιευμένο άρθρο (level of evidence)
• Επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας εργασίας με τη μέθοδο Delphi
• Παρουσίαση αποτελεσμάτων σε ειδική ημερίδα μεταξύ ουρολόγων και καταγραφή της κριτικής αυτών
• Εναρμόνιση θέσεων με την κριτική / παρατηρήσεις από τις παρουσιάσεις
• Οριστικοποίηση τελικών θέσεων και οδηγιών (recommendations) με την αντίστοιχη βαθμολόγηση (grade of recommendation)
• Συγγραφή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων
Κάθε μέλος της ομάδας συνέγραψε ένα κείμενο αναφορικά με α) το τι είναι η εξέταση, β) τα μηχανήματα/μέσα που χρησιμοποιούνται για την εξέταση και την αξιολόγηση αυτών, γ) τα βήματα της εξέτασης, δ) τα προβλήματα κατά την διαδικασία εκτέλεσης, και ε) τα προβλήματα στην αξιολόγησή της. Επίσης, κάθε μέλος της ομάδας συνέταξε ένα κείμενο για ενημέρωση του ασθενή, μια λίστα ελέγχου ώστε να μπορεί να τσεκάρει ο γιατρός όλα αυτά που πρέπει να κάνει για να γίνει σωστά η εξέταση, και το τυπικό υπόδειγμα αναφοράς αποτελεσμάτων. Τα κείμενα συγκεντρώθηκαν και οδήγησαν στην έκδοση του πρώτου βιβλίου με τίτλο ‘Τυποποίηση Διαγνωστικών Εξετάσεων σε Ασθενείς με Συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό Σύστημα’ το 2018 (Εκδόσεις ΙΜΟΠ).
  6
 












































































   4   5   6   7   8