Page 4 - EOE - NEWSLETTER 11
P. 4
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
4
90 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η Ουρολογία αποτελούσε μέρος της Γενικής Χειρουργικής στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια τον περασμένο αιώνα, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών άρχισε να διδάσκεται από το 1886. Το πρώτο Ουρολογικό Τμήμα στην Ευρώπη, ιδρύθηκε στο Παρίσι από τον Jean Civiale στο Hopital Necker. Το Παρίσι και η Βιέννη αποτελούσαν τα δύο επιστημονικά κέντρα, όπου άρχισε η Ουρολογία με πρωτεργάτες τον Felix Guyon και Theodor Billroth. Κοντά τους έκαναν μετεκπαίδευση πολλοί Έλληνες.Οι πρωτεργάτες της Ουρολογίας στην Ελλάδα ήταν ο Βαρθολομαίος Γκύζης, ο Σπυρίδων Οικονόμου, ο Τζαννής Καϊρης και ο Αλέξανδρος Παππάς. Απ’αυτούς οι τρείς πρώτοι, ήταν κατά σειρά και οι πρώτοι καθηγητές Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1930 άρχισε ανταλλαγή απόψεων για την ανάγκη ίδρυσης Ουρολογικής Εταιρείας προσδιορισμού των ορίων ειδικότητας, διαχωρισμού της από τη Γενική Χειρουργική και περιχαράκωσης του αντικειμένου τους τόσο στον ιατρικό κόσμο, όσο και στο κοινό των ασθενών. μεταξύ των καθηγητών Γκίζη και Οικονόμου. Στις 15.11.1930 στο γραφείο του δεύτερου, συγκεντρώθηκε μια μικρή ομάδα ουρολόγων (Σ. Οικονόμος, Β. Γκίζης, Α. Παππάς, Ζ. Καΐρης, Ε. Σωφρόνης, Χ. Γρηγοράκης, Π. Λαζαρίδης, Ι. Ριβουάρ, Ι. Λεοντίδης), συνεδρίασε στις 30.3.1931 και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Βαρθολομαίο Γκίζη και Αντιπρόεδρο τον Γρηγοράκη, κατά το πρότυπο της αρχαιότερης επιστημονικής εταιρείας στην Ελλάδα, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (1835).
Ως σφραγίδα της Εταιρείας σχεδιάστηκε η κεφαλή του Félix Guyon. Η εταιρεία αριθμεί 32 τακτικά μέλη. Μέσα σ’ αυτά είναι και ουρολόγοι της καινούργιας γενιάς που θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην εδραίωση και εξέλιξη της ειδικότητας.
Σήμερα, η Ε.Ο.Ε, αριθμεί περίπου 1200 Μέλη από τα οποία τα 1060 περίπου είναι Τακτικά Μέλη (ειδικευμένοι Ουρολόγοι) και τα 140 Πάρεδρα (ειδικευόμενοι Ουρολόγοι).