Page 40 - EOE - NEWSLETTER 11
P. 40

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Γιώργος Σαλταούρας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
INFO
    40
Ηδιατροφή αναμφισβήτητα σχετίζεται με την εμφάνιση καρ- κίνου. Ειδικότερα, είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται σημαντικά τόσο στην αιτιοπα-
θογένεια, όσο και στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διαφόρων μορ- φών καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και ο ρόλος της διατροφής ερευνάται διεξοδικά
τις τελευταίες δεκαετίες.
Εδώ και 30 χρόνοια, ο Οργανισμός World Cancer Research Fund συνθέτει ερευνητικά δεδομένα για το ρόλο της διατροφής, της άσκησης και του σωματικού βάρους στον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιου καρκίνου. Αξιολο- γεί τα δεδομένα ως ισχυρά (πειστικά και πιθανά) ή ανεπαρκή (με ή χωρίς συμπεράσματα). Στην αναφορά του 2018 για τη συσχέτιση της διατροφής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη περιελήφθησαν 104
μελέτες με δείγμα άνω των 9 εκατομμυρίων ανδρών και 191.000 διαγνώ- σεων καρκίνου του προστάτη. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα για διατροφή και πρόληψη παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
Το αυξημένο σωματικό βάρος (όπως ορίζεται από την αξιολόγηση του Δείκτη Μάζας Σώματος και της περιφέρειας μέσης) αποτελεί πιθανό πα- ράγοντα για αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου προστάτη προχωρη- μένου σταδίου. Αντιθέτως, δεν υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση κάποιου θρεπτικού συστατικού ή διατροφικού προτύπου με τον κίνδυνο εμ- φάνισης καρκίνου του προστάτη. Παλαιότερα, υπήρχαν ισχυρά δε- δομένα ότι το σελήνιο και το λυκοπένιο μείωναν τον κίνδυνο, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ωστόσο η νεότερη βιβλιο- γραφία και ο καλύτερος σχεδιασμός κλι- νικών μελετών άλλαξαν τις συστάσεις
λόγω «ανεπαρκών συμπερασμάτων».
 ΑΡΘΡΟ
 




















































































   38   39   40   41   42