Page 16 - NEWSLETTER-9
P. 16

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
  ΠΑΡΈΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΈΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ
υποβοηθούμενες επεμβάσεις με ελάττωση της νοσηρότητας, θνητότητας, χρόνου νοσηλείας κι άλλα πλεονεκτήματα. Να τονίσω εδώ τη σημαντικά μικρότερη αιμορραγία. Πολλές φορές, δε χρειάζεται ούτε διασταύρωση αίματος. Σήμερα, σχεδόν έχουμε ξεχάσει την επαφή μας με τις αιμοδοσίες, ενώ κατά το πα- ρελθόν ήμασταν οι κυριότεροι «πελάτες» στις αιμοδοσίες. Στο θέμα της πρόληψης των υποτροπών των μη διηθητικών καρκίνων της ουροδόχου κύστεως, έχει μπει πλέον η θερμοθεραπεία και η φωτοδυναμική θεραπεία, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Γ. ΚΑΡΚΊΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ
Mε την πρόοδο στην απεικόνιση, όλο και πιο συχνά, οι καρκίνοι νεφρού είναι μικρές νεφρικές μάζες στην πρώτη τους διάγνωση που ανακαλύπτονται σε τυχαίο έλεγχο (συχνά κάτω από 4cm σε μέγεθος). Eδώ
έχει μπει πλέον στη ζωή μας η ανάγκη της επιβεβαίωσης με βιοψία νεφρού και ανάλογα με την ηλικία, τα συμπαρομαρτούντα προβλήματα η θεραπεία κυμαίνεται από την ενεργό παρακολούθηση, την εστιακή θεραπεία με ραδιοκύματα, κρυοθεραπεία, HIFU και όλο και πιο συχνά σήμερα μερική νεφρεκτομή λαπα- ροσκοπικά η ρομποτικά υποβοηθούμενη, χωρίς να αποκλείεται η ανοικτή χειρουργική. Σε έμπειρα χέρια η μερική νεφρεκτομή έχει γίνει θεραπεία με νοσηλεία μίας μέρας, χωρίς σημαντικές επιπλοκές με την λαπαροσκοπική ή ρομποτικά υποβοηθούμενη μερική νεφρεκτομή.
Παρόλ' αυτά, ξέρουμε ότι ακόμα και σήμερα 25 επί τοις 100 των καρκίνων του νεφρού είναι μεταστα- τικοί στην πρώτη τους διάγνωση. Εδώ έχουμε μετακινηθεί στην στοχευμένη θεραπεία με διάφορους παράγοντες, όπως είναι τα αντι-αγγειογενετικά φάρμακα, μονοκλωνικά αντισώματα και άλλα, όπως είναι η αναστολείς mTOR και τελευταία, η ανοσοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, η πρόγνωση του μεταστατικού καρκίνου νεφρού έχει αλλάξει δραστικά. Έχουμε πια στα χέρια μας 13 διαφορετικές εγκεκριμένες θερα- πείες, που μπορεί να χορηγηθούν είτε σαν μονοθεραπείες είτε σε συνδυασμούς. Έτσι, ο μεταστατικός καρκίνος νεφρού τείνει να γίνει μια χρόνια νόσος.
Συμπερασματικά: Tα τελευταία χρόνια έχει γίνει καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας των καρκί- νων του ουροποιητικού με τη βοήθεια της κυτταρικής φυσιολογίας, γενετικής και αυτό μετατρέπεται σε στοχευμένες πλέον θεραπείες με υποσχόμενα αποτελέσματα. Πρέπει να τονιστεί και πάλι ότι με τη βοή- θεια των νέων τεχνολογιών οι περισσότερες ριζικές επεμβάσεις έχουν γίνει σήμερα επεμβάσεις νοσηλεί- ας μίας μέρας, με πολύ μικρή νοσηρότητα και γίνονται και σε ασθενείς με ηλικίες και πάνω από 80 ετών, που στο παρελθόν φαινόταν όνειρο. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταγγίσεις αίματος και στις πιο πολλές ριζικής επεμβάσεις δεν παίρνουμε σήμερα ούτε διασταύρωση αίματος. Για να φθάσουμε εδώ, σημαντι- κός υπήρξε ο ρόλος των νέων τεχνολογιών, με κυριότερες την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής χειρουρ- γικής, της ρομποτικά υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής, τις στοχευμένες με διάφορες πηγές ενέργειας θεραπείες σε μικρούς όγκους. Πιστεύω ότι έχουμε μετακινηθεί σήμερα από το Knife στο Needle και βαδίζουμε προς το nothing του R. Clayman. Δε θα είναι μακριά η εποχή που η μεγάλη χειρουργική του ουρολογικού καρκίνου θα τελειώσει. Ήδη σήμερα σε διάφορες μελέτες έχει δειχθεί ότι το ποσοστό των μεγάλων επεμβάσεων έχει μειωθεί κατά 80 επί τοις 100. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την Ουρολογική Κοινότητα σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό και προγραμματισμό του αριθμού των νέων ουρολόγων και της εκπαίδευσής τους.
   16
 ΑΡΘΡΟ
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς






































































   14   15   16   17   18