Page 62 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 62

     Δοκιμασία Βήχα
Εξέταση Κοιλίας
Κλινική Εξέταση
Εξέταση Περινέου 01. Οιστρογονική Κατάσταση 02. Πρόπτωση
Δακτυλική Εξέταση Προστάτη, Κόλπου
     Λοιπό Ιστορικό
Τύπος Ακράτειας
Γυναικολογικό Ιστορικό
Συνοδά ΣΚΟΣ
Ιστορικό Βαρύτητα
    Ασθενείς που χρειάζονται παραπομπή σε ειδικό
01. Πόνος, Αιματουρία
02. Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις 03. Χειρουργική Πυέλου
04. Συνεχής Ακράτεια
05. Πιθανή Νευρολογική Νόσος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
Επίλογος
Τι είναι απαραίτητο διαγνωστικά για κάθε πάθηση
(συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού σε γυναίκες, άνδρες,
σε ασθενείς με νευρογενή διαταραχή κατώτερου ουροποιητικού)
Οι κρατούσες απόψεις
Οι ΤΔΛΑ διακρίνουν τρεις βασικές πληθυσμιακές ομάδες, βάσει των οποίων παρέχουν και τις αντίστοιχες συστάσεις: αυτές των γυναικών με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (ΣΚΟΣ), των ανδρών με ΣΚΟΣ και των ασθενών με νευρογενή ΣΚΟΣ, καθότι κάθε ομάδα παρουσιάζει μοναδικές διαγνωστικές προκλήσεις και ιδιαιτερότητες.
Ιστορικό και κλινική εξέταση
Η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αξιολόγησης ενός ασθενούς, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ερευνητική τους τεκμηρίωση. Παρ' όλα αυτά, έχουν ισχυρό βαθμό σύστασης ως βασικά εργαλεία στη διάγνωση και παρακολούθηση οποιουδήποτε ασθενούς με ΣΚΟΣ. Ιδιαίτερη αξία έχει η αναζήτηση συμπτωμάτων που χρήζουν παραπομπής σε ειδικό και εκτρέπουν τον διαγνωστικό αλγόριθμο.
Εικόνα 2.
Κλινική εξέταση: Διαγνωστικές δοκιμασίες – Ευρήματα Συμπτώματα ούρησης σε γυναίκες
Η διαγνωστική προσπέλαση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού στις γυναίκες, μετά τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, απαιτεί τη χρήση ερωτηματολογίων συμπτωμάτων, ημερολογίου ούρησης, εξέτασης ούρων, υπερη- χογραφήματος για τη μέτρηση του υπολοίπου μετά ούρηση και απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις όπως το τεστ πάνας και η ουροδυναμική μελέτη.
Από το 2021 η EAU, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης κατευθυντήριων γραμμών για τα γυναικεία ΣΚΟΣ, εισήγαγε το αντίστοιχο κεφάλαιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οδηγίες για τη διαγνωστική τους προσέγγιση.
Η Διεθνής Εταιρεία Εγκράτειας (ICS), στον αλγόριθμο διαχείρισης της ακράτειας ούρων στις γυναίκες, προτείνει τη χρήση απεικονιστικού ελέγχου, ουρηθροκυστεοσκόπησης και ουροδυναμικής με- λέτης στα πλαίσια εξειδικευμένου ελέγχου, δηλαδή σε περιπτώσεις γυναικών με επιπεπλεγμένη ακρά- τεια ή σε αποτυχία της φαρμακευτικής και της συντηρητικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.
Συμπτώματα ούρησης σε άνδρες
Οι οδηγίες της EAU για τα ανδρικά ΣΚΟΣ παρου- σιάζουν συγκλίσεις με τις οδηγίες για τα αντίστοιχα συμπτώματα σε γυναίκες, όπως για παράδειγμα την αναγκαιότητα χρήσης ερωτηματολογίων
 62
Εικόνα 1.
Ιστορικό: Ποιες είναι οι κρίσιμες πληροφορίες;
Υπάρχουν λίγα δεδομένα ότι η κλινική εξέταση βελτιώνει τη φροντίδα των ασθενών, αλλά υπάρχει ομοφωνία ως προς το ότι θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητο κομμάτι στην εκτίμηση των ασθενών με ακράτεια ούρων (Εικόνα 2).
ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Σ. ΓΑΤΣΟΣ































































   60   61   62   63   64