Page 63 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 63
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
συμπτωμάτων, εξέτασης ούρων και μέτρησης του υπολοίπου μετά ούρηση. Ωστόσο, εμφανίζουν και ορισμένες ιδιαιτερότητες, λόγω των παθήσεων του προστάτη αδένα, εντάσσοντας στον αλγόριθμο της διερεύνησης τη μέτρηση του PSA, τη μέτρηση του όγκου του προστάτη αδένα και την ουροροομετρία ως εξέταση ρουτίνας. Επίσης, οι ενδείξεις της ουροδυναμικής μελέτης εξειδι- κεύονται και στοχεύουν κυρίως τους άνδρες με αυξημένο κίνδυνο δυσμενούς έκβασης στην προτεινόμενη θεραπεία.
Νευρογενής δυσλειτουργία του
κατώτερου ουροποιητικού
Η Διεθνής Συμβουλευτική για την Ακράτεια (Interna- tional Consultation on Incontinence - ICI) έχει διακρίνει τη διαγνωστική προσέγγιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νευρογενή δυσλειτουργία ούρησης σε μη ειδική και εξειδικευμενη (reference). Τόσο η μη ειδική όσο και η εξειδικευμένη διαγνωστική προσέγγιση της νευρογενούς δυσλειτουργίας ού- ρησης είναι ανεξάρτητη του επιπέδου βλάβης.
Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό η προτεινόμενη προσέγγιση βασίζεται σε γνώμη ειδικών (χαμηλό επίπεδο τεκμηρίωσης και αντίστοιχα βαθμός σύστασης). Έτσι, τόσο η πρόταση ότι ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση και την επίτευξη του βέλτιστου μακροχρόνιου θεραπευτικού αποτελέ- σματος σε ασθενείς με νευρογενή δυσλειτουργία ούρησης, όσο και ότι η βιντεο-ουροδυναμική είναι απαραίτητη όταν απαιτούνται κλινικά σημαντικές ανατομικές πληροφορίες βασίζονται σε γνώμη ειδικών.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Επιτροπή της Νευρογενούς Ακράτειας της ICI 2016 τροποποιήθηκε η σύσταση για την αναγκαιότητα του ουροδυναμικού ελέγχου ως μέσου διάγνωσης, με ένδειξη μόνο σε ασθενείς «υψηλού κινδύνου» για βλάβη του ανώτερου ουροποιητικού, και συγκεκριμένα σε κακώσεις του νωτιαίου μυελού και δισχιδή ράχη. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, σαφείς αναφορές σχετικά με τη βέλτιστη συχνότητα και τεχνική των επαναληπτικών ουρο- δυναμικών ελέγχων σε ασθενείς με νευρογενή δυσλειτουργία ούρησης. Σημαντική είναι επίσης η τροποποίηση της σύστασης σχετικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου της ουροδόχου κύστης στα πλαίσια της μακροχρόνιας παρακολούθησης των ασθενών με νευρογενή δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού, καθώς η παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών τούς εκθέτει σε παρόμοιο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας με τον γενικό πληθυσμό πλέον, αλλά πιθανόν σε πιο επιθετικές μορφές καρκίνου ουροδόχου κύστης. Έτσι, από την Επιτροπή της Νευρογενούς Ακράτειας της ICI 2016 προτάθηκε η ετήσια πραγματοποίηση κυτταρολογικού εκπλύματος ουροδόχου κύστης και, επί ενδείξεων, κυστεοσκόπησης, ιδίως σε ασθενείς που φέρουν μόνιμο ουροκαθετήρα για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών (έναντι 10ετούς χρήσης καθετήρων στις παλαιότερες εκδόσεις).
Επίλογος
Τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα για τα διαγνωστικά εργαλεία στο μονοπάτι της διάγνωσης και παρακολούθησης των ΣΚΟΣ είναι αυτά που διαμορφώνουν τις κρατούσες απόψεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών ουρολογικών εταιρειών και των διεθνών ομά- δων ομοφωνίας. Οι προτάσεις της ομάδας ομοφωνίας βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) και της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας (International Continence Society - ICS), οι οποίες είναι και οι πιο γνώριμες στην ελληνική ουρολογική κοινότητα και οι οποίες προσαρμόστηκαν στην πραγματικότητας της ελληνικής κλινικής πρακτικής, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών της ομάδας ομοφωνίας.
Πίνακας 1.
Προτεινόμενος διαγνωστικός έλεγχος σε ασθενείς με νευρογενή δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού
ΜΉ ΕΙΔΙΚΉ ΔΙΑΓΝΏΣΤΙΚΉ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΉ
Πλήρες ιστορικό
Εκτίμηση γενικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου φροντίδας
Ημερολόγιο ούρησης και βαθμολογία συμπτωμάτων
Ανάλυση ούρων, καλλιέργεια επί ενδείξεων
Απεικονιστικός έλεγχος ουροποιητικού και νεφρική λειτουργία
Υπόλοιπο μετά ούρηση
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΉ ΔΙΑΓΝΏΣΤΙΚΉ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΉ
Παρεμβατική ουροδυναμική ή βιντεο- ουροδυναμική
Δυναμικός απεικονιστικός έλεγχος ουροποιητικού (κυστεοουρηθρογραφία)
Αξιολόγηση λειτουργικού και γνωστικού επιπέδου, ποιότητας ζωής, επιθυμίας για θεραπεία
Κλινική εξέταση: οσφυοϊερά δερμοτόμια, ακούσιος/εκούσιος τόνος σφιγκτήρα, βολβοσηραγγώδες αντανακλαστικό, κινητικότητα, σπαστικότητα, δεξιότητα χεριών
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 63