Page 17 - NEWSLETTER_15
P. 17

                  Tεύχος 15 | Iανουάριος-Φεβρουάριος 2022
 ΤΑ ΝΈΑ ΤΗΣ Έ.Ο.Έ
ΝΕΕΣ ΚΑΊ ΠΟΛΥΔΊΑΦΗΜΊΖΟΜΕΝΕΣ
ΧΕΊΡΟΥΡΓΊΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΊΕΣ ΓΊΑ ΤΗΝ
ΚΑΛΟΗΘΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΊΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Μετά το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Newsletter του τεύχους Ιουλίου-Αυγούστου του 2021 (https://huanet.gr/flipbook/newsletter12/index.html σ.30-33), για την επαναλαμβανόμενη και συχνή αυτοπροβολή - ελαχίστων ευτυχώς - συναδέλφων και το σύνδρομο Hollywood στον χώρο μας, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα αυτό, για να ενημερώσουμε τα Μέλη της ΕΟΕ τι ισχύει από επιστημονικής πλευράς για τις δύο τεχνικές (REZUM και HoLEP), που συζητιούνται στα ΜΜΕ και αφορούν την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
HoLEP Υπάρχει σαν μέθοδος πάνω από 20 χρόνια και πρόσφατα απέκτησε νέα δυναμική. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της (προοπτικές, τυχαιοποιημένες μελέτες), έχει κύρια εφαρμογή σε μεγάλους προστάτες και ανταγωνίζεται την διακυστική και την διουρηθρική προστατεκτομή σε μακροχρόνια αποτελεσματικότητα. Οι λόγοι που δεν καθιερώθηκε εξ αρχής στην καθημερινή πρακτική των ουρολόγων ως κυρίαρχη επιλογή είναι πολλοί. Χρειάζεται ακριβό εξοπλισμό, έχει δύσκολη καμπύλη εκμάθησης, χρειάζεται ομογενοποίηση του αδενώματος (morcellation) μετά την εκτομή και υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ασθενών με ακράτεια προσπάθειας μετά την επέμβαση που διαρκεί για αρκετές εβδομάδες. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί νέοι ουρολόγοι που έχουν πρόσβαση στον τεχνολογικό εξοπλισμό, έχουν εκπαιδευτεί και μπορούν να εκτελέσουν σωστά την HoLEP προστατεκτομή σε ευμεγέθεις προστάτες με επιτυχία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας για την μέθοδο αυτή, αναφέρουν οτι συστήνεται και ότι υπάρχει απόδειξη για την εφαρμογή της.
REZUM Είναι μία νέα τεχνική, πολυδιαφημισμένη, με μεγάλη εφαρμογή στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή είναι εύκολη στην εκτέλεση και χαμηλότερου κόστους καθότι απαιτεί νοσηλεία λίγων ωρών. Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι λίγες, το follow up είναι μικρής διάρκειας και δεν υπάρχουν προοπτικές, τυχαιοποιημένες μελέτες που να συγκρίνουν την μέθοδο αυτή με την διουρηθρική προστατεκτομή που εξακολουθεί να είναι το «gold standard» σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο μία προοπτική μελέτη υπάρχει που συγκρίνει την μέθοδο REZUM με εικονική (sham) θεραπεία. Στις άλλες, μη τυχαιοποιημένες μελέτες υπάρχει βελτίωση στα συμπτώματα, δεν παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές και δεν έχει ένδειξη για υπερμεγέθεις προστάτες. Πουθενά και καμία προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη δεν απαντά στο βασικό ερώτημα που είναι ο καθορισμός του ποσοστού ανάγκης επανεπέμβασης στα 3-5 χρόνια. Οι προηγούμενες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι οποίες εμφανίσθηκαν
τα τελευταία 20 χρόνια, όπως η θερμοθεραπεία (TUMT), η TUNA, το GreenLight laser, είχαν παρόμοια αποτελέσματα με την τεχνική REZUM στις αρχικές μελέτες και υπήρχε ό ίδιος ενθουσιασμός. Μετά όμως από 3-5 χρόνια, όταν όλοι συνειδητοποίησαν ότι το ποσοστό επανεπέμβασης ήταν πολύ ψηλό, ο ενθουσιασμός εξανεμίσθηκε και οι τεχνικές αυτές περιορίσθηκαν στην χρήση τους και μερικές εξαφανίσθηκαν εντελώς. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΑU, για την μέθοδο αυτή αναφέρουν: Practical considerations: Randomised controlled trials against a reference technique are needed to confirm the first promising clinical results and to evaluate mid- and long-term efficacy and safety of water vapour energy treatment (EAU guidelines 2021)
  Συμπέρασμα: Όλοι μας πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις που υπάρχουν στις χειρουργικές τεχνικές που εξελίσσονται διαρκώς. Θα πρέπει, επίσης, να συγκρίνουμε νέα δεδομένα με τις εμπειρίες του παρελθόντος και να μην υποπίπτουμε στα ίδια σφάλματα ξανά και ξανά. Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, να δοκιμάζουμε ότι καινούργιο εμφανίζεται και με κριτική σκέψη να κρίνουμε
τις νέες τεχνολογίες. Δεν χρειάζεται βιασύνη και δεν είναι επιστημονικά ορθό να παρουσιάζουμε στα ΜΜΕ
κάθε νέα χειρουργική τεχνική σαν πανάκεια, πριν αυτή δείξει την αποτελεσματικότητά της σε βάθος χρόνου,
με μακροχρόνια και επιβεβαιωμένα αποτελέσματα, δημιουργώντας σκόπιμα στους πολίτες, ερωτηματικά και αμφιβολίες για τις υπάρχουσες και δοκιμασμένες τεχνικές.
Βιβλιογραφία:
https://www.sciencedirect.com/.../pii/S2666168321000215 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8290348/
17
          


















































































   15   16   17   18   19