Page 7 - NEWSLETTER_17
P. 7

     εφαρμογή της μεθόδου στην πλαστική επανορθωτική αποκατάσταση δερματικών δυσμορφιών, ακόμη και την κατασκευή τεχνητού πνεύμονος, ουροδόχου κύστης και μέρη ήπατος και παγκρέατος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολυμερή, όπως η σιλικόνη, το νάιλον και ειδικά φωτοπολυμερή που διασφαλίζουν την απαραίτητη βιοσυμβατότητα. Η τεχνολογία σφυροκοπά τον χώρο της υγείας με πλήθος καινοτόμων προϊόντων, περιλαμβάνοντας ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συσκευές και μηχανήματα, φαρμακευτικά σκευάσματα και εμβόλια, αλλά και λογισμικά προγράμματα, συστήματα και διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί για να εξορθολογήσουν τις λειτουργίες υγειονομικής περίθαλψης, να μειώσουν το κόστος και κυρίως να βελτιώσουν την ποιότητα της εξατομικευμένης πλέον παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), η εικονική πραγματικότητα (virtual reality), η φωνητική αναζήτηση και οι έξυπνες εφαρμογές για κινητά είναι από τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες υγείας, επιβεβαιώνοντας ότι το νοσοκομείο του μέλλοντος ήδη ξεκίνησε με τη θεμελιακή μετάλλαξή του σε έναν παγκόσμιο ψηφιακό στίβο διαδραστικής, διεπιστημονικής ώσμωσης. Η μεγάλη πρόκληση προς την τεχνητή νοημοσύνη είναι η επιτυχής ανάλυση αδόμητων και ως έναν βαθμό αδρανών υγειονομικών δεδομένων που βρίσκονται διασπαρμένα σε όλο τον κόσμο (big data), από τεράστιο αριθμό επίσημων και ανεπίσημων πηγών, και η εν συνεχεία δημιουργία νέων ευκαιριών με την εξαγωγή δυνητικά επαρκών πληροφοριών που θα μπορούν να προβλέψουν αποτελέσματα με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα, οι ανεπεξέργαστες διάσπαρτες πληροφορίες και τα αρχεία που τηρούνται στις δομές υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο αποτελούν την πηγή άντλησης προστατευμένων κρυπτογραφικά δεδομένων από απεριόριστο αριθμό διασυνδεδεμένων κόμβων (nodes). Κάτω από απόλυτα προστατευμένες με αλγόριθμους συνθήκες αποθήκευσης, οργάνωσης, διαχείρισης και εκούσιας ανταλλαγής πληροφοριών (blockchain hub), συμβατά απολύτως με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι τεράστιες σε αριθμό ανομοιογενείς πληροφορίες επεξεργάζονται συνεχώς από τις «εκπαιδευμένες μηχανές» και αενάως ενημερώνουν τα αποτελέσματά τους σε ανοικτής πρόσβασης βάσεις δεδομένων. Η επιστήμη των δεδομένων (data science) γίνεται έτσι ο κυρίαρχος παράγοντας λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη, τη στόχευση και την παροχή εξατομικευμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο (real time). Αποδέκτες αυτής της καλπάζουσας τεχνολογίας πληροφοριών είναι τόσο οι γιατροί όσο και οι εταιρείες παραγωγής ιατροτεχνολογίας και φαρμάκων. Η εικονική πραγματικότητα στην ιατρική αποτελεί επίσης τομέα αλματώδους αύξησης ενδιαφέροντος από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς. Κύριος τομέας απορρόφησης αυτής της τεχνολογίας είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε σύνθετες τεχνικές αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε συγκεκριμένα μηχανήματα και συσκευές. Αδιαμφισβήτητο προσόν της εικονικής πραγματικότητας αποτελεί και η δυνατότητα να μεταφέρει τον χρήστη μέσα στον ζώντα ανθρώπινο οργανισμό, να του προσφέρει την πρόσβαση και τη «διόραση» με υψηλής ανάλυσης εικόνες, ενώ του παρέχει απίστευτες δυνατότητες σύνθεσης και ανασύνθεσης, μεγέθυνσης και προσομοίωσης. Όσον αφορά την εξάσκηση ειδικευόμενων ιατρών, η εξοικείωσή τους σε ψηφιακό
σκηνικό τους προετοιμάζει σημαντικά, προσφέροντας απεριόριστο αριθμό επεμβάσεων σε εικονικές δομές σε περιβάλλον προσομοίωσης του ανθρώπινου οργανισμού, αφαιρώντας τον φόβο και το άγχος του πιθανού ιατρικού σφάλματος που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες σε πραγματικό ασθενή. Η εμπέδωση και η κατανόηση των δεξιοτήτων των νέων γιατρών στο μέλλον θα βασίζεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας.
Η ρομποτική χειρουργική, η τελευταία επανάσταση του 20ού αιώνα, εξελίσσεται εντυπωσιακά και σε συνδυασμό με την εικονική πραγματικότητα προσφέρει στους γιατρούς τη δυνατότητα από απόσταση εκτέλεσης λεπτών και πολύπλοκων επεμβάσεων με απόλυτη σταθερότητα και ακρίβεια μέσω τεχνικών βραχιόνων, στα άκρα των οποίων προσαρμόζονται τα συμβατικά χειρουργικά εργαλεία. Η τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εκτελέσει μία ελάχιστα επεμβατική και τραυματική χειρουργική πράξη με όλα τα πλεονεκτήματα της ανοικτής χειρουργικής, με αδιόρατες τομές, με κέρδος την ελάχιστη απώλεια αίματος, την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και τον μικρότερο πόνο για τον ασθενή.
Ο κατάλογος καινοτόμων τεχνολογιών που στον τομέα της υγείας προσφέρουν ανακούφιση στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας είναι ατελείωτος, οι δε εξελίξεις που συντελούνται είναι ραγδαίες. Οι απαντήσεις που παρέχει η τεχνολογία προσφέρουν λύσεις που ριζικά πλέον αλλάζουν το τοπίο της υγείας όπως το γνωρίζαμε. Το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές απαντήσεις, αλλά θέτει και ακόμη περισσότερα ερωτήματα, που θα αναζητούν και αυτά με τη σειρά τους νέες απαντήσεις.
Αναμφισβήτητα όμως, η μεγαλύτερη ατομική και επιστημονικά συλλογική πρόκληση, θα είναι η διατήρηση της ηθικής μας και των κανόνων δεοντολογίας, όποιο και να είναι το τεχνολογικό θαύμα που θα μας προσφερθεί ως εργαλείο και ανεξαρτήτως του τιμήματος για τη διατήρηση αυτής της ηθικής.
Χρυσοφός Ε. Μιχαήλ
Διευθυντής Γ' Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «Αττικόν»,
Καθηγητής Ουρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
7
      
























































































   5   6   7   8   9