Page 30 - NEWSLETTER_22
P. 30

 30
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
  TRANSITIONAL CARE:
παραπομπή εντός του ίδιου φορέα υγείας; Υπάρχει ρόλος για τους θεράποντες στη διαδικασία αυτή;
Η απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς δί- νεται από την εδραίωση ενός, εν πολλοίς, άγνω- στου όρου, του transitional care. Δεν είναι δόκιμο και σίγουρα όχι εύκολο να εξελληνίσουμε πλήρως τον όρο, αλλά σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε το περιεχόμενό του, έχοντας κατά νου τα παραπά- νω ερωτήματα. Περιφραστικά, πρόκειται για την εξασφάλιση της διακίνησης των ασθενών σε άλλες ειδικότητες, σε άλλο πάροχο υγείας ή ακόμη και σε άλλο σύστημα υγείας, με την προϋπόθεση τη δια- σφαλισμένη ορθή ιατρική πρακτική και τις όσο το δυνατό πιο ποιοτικές συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας. Κοινός παρονομαστής παραμένει το όφελος και η ικανοποίηση του ασθενούς και προφανώς η λύση του προβλήματός του.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι τέτοιο απαιτεί υψηλά επίπεδα οργάνωσης ή ακόμη και αρκετά χρήματα. Κι αν το πρώτο είναι μάλλον αυτονόητο, για το δεύτερο ας είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Για παράδειγμα, η ανάδειξη των εξειδικευμένων κέντρων για τη Λει- τουργική Ουρολογία ή την Ουρο-ογκολογία, ακόμη και από την ίδια την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, δεν κοστίζει οικονομικά, ενώ η στοχευμένη διακίνηση των ασθενών με ιδιαίτερες παθήσεις μπορεί δυνητικά να ευαισθητοποιήσει τους συλλόγους των ασθενών, χορηγούς, αλλά και τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, επιφέροντας ακόμη και οικονομικά οφέλη.
ΑΓΝΩΣΤΕΣ
ΛΕΞΕΊΣ ΚΑΊ ΜΊΑ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΊΑΚΉ
ΔΕΥΚΑΊΡΊΑ
εν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής που παρακολουθούμε χρειάζεται να αλλάξει πάροχο υγείας, για λόγους που έχουν να κά- νουν με την αλλαγή του κοινωνικού status
Για να μην τρέφονται αυταπάτες, το transitional care δεν είναι κάτι που βρίσκει οπωσδήποτε εφαρμογή, ακόμη και σε προηγμένα συστήματα υγείας. Παρόλα αυτά, η ελληνική πεπατημένη αφορά μια «συντεχνι- ακή» συνεργατική μέθοδο, η οποία στηρίζεται σε φιλικές και προσωπικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, αλλά και στην καλή διάθεση των παρόχων υγείας.
Η Ουρολογία είναι κεντρική ειδικότητα για πολλές από τις παθήσεις. Ασθενείς με νευρολογικά, ογκολο- γικά, συγγενή ακόμη και μεταβολικά νοσήματα χρει- άζονται τακτική ουρολογική παρακολούθηση. Είναι ευκαιρία να πρωτοπορήσουμε και στην αφομοίωση του transitional care μεταξύ των ουρολόγων, αλλά και στη συνεργασία μας με άλλες ειδικότητες και φορείς, με επίκεντρο τις ανάγκες του ουρολογικού ασθενή.
Μιχάλης Σαμαρίνας
(ηλικία, κατοικία, συζυγική ζωή, επάγγελμα...), είτε και με την ίδια του τη νόσο. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ασθενείς με συγγενείς βλάβες του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίοι θα χρειαστεί αναγκαστικά να συνεχίσουν τη διά βίου παρακολού- θησή τους σε τμήματα ουρολόγων ενηλίκων, μεταπη- δώντας από τα παιδο-ουρολογικά τμήματα. Ακόμη, οι ουρο-ογκολογικοί ασθενείς, με την εξέλιξη της νό- σου, πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον αντιμετώπιση από ογκολογικά τμήματα, ενώ οι νευρο-ουρολογικοί απαιτούν συχνά τη παράλληλη αντιμετώπιση από νευρολόγους, φυσιάτρους και ουρολόγους.
Τι γίνεται, όμως, με την εξασφάλιση της επαρκούς παρακολούθησης των ασθενών αυτών; Εξασφαλί- ζεται με κάποιο τρόπο η ασφαλής διακίνησή τους μέσα στο σύστημα υγείας, ακόμη κι αν πρόκειται για
  ΑΡΘΡΟ
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς































































   28   29   30   31   32