Page 33 - NEWSLETTER_22
P. 33

 ΑΡΘΡΟ
Tεύχος 22 | Μάρτιος-Απρίλιος 2023
 λιστα σε επιλεγμένους ασθενείς τα ποσοστά επιτυχίας της μπορούν να προσομοιάσουν με αυτά της επανα- ληπτικής πυελοπλαστικής. Τέλος, επεσήμαναν ότι η νεφρεκτομή κι η ουρητηροκαλυκοστομία συνιστούν έσχατες λύσεις για πολύ προσεχτικά επιλεγμένους ασθενείς [3]. Νωρίτερα το 2016, ο Swearingen κι οι συνεργάτες του είχαν δημοσιεύσει στο ίδιο περιοδικό μία αναδρομική μελέτη, καταθέτοντας την εμπειρία τους σχετικά με την οριστική θεραπεία της αποτυχη- μένης πυελοπλαστικής. Μελετώντας 41 περιστατικά αποτυχημένης πυελοπλαστικής που χειρουργήθηκαν στο κέντρο τους, συμπέραναν ότι η επαναληπτική πυ- ελοπλαστική, είτε ανοιχτή είτε λαπαροσκοπική, είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματική από την ενδοπυελοτομή μετά από πυελοπλαστική [4].
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το περιοδικό Pediatric Surgery International, o Ceyhan κι οι συνερ- γάτες του περιέγραψαν πως διαχειρίζονται στο εξειδι- κευμένο κέντρο τους τα περιστατικά αποτυχημένης πυε- λοπλαστικής στα παιδιά.Τα συνολικά ποσοστά επιτυχίας της επαναληπτικής πυελοπλαστικής, της τοποθέτησης Double J stent, της ενδοπυελοτομής και της διαστολής με μπαλόνι μετά από αποτυχημένη πυελοπλαστική ήταν 83.3%, 45.5%, 50% και 30.8%, αντίστοιχα. Στο συμπέ- ρασμα της μελέτης τους, υποστήριξαν ότι η επαναλη- πτική πυελοπλαστική συνιστά την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μετά από αποτυχημένη πυελοπλαστική
και στα παιδιά. Τόνισαν όμως ότι σε επιλεγμένα παιδιά, ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι όπως η ενδοπυελοτομή κι οι διαστολές με μπαλόνι συνιστούν καλές εναλλα- κτικές [5]. Aντίστοιχα, ο Al-Hazmi κι οι συνεργάτες του δημοσίευσαν στο περιοδικό Frontiers in Pediatrics την εμπειρία τους σχετικά με τη λαπαροσκοπική πυελοπλα- στική σε παιδιά που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενη πυελοπλαστική, υποστηρίζοντας ότι εκτός από εφικτή είναι κι ιδιαίτερα αποτελεσματική, χαρακτηριζόμενη από υψηλά ποσοστά επιτυχίας και χαμηλά ποσοστά επιπλοκών [6].
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η πυελοπλαστική συνιστά την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπι- ση της αποτυχημένης πυελοπλαστικής τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Η διάδοση μάλιστα των ελάχι- στα επεμβατικών τεχνικών έχει καταστήσει εφικτή την πραγματοποίησή της με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση, ενώ παράλληλα αποφεύγε- ται η μεγάλη ουλή. Εξειδικευμένες ενδοουρολογικές τεχνικές όπως η ενδοπυελοτομή κι οι διαστολές με μπαλόνι θα πρέπει να εφαρμόζονται σε επιλεγμένους ασθενείς που δεν επιθυμούν να υποβληθούν ξανά σε μεγάλο χειρουργείο. Η πραγματοποίηση μεγαλύτερων και καλύτερα σχεδιασμένων μελετών, όπως κλινικών μελετών και συστηματικών ανασκοπήσεων με μετά-ανά- λυση καθίσταται αναγκαία προκειμένου να εξαγάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Θεόδωρος Σπίνος
 33
 


























































































   31   32   33   34   35