Page 51 - NEWSLETTER_24
P. 51

 ΑΡΘΡΟ
 του καρκίνου της κύστης. Μελέτες έχουν δείξει ότι λεμφαδενικές μεταστάσεις ανιχνεύονται στο 20-25% των ασθενών που υποβάλλονται σε ριζική κυστεκτομή. Εφόσον η μεταστατική λεμφαδενική νόσος αποτελεί εξ ορισμού κακό προγνωστικό παράγοντα, η επαρκής χειρουργική σταδιοποίηση είναι απαραίτητη. Ο ανατο- μικός χώρος πρώιμης λεμφαδενικής διασποράς στον καρκίνο της κύστης εκτείνεται μέχρι το ύψος της κάτω μεσεντέριας αρτηρίας και μελέτες έχουν δείξει ότι το 40% των ασθενών με αποδεδειγμένη λεμφαδενική νόσο στην πύελο έχει και θετικούς λεμφαδένες πάνω από το διχασμό των λαγόνιων αγγείων. Επιπλέον όμως, έχει αποδειχθεί ότι αν οι λεμφαδένες που αφαιρέθηκαν με τον κλασικό λεμφαδενικό καθαρισμό είναι ελεύθεροι νόσου, τότε λεμφαδενικές μεταστάσεις διαφυγής πάνω από το διχασμό των λαγόνιων αγγείων (skip lymph node metastases) είναι εξαιρετικά σπάνιες (~1%). Συνεπώς, από άποψη σταδιοποίησης, ο κλασικός πυελικός λεμ- φαδενικός καθαρισμός μέχρι το διχασμό των λαγονίων κατά τη ριζική κυστεκτομή είναι ξεκάθαρα υπερεπαρ- κής, καθώς ανιχνεύει σχεδόν όλους τους ασθενείς με λεμφαδενικές μεταστάσεις από καρκίνο κύστης.
Εν τούτοις, τα πράγματα είναι λιγότερο σαφή όσον αφορά το θεραπευτικό ρόλο της πυελικής λεμφαδενε- κτομής στην αντιμετώπιση του καρκίνου της κύστης. Πέρα από τη μελέτη SWOG S1011, οι Gschwend et al. δημοσίευσαν το 2019 τα αποτελέσματα πολυκεντρικής, προοπτικής και τυχαιοποιημένης μελέτης φάσης 3 που σύγκρινε τη διενέργεια κλασικού και εκτεταμένου/
Λεμφαδενικές ομάδες πυέλου (λεμφαδένες έσω-έξω-κοινών λαγόνιων αγγείων, θυροειδούς βόθρου, προϊεροί λεμφαδένες)
υπέρ-εκτεταμένου λεμφαδενικού καθαρισμού κατά τη ριζική κυστεκτομή για μυοδιηθητικό και G3pT1 καρκίνο ουροδόχου κύστης. Σε συμφωνία με τα ευρήματα της SWOG S1011, η γερμανική μελέτη δεν έδειξε πλεονέκτη- μα στην επιβίωση ελεύθερης υποτροπής, στην ειδική προς τη νόσο επιβίωση και στη συνολική επιβίωση στην ομάδα της (υπερ)εκτεταμένης λεμφαδενεκτομής. Αν και οι σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές ήταν παρόμοιες μεταξύ των 2 ομάδων στις 30 και 90 ημέ- ρες, συμπτωματικές λεμφοκήλες που απαίτησαν θερα- πεία ήταν λιγότερο συχνές στον κλασικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Θα πρέπει να αναφερθεί προηγούμενη συστηματική ανασκόπηση που διενεργήθηκε από το panel κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ου- ρολογικής Εταιρείας το 2014 και έδειξε κάποιο όφελος από τη διενέργεια (υπερ)εκτεταμένης λεμφαδενεκτο- μής. Ωστόσο, θα πρέπει να τονισθούν οι σημαντικές εγγενείς αδυναμίες των μελετών που αναλύθηκαν που περιορίζουν εξαιρετικά την πρακτική εφαρμογή των συμπερασμάτων της ανάλυσης.
Το γεγονός ότι πρόσφατες πολυκεντρικές μελέτες υψη- λού επιπέδου παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα και υποστηρίζουν το ρόλο της κλασικής λεμφαδενεκτο- μής στη ριζική κυστεκτομή, δε θα πρέπει να παραληφθεί από τους χειρουργούς πυέλου οι οποίοι θα πρέπει εφεξής να ακολουθήσουν το νέο δόγμα “Less is more”.
REFERENCES
Tεύχος 24 | Ioύλιος-Αύγουστος 2023
     51
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς







































































   49   50   51   52   53