Page 59 - NEWSLETTER_24
P. 59

 ΑΡΘΡΟ
Tεύχος 24 | Ioύλιος-Αύγουστος 2023
 και Low-Power Laser αποδεικνύοντας τόσο την ανωτερότητα όσο και την ασφάλεια του πρώτου (7). Παρά τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, η χρήση του High-Power Ho:YAG εγείρει προβληματι- σμούς σχετικά με τη θερμική κάκωση που προκαλεί στο αναπτυσσόμενο ουροποιητικό σύστημα. Οι Ellison et al. μελέτησαν αυτόν τον προβληματισμό συμπεραίνοντας η εφαρμογή ενέργειας >20watt είναι ικανή να προκαλέσει θερμική κάκωση σε όλες τις ηλικίες. Aπό την άλλη πλευρά, η κατάλληλη θερμοκρασία (θερμοκρασία δωματίου) και ροή υγρού πλύσεων σε συνδυασμό με τη διαλείπουσα ενεργοποίηση του Laser μπορούν να ισοσκελίσουν αυτούς τους κινδύνους (8).
To TFL αποτελεί ένα Laser που εκπέμπει ακτινοβο- λία μήκους κύματος 1940 nm, ενώ απορροφάται από το νερό 4 φορές περισσότερο από το Ho:YAG. Αυτή η ιδιότητα θεωρείται και ο λόγος που διευκο- λύνει τη μετατροπή της ενέργειας Laser σε μηχανική και θερμική κατά τη λιθοτριψία, απελευθερώνοντας πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας ως θερμότητα στους γύρω ιστούς. Το TFL έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει πολύ χαμηλές δόσης ενέργειας ανά παλμό (0,025J – 6J) και παράλληλα πολύ υψηλή συχνότητα (έως 2000Hz). Πέρα από την απευθείας αύξηση της θερμοκρασίας του λίθου, η χαμηλή ενέργεια σε συνδυασμό με τη μεγάλη απορρόφηση από το νερό που βρίσκεται εντός του λίθου, αποτρέπουν την εξάτμιση του νερού και την ομοιόμορφη θέρμανση του λίθου οδηγώντας σε φωτομηχανική αποκόλ- ληση (9, 10). Το διαφορετικό μήκος κύματος και το μικρότερος μέγεθος των ινών Laser αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα του TFL όσον αφορά το Stone-Free Rate (SFR), ενώ η δυνατότητα εφαρμογής μεγάλης συχνότητας μειώνει σημαντικά την κινητι- κότητα (stone retropulsion) ιδίως στους λίθους του ουρητήρα (9, 11). Η χρήση TFL για την αντιμετώπιση της παιδιατρικής λιθίασης εφαρμόζεται αρκετά πρόσφατα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά βιβλιογραφικά δεδομένα. Οι Jaeger et al. συνέκρι- ναν τη SuperPulsed TFL με το Low-Power Ho:YAG Laser στον παιδιατρικό πληθυσμό αποδεικνύοντας το προφίλ ασφάλειας του TFL, ενώ το τελευταίο συσχετίστηκε με μεγαλύτερο SFR (12). Επιπλέον μια πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε από τους Lim et al. ανέδειξε τη συσχέτιση της χρήσης TFL με μικρότερο χειρουργικό χρόνο σε νεφρικούς λίθους (13). To TFL έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για
την αντιμετώπιση αιμορραγικής κυστίτιδας (14). Η χρήση των δύο νέων τεχνολογιών Laser φαίνεται αρκετά υποσχόμενη για το μέλλον, παρόλα αυτά περισσότερες κλινικές μελέτες πρέπει να διενεργη- θούν για να γίνει πιο ευρεία η χρήση τους.
Τατάνης Βασίλης
REFERENCES
     Fig1. High-Power Ho:YAG Laser. Mechanism of action. (Traxer, O., Keller, E.X. Thulium fiber laser: the new player for kidney stone treatment? A comparison with Holmium: YAG laser. World J Urol 38, 1883–1894(2020))
Fig2. Thulium Fiber Laser. Mechanism of action.
(Traxer, O., Keller, E.X. Thulium fiber laser: the new player for kidney stone treatment? A comparison with Holmium: YAG laser. World J Urol 38, 1883–1894(2020))
   59
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς





































































   57   58   59   60   61