Page 67 - NEWSLETTER_24
P. 67

 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΈΝΝΗΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
        ου του ουρητήρα και η πιθανή επακόλουθη διάταση του ανώτερου ουροποιητικού με απώλεια νεφρικής λειτουργίας 3.
Πιστεύεται ότι η τοποθέτηση DJ στεντ αυξάνει τον κίν- δυνο μετάχρονου καρκίνου του ανώτερου ουροποιη- τικού συστήματος σε ασθενείς με καρκίνο ουροδόχου κύστης. Ο προτεινόμενος μηχανισμός είναι ότι το στεντ καταργεί τον αντιπαλινδρομικό μηχανισμό του ουρητήρα δημιουργώντας ένα παλινδρομών σύστημα, το οποίο επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διασπα- ρούν και να εμφυτευτούν από την ουροδόχο κύστη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα. Επιπρόσθετα, οι χειρισμοί κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης DJ στεντ ή ουρητηροσκόπησης μπορούν να συμβάλουν στην ενεργή διασπορά καρκινικών κυττάρων στον ουρητήρα και στο πυελοκαλυκικό σύστημα 4.
Μέχρι πρότινος, οι ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κα- τευθυντήριες οδηγίες, ελλείψει σχετικών μελετών, δεν έπαιρναν σαφή θέση για την τοποθέτηση DJ στεντ μετά από εκτομή όγκων της ουροδόχου κύστης που περιλαμβάνουν το στόμιο του ουρητήρα. Αυτό άλλαξε πρόσφατα μετά τη μετανάλυσή μας που συνέκρινε τους ασθενείς με όγκο ουροδόχου κύστης που χρει- άστηκαν DJ σε σχέση με αυτούς που χρειάστηκαν νεφροστομία ή δεν έλαβαν κάποια παροχέτευση ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης μετάχρονου καρκίνου του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Πιο συ- γκεκριμένα, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες τονίζουν πλέον ότι οι ασθενείς με DJ έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μετάχρονου καρκίνου του ανώτερου ου- ροποιητικού συστήματος 5.
Στη μετανάλυσή μας συμπεριλάβαμε 3.309 άτομα από 5 αναδρομικές μελέτες. Αποδείξαμε ότι οι ασθε- νείς με καρκίνο ουροδόχου κύστης που χρειάστηκαν DJ στεντ είχαν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μετάχρονο καρκίνο του ανώτερου ουρο- ποιητικού συστήματος σε σύγκριση με ασθενείς που δε χρειάστηκαν DJ. Επιπρόσθετα, δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς την εμφάνιση μετάχρονου καρκίνου του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος μεταξύ DJ στεντ και νεφροστομίας. Από τους 278 ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε DJ στεντ, 20 (7,2%) ασθενείς ανέπτυξαν μετάχρονο καρκίνο του ανώτερου ουρο- ποιητικού συστήματος, ενώ από τους 131 ασθενείς
Εικόνα 1: Διουρηθρική εκτομή όγκου της κύστης που κατα- λαμβάνει το ενδοκυστικό τμήμα του ουρητήρα
στους οποίους τοποθετήθηκε νεφροστομία, 3 (2,3%) ασθενείς ανέπτυξαν μετάχρονο καρκίνο του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτελέσματά μας είχαν αρκετούς περιορισμούς, καθώς οι μελέτες δεν ήταν προοπτικές, συμπεριέλαβαν διαφορετικούς πληθυσμούς, δεν έλεγξαν επαρκώς για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, είχαν σχετικά σύντομή και διαφορετική περίοδο παρακολούθησης, ενώ δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα προς ανάλυση σε επίπεδο ασθενών (χαρακτηριστικά καρκίνου, ύπαρ- ξη πολυεστιακής νόσου, διήθηση του στομίου του ουρητήρα, προηγούμενοι χειρισμοί στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα, προηγηθείσα θεραπεία με BCG κτλ) 6.
Παρά τους περιορισμούς, μέσα από τη μετανάλυσή μας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση DJ ως προληπτικό μέτρο μετά από εκτομή όγκων της ουροδόχου κύστης που περιλαμβάνουν το στόμιο του ουρητήρα θα πρέπει να αποφεύγεται, όποτε είναι δυνατόν, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο μετάχρονου καρκίνου του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η τοποθέτη- ση παροχέτευσης, τόσο η νεφροστομία είτε όσο και το DJ μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και οι δύο μορφές παροχέτευσης δεν διαφέρουν ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης μετάχρονου καρκίνου του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Σίγουρα, πε- ρισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα, κατά προτίμηση τυχαιοποιημένες, είναι απαραίτητες
REFERENCES
Tεύχος 24 | Ioύλιος-Αύγουστος 2023
      67
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς





































































   65   66   67   68   69