Page 57 - NEWSLETTER_26
P. 57
ΑΡΘΡΟ
Tεύχος 26 | Nοέμβριος - Δεκέμβριος 2023
Σε ελληνικό επίπεδο τώρα, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στο 2022 άνοιξε επίσημα τις πόρτες του το Μουσείο Καρδιολογίας που δημιούργησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Το μουσείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελλη- νικής Καρδιολογικής Εταιρείας, από το 2017 έως και το 2022, με στόχο να συγκεντρωθούν σε έναν χώρο αντιπροσωπευτικά δείγματα συσκευών και υλικών που χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες στο χώρο της καρδιολογίας, κυρίως, και δευτερευόντως της αγγειοχειρουργικής και της καρδιοχειρουργικής. Η πρωτογενής μορφή του μουσείου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας δημιουργήθηκε στη διάρκεια της Προεδρίας του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη το 2017, με προσφορές μελών της Ελληνικής Καρ- διολογικής Εταιρείας που συνταξιοδοτήθηκαν. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ακολου- θώντας αρχιτεκτονικά σχέδια άλλων μουσείων και παραδόθηκε στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία το 2020 επί προεδρίας του Καθηγητή κ. Γουδέβενου.
Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία διαθέτει αρχειακό υλικό καθώς επίσης και μια συλ- λογή ουρολογικών εργαλείων και βιβλίων, τα οποία φιλοξενούνται στους χώρους των γραφείων της. Η ιδέα δημιουργίας ενός «Μουσείου Ουρολογίας», το οποίο θα αξιοποιούσε την υπάρχουσα συλλογή και θα έδινε τη δυνατότητα επέκτασης της, μέσω δωρεών από έτερα μουσεία αλλά και ιδιώτες και νοσοκομεία είναι κάτι πρωτοποριακό σε ελληνικό επίπεδο.
Ένα Μουσείο Ουρολογίας θα μπορούσε να προβάλει την ιστορία και την εξέλιξη της Ουρολογίας στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα έως και τις σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες. Μέσω του αρχειακού υλι- κού της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, θα μπο- ρούσαμε να δούμε πώς η ουρολογία έχει εξελιχθεί
57