Page 59 - NEWSLETTER_30
P. 59

 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΈΝΝΗΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
         Η μετα-αναλυση 8 μελετών έδειξε ότι παρότι δεν υπάρχει διαφορά στην ανίχνευση κλινικά σημαντι- κών όγκων μεταξυ TPL και ΤS (relative risk (RR): 0.95; 95% confidence interval (CI): 0.90–1.01; p = 0.09), οι TPL μείωσαν τον κίνδυνο ανίχνευσης μη κλινικά σηματικών ογκων κατά 5-19% [4]. Συγκριτικά με την αποκλειστικα στοχευμενή βιοψία, οι TPL βιοψίες υπερείχαν στην ανίχνευση όγκων ISUP≥2 (RR: 1.18, 95% CI: 1.10–1.25; p < 0.001).
Δυο αναδρομικές μελέτες αξιολογήσαν την σημασία των συστηματικών βιοψιών με βάση την απόσταση από την κοντινότερή MRI-ορατή βλάβη [5-6]. Σε απόσταση 10 και 15 mm τα ποσοστά ανίχνευσης κλινικά σημαντικών όγκων ήταν 90-92% και 94-97%, αντίστοιχα. Η λήψη λοιπόν συστηματικών βιοψιών σε απόσταση 10 mm θα μπορούσε να αποτρέψει τη διάγνωση μη κλινικά σημαντικών όγκων σε πο- σοστό 15-19%.
Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματά στο σχήμα της TPL. Η αποφυγή των συστηματικών βιοψιών δεν θα ανιχνεύσει ένα μικρό ποσοστό (5-15%) κά- ποιων κλινικά σημαντικών όγκων, μη ορατοί στην μαγνητική τομογραφία. Γενομικές μελέτες όμως, έδειξαν ότι οι μη-ορατές βλάβες στην μαγνητική αντιπροσωπεύουν πιθανά λιγότερο επιθετικούς
όγκους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της υπερδί- αγνωσης. Επίσης η αποτελεσματικότητα των TPL εξαρτάται από την ποιότητα της μαγνητικής αλλά και την τεχνική της βιοψίας. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει standard σχήμα για τον τρόπο λήψης των βιοψιών πέριξ της βλάβης τόσο όσον αφορά την απόσταση όσο και τον αριθμό των βιοψίων. Στην μετα-αναλυση των Hagens et al. ο μέσος αριθμός των ΤPL βιοψιών ήταν 9 (IQR 7-12) [4]. Συνεπώς το ΤPL σχήμα δεν ελαττώνει σημαντικά τον αριθμό των βιοψίων ώστο επιτυγχάνει καλύτερη κατανομή κατά την επιλογή των σημείων λήψης των δειγμάτων. Τέλος στους ασθενείς που είναι υποψήφιοι για αντιμετώπιση με εστιακή θεραπεία απαιτούνται πιο εκτεταμένα σχήματα λήψης βιο- ψίων και συνεπώς το σχήμα ΤPL δεν ενδείκνυται σε αυτούς τους ασθενείς.
Συμπερασματικά, ο συνδυασμός στοχευμένων με τις βιοψίες πέριξ της βλάβης είναι η συνιστώμενη μέθοδος καθώς μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο του overgrading καθώς και της υπερδιάγνωσης μη κλινικά σημαντικών όγκων, ενώ το ποσοστό μη ανίχνευσης κλινικά σημαντικών όγκων είναι πολύ χαμηλό.
REFERENCES
Tεύχος 30 | Ιούλιος-Αύγουστος 2024
     59
 Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς







































































   57   58   59   60   61