Page 58 - NEWSLETTER_30
P. 58
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ VS ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΕ ΒΙΟΨΙΕΣ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΈΠΙΤΡΟΠΉ 2023-2025
Πρόεδρος:
Νικόλαος Φεράκης
Αντιπρόεδρος:
Θεόδωρος Καλογερόπουλος
Γραμματέας:
Δημήτριος Στάϊος
Μέλη:
Νικόλαος Γρίβας Παναγιώτης Μουρμούρης Μαρίνος Μπερδεμπές Χρυσοβαλάντης Τουτζιάρης
Γράφει ο κ. Νικόλαος Γρίβας,
Χειρουργός Ουρολόγος , Επιμελητής Κλινικής Προηγμένης Λαπαροσκοπικής &
Ρομποτικής Χειρουργικής Ουρολογίας,
Λευκός Σταυρός Αθηνών, Μέλος Σ.Ε. του Τμήματος
Στην εποχή της ευρείας χρήσης της πολυπαραμε- τρικης μαγνητικής πριν την βιοψία του προστάτη, η συνιστώμενη μέχρι πρότινος τακτική ήταν η πραγ- ματοποίηση στοχευμένων στη βλάβη βιοψιών σε συνδυασμό με συστηματικές βιοψίες (Targeted and Systematic-TS). Η τακτική αυτή ωστόσο έχει αναθεω- ρηθεί και οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συνιστούν την λήψη βιοψιών στην βλάβη καθώς και στην περιοχή πέριξ της βλάβης (Τargeted and PeriLesional-TPL), παραλείποντας δηλαδή τις συστηματικές βιοψίες.
Η τακτική της επιπλέον λήψης συστηματικών βι- οψιών έχει δυο μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ο κίνδυνος της υπερδιάγνωσης, μέσω της ανίχνευ- σης μη κλινικά σημαντικών καρκίνων. Επιπλέον η στόχευση των πιθανά high-grade όγκων που είναι εύκολα ορατοί στην μαγνητική μπορεί να οδηγήσει σε «grade shift» και υπερθεραπεία. Ιδανικά λοιπόν χρειαζόμαστε ένα σχήμα βιοψίας το οποίο εξασφα- λίζει την ανίχνευση μόνο των κλινικά σημαντικών
όγκων αποφεύγοντας την υπερδιάγνωση και το overgrading που οδηγεί ο συνδυασμός στοχευμέ- νων-συστηματικών βιοψιών.
Τρεις αναδρομικές μελέτες σε ασθενείς με απεικο- νιστικά ορατή βλάβη μόνο στον ένα λοβο εδειξαν ότι η ληψη στοχευμένων και συστηματικών βιοψίων μόνο στον απεικονιστικά-θετικό λοβό ανίχνευσε το 96-98% των όγκων ISUP≥2 ενώ η λήψη στοχευμέ- νων στη βλάβη βιοψιών αλλά και συστηματικών βιοψιών από τον απεικονιστικά-αρνητικό λοβό ανέδειξε μόνο τον 81.6-93.7% των όγκων αυτών [1-3]. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι το επιπλέον όφελος της συστηματικής βιοψίας προκύπτει από την ανίχνευση κλινικά σημαντι- κών όγκων που είναι ορατοί στην μαγνητική αλλά ίσως δεν στοχεύονται στην στοχευμένη βιοψία. Οι 3 μελέτες έδειξαν ότι η αποφυγή των συστη- ματικών βιοψιών από τον MRI αρνητικό λοβό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο υπερδιάγνωσης μη κλινικά σημαντικών καρκίνων κατά 12.5-25%.
58
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΈΝΝΗΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ