Page 53 - EOE_Newsletter_14
P. 53

                                                                                                         Tεύχος 14 | Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021
      ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΈΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
θεραπευτικών επιλογών που ξεκινούν από φαρμακευτικά σκευάσματα έως ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και μεγάλες ανοικτές επεμβάσεις. Παραδοσιακά η λειτουργική Ουρολογία χρησιμοποιεί ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές όπως η μεγεθυντική κυστεοπλαστική, η δημιουργία αυλών καθετηριασμού, η ουρηθροπλαστική και η χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων. Με εξαίρεση την περινεϊκή προσπέλαση που παραμένει ιδανική για την αντιμετώπιση παθήσεων της ανδρικής ουρήθρας αλλά και για την αποκατάσταση των συριγγίων, οι υπόλοιπες επεμβάσεις μπορούν πλέον να γίνουν είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η λειτουργική Ουρολογία δεν είναι μια θεωρητική υποειδικότητα, δεν είναι αποκομμένη και δεν λειτουργεί αυτόνομα από τις υπόλοιπες υπο-ειδικότητες. Συχνά ζητείται η συμβολή του λειτουργικού ουρολόγου για την διερεύνηση και την αντιμετώπιση της ακράτειας μετά από προστατεκτομή. Αντίστροφα, ο λειτουργικός ουρολόγος ζητάει τη συνδρομή του ενδοουρολόγου στη διαδερμική αντιμετώπιση μιας φλεγμονώδους λιθίασης παραπληγικού ασθενούς. Η τοποθέτηση του τεχνητού σφιγκτήρα γύρω από τον αυχένα της κύστεως είναι σαφώς ευκολότερο αν γίνει λαπαροσκοπικά η ρομποτικά. Ως εκ τούτου συστήνεται η εκπαίδευση όλων των ουρολόγων στις βασικές αρχές της λειτουργικής Ουρολογίας, τόσο για την διεκπεραίωση των περιστατικών τους αλλά και πολύ περισσότερο για την αναγνώριση ασθενών που πιθανώς θα επωφεληθούν από μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Από την άλλη, οφείλουμε να προβληματιστούμε όσον αφορά την ουσιαστική εκπαίδευση που προσφέρουν οι σύγχρονες ουρολογικές κλινικές στην Ελλάδα στους ειδικευομένους, όσον αφορά στη λειτουργική Ουρολογία. Τα ακόλουθα ερωτήματα αποτελούν τροφή για σκέψη:
Σε τι ποσοστό Ουρολογικές κλινικές έχουν ειδικά τακτικά ιατρεία λειτουργικής Ουρολογίας που να ασχολούνται με LUTS - ακράτεια;
Τι ποσοστό Πανεπιστημιακών κυρίως αλλά και κρατικών Ουρολογικών κλινικών έχουν τμήματα Ουροδυναμικής που λειτουργούν;
Ίσως πόσοι νέοι ειδικοί ή παλιοί ειδικευόμενοι είναι - αισθάνονται επαρκείς
στο να εκτελέσουν και να γνωματεύσουν μια ουροδυναμική μελέτη, ή απλούστερα να διαχειριστούν ασθενείς με λειτουργικά προβλήματα ούρησης;
Αναλογιζόμενοι ότι τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν ειδικά ιατρεία λειτουργικής Ουρολογίας, ουροδυναμικά εργαστήρια, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένους ουρολόγους, αντιλαμβανόμαστε ότι το ερέθισμα που δίνεται στους νεότερους συναδέλφους κρίνεται μάλλον ανεπαρκές.
Είναι ξεκάθαρο για όλους όσους ασχολούμαστε με τη λειτουργική Ουρολογία, ότι αυτή δεν κατέχει τη θέση που της αρμόζει στην καθημερινή ουρολογική πράξη. Κι είναι, επίσης, φανερό ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης της παρούσας συνθήκης προς όφελος, κυρίως, της εκπαίδευσης των νέων ουρολόγων, αλλά φυσικά και των ασθενών.
Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της σημασίας της γνώσης των βασικών αρχών της λειτουργικής Ουρολογίας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, με την ενθάρρυνση για δημιουργία ειδικών ιατρείων, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη και αναγνώριση των ήδη υπαρχόντων.
1.
2.
Πόσες από τις πολλές Ουρολογικές κλινικές κάνουν χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων;
3.
4. Σε τι ποσοστό οι ειδικευόμενοι Ουρολόγοι κάνουν rotation σε Ουροδυναμικά τμήματα;
1.
53
  Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς



























































   51   52   53   54   55