Page 55 - EOE_Newsletter_14
P. 55

      ΤΜΗΜΑ ΈΛΛΗΝΩΝ ΈΙΔΙΚΈΥΟΜΈΝΩΝ ΟΥΡΟΛΟΓΩΝ (Τ.Έ.Έ.Ο)
                                                                                                          Tεύχος 14 | Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021
 ώστε να φανεί τελικά αν πραγματικά παρέχει ασφα- λείς προβλέψεις και προκειμένου να εκπαιδευτεί το μοντέλο με περισσότερα δεδομένα. Ένας κλάδος με μεγάλο πεδίο έρευνας είναι η πρόβλεψη του τύπου της κακοήθειας βάσει της απεικόνισης στον καρκίνο του νεφρού και ιδανικά η πρόβλεψη για την ευαισθησία των όγκων στην ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες προεγχειρητικά, χωρίς να απαιτείται η νεφρική βιοψία. Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον πεδίο έρευνας είναι η χρήση ΑΙ για την ανάλυση εικόνων κυστεοσκόπησης κατά τη διάγνωση και παρακολούθηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Η χρήση διαφόρων μοντέλων τα τελευταία 4 χρόνια έχει οδηγήσει σε ανίχνευση κακοήθειας με ακρίβεια που συχνά υπερβαίνει το 90%.
Η ΑΙ έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αντιμε- τώπιση της λιθίασης, όπου έχουν δημιουργηθεί προγνωστικά μοντέλα για την επιτυχία της εξω- σωματικής λιθοτριψίας και των υπολοίπων ενδο- σκοπικών τεχνικών αντιμετώπισης, βασιζόμενα στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενή. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη όπου βάσει ενός μεγάλου αριθμού προεγχειρητικών χαρακτηριστικών μπορεί να δοθεί μία πιθανότητα ουροσήψης μετά από ου- ρητηροσκόπηση με πολύ ικανοποιητική ακρίβεια.
Η ΑΙ έχει δοκιμαστεί, χωρίς όμως αξιόπιστα απο- τελέσματα, στην αναγνώριση του τύπου λιθίασης βάσει των μακροσκοπικών χαρακτηριστικών του λίθου. Στην πραγματικότητα, το πλεονέκτημα της χρήσης της ΑΙ είναι να επιτευχθούν μεγαλύτερα ποσοστά ακρίβειας εξατομικευμένα για τον εκάστο- τε ασθενή έναντι της χρήσης νομογραμάτων που έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας συμβατικές στατιστικές μεθόδους.
Πέραν των προαναφερόμενων παραδειγμάτων, στη βιβλιογραφία υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων σχετικά με τη χρήση της ΑΙ στην Ουρολογία (αξιο- λόγηση χειρουργικής ικανότητας με βάση βίντεο κατά την επέμβαση, χρήση για την αξιολόγηση ουροδυναμικής μελέτης, πρόγνωση προβλημάτων σχετικών με την ποιότητα ζωής μετά το χειρουρ- γείο κ.α). Είναι όμως έτοιμη η ιατρική κοινότητα να αποδεχθεί τη χρήση της ΑΙ ή αντιμετωπίζεται σαν μία απειλή που μπορεί να παραγκωνίσει ή και να αντικαταστήσει το ρόλο του ιατρού; Στην πραγ- ματικότητα, η ΑΙ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να δράσει επικουρικά με την ιατρική κρίση για να μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας διαφόρων δεδομένων, να μειωθεί το εργασιακό burnout, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα η ικανοποίηση των ασθενών.
  55
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς









































































   52   53   54   55   56