Page 32 - flip book
P. 32

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
      32
ΡΟΜΠΟΤΊΚΗ ΡΊΖΊΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
ΜΕ ΡΟΜΠΟΤΊΚΗ- ΕΝΔΟΣΩΜΆΤΊΚΗ ΔΗΜΊΟΥΡΓΊΆ ΝΕΟΚΥΣΤΗΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ «W» ΚΆΤΆ HAUTMANN
Βασίλειος Πουλάκης, MD, PhD, FEBU Ουρολόγος - Ανδρολόγος Διευθυντής Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου
και Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan, Νέο Φάληρο.
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας
INFO
 Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής στην ειδικότητα της ουρολογίας χαρακτη- ρίζεται πράγματι εντυπωσιακή. Από την πρώτη εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στον καρκί- νο του προστάτη εδώ και δύο δεκαετίες, η ανάπτυξη και καθιέρωση του ρομπότ αποτελεί αναμφι- σβήτητα το παρόν της σύγχρονης χειρουργικής.
Η εφαρμογή της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής εμφανίστηκε μεταγενέστερα από την χρήση του ρομπότ στο καρκίνο του προστάτη, ωστόσο και σε αυτό το πεδίο η ρομποτική τεχνική κέρδισε γρήγορα έδαφος έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής μεθόδου, με συγκρίσιμα ογκολογικά αλλά και λειτουργικά αποτελέ- σματα. Παραταύτα, το πρόβλημα που προέκυψε με τη χρήση της ρομποτικής μεθόδου ήταν η εκτροπή των ούρων, όπου ακόμα και τώρα αρκετοί ρομποτικοί χειρουργοί επιλέγουν να την κάνουν ανοιχτά (εξω- σωματικά) και όχι ρομποτικά (ενδοσωματικά) λόγω της δυσκολίας της τεχνικής που παρουσιάζει ειδικά όταν αφορά δημιουργία ορθότοπης νεοκύστης. Το δεύτερο πρόβλημα που ανακύπτει είναι το είδος της ορθότοπης νεοκύστης που επιλέγει να εφαρμόσει ο χειρουργός.
Στην ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, οι δύο πιο διαδεδομένες και καθιερωμένες τεχνικές ορθότοπης νεοκύ- στης είναι η κατά Studer και η κατά Hautmann. Φυσικά κατά καιρούς στο παρελθόν έχουν εφαρμοστεί και άλλες μέθοδοι, όπως η Padovana ή οι νεοκύστεις από παχύ έντερο. Έχουν παρουσιαστεί αρκετές συγκριτι- κές μελέτες από κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ ως προς το ποια είναι η βέλτιστη χειρουργική τεχνική δημιουργίας νεοκύστης που εμφανίζει τις λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές αλλά και τα καλύτερα λει- τουργικά αποτελέσματα.
Κατά τη δική μας εμπειρία αλλά και με βάση τις διεθνείς μελέτες από μεγάλες σειρές ανοιχτών κυστε- κτομών, η τεχνική Hautmann παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι της Studer όντας όμως πολυπλοκότερη τεχνικά. Η δημιουργία νεοκύστης σε σχήμα «w» εξασφαλίζει ένα σχήμα όμοιο με αυτό της φυσιολογικής ουροδόχου κύστης ενώ παράλληλα αποφέρει ένα σύστημα υψηλής χωρητικότητας και χαμηλών ενδοκυστικών πιέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο αριθμό επιπλοκών, όπως ουρολοι-
  ΧΈΙΡΟΥΑΡΡΓΘΙΚΡΗΟΤΈΧΝΙΚΗ






















































































   30   31   32   33   34