Page 36 - flip book
P. 36
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
ΜΥΟΔΊΗΘΗΤΊΚΟΣ ΚΆΡΚΊΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΚΆΊ ΣΟΒΆΡΗ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΆ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ Η ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ;
Ηριζική κυστεκτομή αποτελεί την θεραπεία εκλογής του μυοδιηθητικού καρ- κίνου της ουροδόχου κύστης. Την τελευταία δεκαετία υπάρχει μεγάλο ενδι- αφέρων για τους ασθενείς οι οποίοι στο παρελθόν είτε για λόγους ηλικίας
είτε για λόγους συνοσηρότητας πιθανόν να αποκλείονταν από αυτή την επιλογή καθώς η συνοσηρότητα συνδέεται ευθέως αναλογικά με την επιβίωση ανεξαρτή- τως του καρκινικού φορτίου [1]. Ταυτόχρονα ο αριθμός των σχετικών με το θέμα δημοσιεύσεων εκτοξεύθηκε (διάγραμμα 1).
Δεδομένης της περιεγχειρητικής θνητότητας (2-11%) αλλά και της ύπαρξης πλέον νέων θεραπευτικών επιλογών εναλλακτικών της κυστεκτομής, καθίσταται ζωτικής σημασίας η εύρεση εργαλείων ποσοτικοποίησης της ειδικής για την νόσο θνητό- τητας (disease specific mortality) αλλά και της οποιασδήποτε αιτίας θνητότητα (all cause mortality) για την λήψη της βέλτιστης απόφασης στον βεβαρημένο ασθενή. Με λίγα λόγια, από τι κινδυνεύει περισσότερο, από την νόσο ή από τις περιεγχει- ρητικές επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήματα αξιολόγησης του περιεγχειρη- τικού κινδύνου όπως το ASA, το ACE-27, το CCI και το KPS χρησιμοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα το ASA, ένα αναισθησιολογικό test με βαθμονόμηση 1-6 αποτελεί μια αρκετά παλαιά αλλά πολύ εύχρηστη επιλογή που την χρησιμοποιούμε και στο κέντρο ενώ το CCI είναι το πλέον εφαρμοζόμενο test στην βιβλιογραφία αν και εσχάτως δέχεται ισχυρή κριτική [2].
Αρκετό μελάνι έχει χυθεί για το αν τα προγνωστικά αυτά μοντέλα βασιζόμενα στην ηλικία και το performance status μπορούν ή όχι να δείξουν προγνωστική υπεροχή συγκρινόμενα με το παθολογοανατομικό στάδιο της νόσου. Κάποια τα κατάφεραν και κάποια όχι, σίγουρα όμως μέσα από την διαδικασία αναδείχτηκε η χρησιμότητα τέτοιων test αν και ο αναδρομικός χαρακτήρας των υποστηρικτικών τους στοιχείων περιορίζει την καθιέρωση τους. Στην κλινική πράξη τώρα φαίνε- ται πως και στους ασθενείς με σοβαρή συνοσυρότητα (καρδιακή και αναπνευ- στική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης) η ριζική κυστεκτομή μπορεί να είναι ασφαλής με αποδεκτά ποσοστά περιεγχειρητικής νοσυρότητας και θνητότητας που επηρεάζονται «επί τα χείρω» σε αρκετά επιπλεγμένες περιπτώσεις (παραδείγ- ματος χάριν ASA > 3) [3].
Στο δικό μας κέντρο, με ικανό αριθμό κυστεκτομών ανά έτος ακόμα και για τα διε- θνή δεδομένα σε πρόσφατη ανακοίνωση διαπιστώσαμε πως στην ηλικιακή ομάδα ≥ 60 ετών με σημαντική συνοσυρότητα υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στις επιπλοκές μόνο σε ASA > 3 με προεξάρχουσες αυτές από το πεπτικό (ειλεός). Στους ασθενείς πολύ κακής πρόγνωσης ως εκτροπή προτιμήθηκαν οι ουρητηρο- δερμοστομίες γεγονός που πιθανών να αντικατοπτρίζει την μη αύξηση της περι-
Γεώργιος Σταθούρος
MD, FEBU
Ουρολόγος - Ανδρολόγος Επιμελητής Α' Ουρολ. Κλινικής Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς»
INFO
REFERENCES
ΑΡΘΡΟ
36
Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς