Page 38 - flip book
P. 38

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
     ΔΊΕΓΧΕΊΡΗΤΊΚΗ ΣΥΣΤΗΜΆΤΊΚΗ
ΘΕΡΆΠΕΊΆ ΣΕ ΆΣΘΕΝΕΊΣ ΜΕ
UΤTUC ΥΨΗΛΟΥ ΚΊΝΔΥΝΟΥ
α ουροθηλιακά κακοήθη νεοπλάσματα του ανώτερου ουροποιητικού (UTUC) είναι ένα σχετικά σπάνιο κακόηθες νεάπλασμα. Η επίπτωση του ισούται με 2 ασθενείς ανά 100000 πληθυσμού και αντιστοιχεί περίπου στο 5% του συ-
νόλου των ουροθηλιακών καρκίνων. Λόγω έλλειψης παθογνωμωνικών συμπτω- μάτων καθώς και της σχετικά καθυστερημένης διάγνωσης, πάνω από τα μισά πε- ριστατικά (56%) είναι ήδη μυοδιηθητικά ή τοπικώς εκτεταμένα (Τ2-Τ4) κατά την διάγνωση.
Τα UTUC παρουσιάζουν κάποια κοινά μορφολογικά στοιχεία με τα ουροθηλιακά καρκινώματα της ουροδόχου κύστεως, εμφανίζοντας ταυτόχρονα σημαντικές δι- αφορές σε εμβρυολογικό και μοριακό επίπεδο. O ουρητήρας και η νεφρική πύελος προέρχονται εμβρυολογικά από τους μεσονεφρικούς πόρους. Επίσης, διαφέρουν από την κύστη στην περιεκτικότητα ουροπλακίνης, καθώς και στο μοτίβο κερατίνης που περιέχει. Τέλος, η υπερμεθηλίωση και η microsatellite instability είναι πολύ πιο συχνή στα κακοήθη νεόπλασμα του ανώτερου ουροποιητικού συγκριτικά με την κύστη.
Ενώ για τα μυοδιηθητικά νεοπλάσματα της ουροδόχου κύστεως υπάρχουν αξιό- πιστα δεδομένα ως προς την χρησιμότητα της νεοεπικουρικής χημειοθεραπείας πριν την ριζική κυστεκτομή, προσφέροντας μια βελτίωση της ολικής επιβίωσης της τάξεως του 5-13%, η χρήση περιεγχειτηρικής χημειοθεραπείας στα ουροθη- λιακά νεοπλασματα ανώτερου ουροποιητικού τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα και ελλιπή.
Οι μέχρι τώρα διαθέσιμες μελέτες ήταν αναδρομικές μελέτες, χωρίς καμία τυ- χαιοποίηση, χαμηλής ποιότητας, με εγγενείς αδυναμίες (π.χ. σφάλμα επιλογής). Ο Seisen et al 2017, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την National Cancer Database (από το 2004-2012) αναλύοντας 3253 ασθενείς που έλαβαν είτε επι- κουρική χημειοθεραπεία είτε παρακολούθηση μετά την νεφροουρητηρεκτομη για pT3/T4 και/η pN+. Κατέληξαν, ότι η επικουρική χημειοθεραπεία βελτιώνει την συνολική επιβίωση ασθενων με προχωρημένο κακόηθες νεόπλασμα ανώτερου ουροποιητικού. Σε αντίστοιχα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της SEER database κατέληξε επίσης o Nazzani et al, όπου αναλύοντας αναδρομικά 1286 ασθενείς με μη μεταστατικό τοπικά προχωρημένο ουροθηλιακό νεόπλασμα ανώτερου ουροποιητικού (pΤ3/Τ4 pN+), συμπέρανε ότι η επικουρική χημειοθερα- πεία μειώνει την ολική θνητότητα αυτών των ασθενών.
Στον αντίποδα, ο Necchi et al, σε μια πολυκεντρική αναδρομική ανάλυση 1544 ασθενών με pT2-4 pN0/+ από 15 διαφορετικά κέντρα κατέληξε ότι η επικουρική χημειοθεραπεία δεν βελτιώνει την ολική επιβίωση των ασθενών αυτών. Αντίστοι- χα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας ασθενείς από την SEER database (χρησιμο-
Κωνσταντίνος Σκριάπας Phd, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος Επιμελητής Α ́ Ουρολογικής Κλινικής Γ.Ν. Λάρισας
INFO
       38
REFERENCES
   ΑΡΘΡΟ
          Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς
































































   36   37   38   39   40