Page 39 - flip book
P. 39

 ΑΡΘΡΟ
Tεύχος 05 | Μάιος - Ιούνιος 2020
     ποιώντας και pTa-1) ασθενείς, δημοσίευσε και ο Goldberg όπου αναλύοντας συνολικά 8762 ασθενείς, κα- τέληξε ότι η επικουρική χημειοθεραπεία δεν αυξάνει την σχετιζόμενη με την νόσο επιβίωση.
Η χημειοθεραπεία που χορηγήθηκε στις περισσότερες διαθέσιμες μελέτες ήταν κλασσικά σχήματα βα- σισμένα στην πλατίνα, είτε ως συνδυασμός MVAC είτε ως Cisplatin/Gemcitabine (CG). Σε μελέτες όπου η Carboplatin χρησιμοποιήθηκε ως αντικαταστάτης της κλασσικής πλατίνας, κυρίως λόγω νεφροτοτοξικό- τητας, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο ενθαρρυντικά. Η χρήση νεο-επικουρικής χημειοθεραπείας παρότι φαντάζει ελκυστικότερη (κυρίως λόγω καλύτερης νεφρικής λειτουργίας προ νεφροουρητηρεκτομής), έχει ερευνηθεί ακόμα λιγότερο με μόνο 4 μικρές μελέτες να έχουν δημοσιευτεί.
Με αυτά τα δεδομένα, τα φετινά EAU Guidelines τα οποία εκδόθηκαν προ λίγων ημερών, καταλήγουν ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι αρκετά για ασφαλή συμπεράσματα, αναφέροντας ότι η περιεγχειρητική χημειοθεραπεία ίσως αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, θεωρώντας ότι μπορούμε να την προσφέρουμε σε ασθενείς με μυοδιηθητική νόσο (με χαμηλή σύσταση).
Στις αρχές Μαρτίου δημοσιεύτηκαν στο Lancet τα αποτελέσματα της POUT trial, της πρώτης φάσεως 3 προοπτικής τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που διεξήχθη σε 71 νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2012 έως και το 2019. Συμπεριλήφθησαν ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι υπεβλήθηκαν σε ριζική νε- φροουρητηρεκτομή, με η χωρίς λεμφαδενική, των οποίων η ιστολογική ανέδειξε τουλάχιστο μυοδιηθητική νόσο ( pT2-4, N any) και ήταν υγιής για να λάβουν επικουρική χημειοθεραπεία 90 μέρες μετά το χειρουρ- γείο τους. Τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, όπου η πρώτη δεν έλαβε καμία επικουρική αγωγή ενώ η άλλη έλαβε επικουρική χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία που χρησιμοποιήθηκε ήταν CG σε κύκλους των 21 ημερών. Το όριο του eGFR που τέθηκε ως ελάχιστο ήταν 50 για να είναι κάποιος ασθενής επιλέξιμος. Το πρωτεύων καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η επιβίωση ελεύθερης νόσου. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η επιβίωση ελεύθερη μεταστάσεων, αλλά και η συνολική επιβίωση.
Συνολικά, 261 ασθενείς συμπεριλήφθησαν στην μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν. Στην ομάδα που έλαβε χη- μειοθεραπεία, ο σχετικός κίνδυνος υποτροπής ή μετάστασης μειώθηκε κατά 55%. Σημαντικά αυξημένη ήταν και η επιβίωση ελεύθερης μεταστάσεων. Με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της POUT, έχουμε πλέον δεδομένα επιπέδου 1b, τα οποία αποδεικνύουν ότι η επικουρική χημειοθεραπεία με CG μετά την νεφροουρητηρεκτομή βελτιώνει την επιβίωση ελεύθερης νόσου. Παρότι η επιβίωση ελεύθερης νόσου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συνολική επιβίωση ως surrogate marker νεοπλασματικών νόσων, εντού- τοις λόγω της σπανιότητας της νόσου, πιθανότατα η POUT να οδηγήσει στην αλλαγή των guidelines του χρόνου ή κάποια στιγμή στο μέλλον. Η επικουρική χημειοθεραπεία θα πρέπει να θεωρείται ως standard θεραπεία σε ασθενείς με τουλάχιστον μυοδιηθητικό κακόηθες νεόπλασμα ανώτερου ουροποιητικού.
Στο μέλλον είναι βέβαιο ότι νέες θεραπείες με FGFR αναστολείς ή/και checkpoint inhibitors θα δοκιμαστούν ως επικουρική θεραπεία στα UTUC, όπως συνέβη με την κύστη.
  39
 

























































































   37   38   39   40   41