Page 34 - EOE - NEWSLETTER 11
P. 34

  E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 RISK OF RECURRENT DISEASE 6 YEARS
AFTER OPEN OR ROBOTIC-ASSISTED
RADICAL PROSTATECTOMY IN THE
PROSPECTIVE CONTROLLED TRIAL LAPPRO
ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΣΚΟΠΟΣ: Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη σε πολλά κέντρα παγκοσμίως. Η ρομποτι- κή ριζική προστατεκτομή (RARP) χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο έναντι της ανοικτής ριζικής προστατεκτομής (RRP), χωρίς όμως να υπάρχουν αρκετά δε- δομένα υπεροχής της μιας έναντι της άλλης τεχνικής, όσο αφορά στο ογκολογικό αποτέλεσμα. Σκοπός της μελέτης είναι να συγκρίνει το ογκολογικό αποτέλεσμα με- ταξύ των δυο τεχνικών.
ΎΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ:Η μελέτη LAPPRO, είναι μια προοπτική, μη τυχαιοποιημένη μελέτη 4003 ασθενών που συνέκρινε την RRP vs. RARP, με συμμετοχή 14 κέντρων στη Σουηδία μεταξύ 2008 και 2011.Τα κριτήρια ένταξης των ασθενών ήταν: ηλικία < 75 ετών, PSA< 20ng/ml τη στιγμή της διάγνωσης και κλινικό στάδιο έως T3. Κλι- νικές πληροφορίες συλλέχτηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στους 3, στους 12 και 24 μήνες μετεγχει- ρητικά στα πλαίσια του follow up. Στην 6ετια, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ένα δομη- μένο ερωτηματολόγιο με κλινικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να συγκριθούν τα ποσοστά βιοχημικής υποτροπής (PSA>0.25) και θα- νάτου μεταξύ της RRP και RARP, ενός 6 ετών από το χειρουργείο. Η ημερομηνία και το αίτιο θανάτου συλλέχθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Καταγραφής της Σουηδίας (National Swedish Registry).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μετά την τελική διαλογή και την τηλεφωνική επικοινωνία στην 6ετια, 2970 ασθενείς συμπεριελήφθησαν στην μελέτη (RARP 2251/RRP 719). Οι ασθενείς αυτοί είχαν όμοια ογκολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά (ηλικία, συννοσηρότητα, προεγχειρητικό PSA, όγκο προστάτου, στάδιο νόσου, Gleason score, εγχειρητικά όρια). Συμμετείχαν συνολικά 80 διαφορετικοί χειρουργοί, εκ των οποίων οι 39 έκαναν RARP και οι 41 RRP. Οι ρομποτικοί χειρουργοί είχαν μι- κρότερη εμπειρία έναντι των ανοικτών χειρουργών, αλλά μεγαλύτερο ετήσιο όγκο περιστατικών κατά την περίοδο της μελέτης. Η ανάλυση δεν ανέδειξε ογκολογική διαφορά μεταξύ των 2 τεχνικών. Όταν όμως έγινε στατιστική προσαρμογή βάσει των ογκολογικών χαρακτηριστικών, η RARP έδειξε στατιστικά σημαντική υπερο- χή, με μικρότερη πιθανότητα βιοχημικής υποτροπής κατά 53% έναντι της RRP (RR 0.47, 95% CI 0.26–0.86, p = 0.02), ειδικά στους ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά D’ Amico. Eπιπρόσθετη υποανάλυση με κριτήριο τη χειρουργική εμπειρία (>100 περι- στατικά), δεν ανέδειξε διαφορά στα καταληκτικά σημεία. Τα ποσοστά των ασθενών που χρειάστηκαν επικουρική θεραπεία ήταν ακριβώς το ίδιο και στις δυο τεχνι- κές, 14%. Στην εξαετία μετά το χειρουργείο, η θνητότητα ανεξαρτήτως αιτιολογίας ήταν 3% και 0,6%, αντίστοιχα για την ανοικτή και τη ρομποτική προσπέλαση. 8
Σταύρος Ι. Τυριτζής
Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Διευθυντής Δ' Ουρολογικής Κλινικής Δ.Θ.Κ.Α. «ΥΓΕΙΑ»
INFO
    Κίμων Τσίρκας
Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Δ' Ουρολογική Κλινική Δ.Θ.Κ.Α. «ΥΓΕΙΑ»
INFO
  ΜΑΕΡΛΘΕΡΤΟΗ
34
  Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
 ε
ι
ς






























































   32   33   34   35   36