Page 28 - EOE NEWSLETTER-7
P. 28

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
     ΣΤΕΝΩΜΑΤΑ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ
– ΝΈΟ GUIDELINES PANEL ΣΤΗΝ EAU ΜΈ ΈΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΈΤΟΧΗ
Στην ανδρική πρόσθια ουρήθρα (πεϊκή και βολβική μοίρα), ως στένωμα ορίζε- ται η μείωση του ουρηθρικού αυλού ως αποτέλεσμα ισχαιμίας, δημιουργίας ουλής και σύσπασης του βλεννογόνου και περιβάλλοντα σπογγιώδους ιστού
(spongiofibrosis). Καθώς η οπίσθια ουρήθρα (υμενώδης και προστατική μοίρα) δεν περιβάλλεται από σπογγιώδη ιστό, ο όρος στένωση είναι μάλλον πιο ορθός ενώ ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για παθήσεις του έξω ουρηθρικού στομίου/σκαφο- ειδούς βόθρου.
Τα περισσότερα στενώματα ουρήθρας παρατηρούνται συχνότερα σε άνδρες >55 ετών και κατά κανόνα (>90% των περιπτώσεων) εντοπιζόνται στην πρόσθια ουρή- θρα και ειδικότερα, στην βολβική μοίρα (~47% των στενωμάτων). Στις αναπτυγμέ- νες χώρες οι κύριες αιτίες στενωμάτων στους άνδρες είναι οι ιατρογενείς κακώσεις (σχετιζόμενες με καθετηριασμό, ουρολογικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία) και τα ιδιοπαθή στενώματα (συνήθως βολβικής μοίρας και πολύ συχνά σε νέους ασθε- νείς). Φλεγμονώδεις διαταραχές όπως ο σκληρυντικός λειχήνας (~50% των πανου- ρηθρικών στενωμάτων) ή τραύματα (κακώσεις περινέου, πυέλου, πέους) αποτελούν άλλα αίτια στενωμάτων ουρήθρας. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι σπάνιες αιτίες στενωμάτων ουρήθρας στις αναπτυγμένες χώρες (<5%) σε αντιδια- στολή με τις αναπτυσσόμενες χώρες (~40% των στενωμάτων). Σε μικρό ποστοστό, τα στενώματα ουρήθρας μπορεί να είναι συγγενή.
Η διαγνωστική προσέγγιση ασθενούς με συμπτωματολογία συμβατή με ουρηθρικό στένωμα περιλαμβάνει τη διενέργεια κλινικής εξέτασης, ελεύθερης ουροροομετρί- ας (τυπική εικόνα χαμηλού plateau) και μέτρησης υπολειπόμενου όγκου ούρησης. Η οριστική διάγνωση ουρηθρικού στενώματος γίνεται με τη διενέργεια ανιούσας ουρηθρογραφίας, ενώ η ταυτόχρονη ουρηθρογραφία ούρησης (κατιούσα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση στενώσεων οπίσθιας ουρήθρας, στενωμάτων ουρήθρας που αποφράσσουν σχεδόν πλήρως τον ουρηθρικό αυλό ή σχετιζόμενων με πυελικές κακώσεις. Η ουρηθροκυστεοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί ή σε συνδυασμό με την ουρηθρογραφία και προσφέρει επιπλέον πληροφορίες. Τέλος, η υπερηχοτομογραφία και μαγνητική τομογραφία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσθια και οπίσθια ουρήθρα αντίστοιχα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σε γενικές γραμμές, η αντιμετώπιση των πρόσθιων στενωμάτων στους άνδρες εξαρ- τάται από τα χαρακτηριστικά του στενώματος και περιλαμβάνει τη συντηρητική αντιμετώπιση υποκλινικών στενωμάτων, τις διάφορες μεθόδους ενδοαυλικής θερα- πείας (διαστολές ουρήθρας, άμεση οπτική ουρηθροτομή), ανοικτής ουρηθροπλα- στικής (transecting/non-transecting αναστομωτική ουρηθροπλαστική, single-stage/
Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος Consultant Urological Surgeon and Hon. Senior Clinical Lecturer
Aberdeen Royal Infirmary, NHS Grampian / University of Aberdeen, Aberdeen, Scotland, UK
INFO
      28
 ΑΡΘΡΟ
          





















































































   26   27   28   29   30