Page 27 - NEWSLETTER-9
P. 27

 ΑΡΘΡΟ
της ασθενούς. Καταγράφονται η διάγνωση, οι ιατρι- κές εξετάσεις, το ιατρικό, χειρουργικό, γυναικολογι- κό/μαιευτικό ιστορικό καθώς και οι πιθανές αντεν- δείξεις ένταξης της ασθενούς στο πρόγραμμα. Επι- πλέον, οι ενδιαφερόμενες γυναίκες συμπληρώνουν ερωτηματολόγια συμπτωμάτων και καθορίζουν τι αποτελεί «πρόβλημα» για εκείνες, θέτοντας τους στόχους του προγράμματος που θα διαμορφωθεί ειδικά για εκείνες.
➋ Η καταγραφή των αντικειμενικών στοιχείων και η ενδοκολπική αξιολόγηση. Ο φυσικοθεραπευτής ενημερώνει τη γυναίκα για την ανατομία του ΠΕ και τον ρόλο του, ενισχύοντας τις γνώσεις της αλλά και την ψυχική της εξισορρόπηση προκειμένου να αποδεχτεί το πλάνο της θεραπείας. Αμέσως μετά διενεργεί την ενδοκολπική αξιολόγηση του μυϊκού τόνου (υπερτονία, υποτονία), του μυϊκού όγκου (συμμετρία, ατροφία), τον εντοπισμό περιοχών που πιθανόν προκαλούν πόνο. Στη συνέχεια ελέγχει τη λειτουργία και τη δύναμη των μυών του ΠΕ χρη- σιμοποιώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κλίμακα PERFECT scheme η οποία αποτελεί και το κατεξοχήν αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης και επανέλεγχου που θα επιτρέψει την εκπόνηση ενός πλάνου στο- χευμένης και αποτελεσματικής θεραπείας. Η κλίμα- κα PERFECT scheme προσφέρει αξιοπιστία και κατά τον επανέλεγχο του ΠΕ.
➌ Καθορισμός του στόχου της θεραπείας και του πλάνου διεκπεραίωσης. Στην τρίτη αυτή φάση, ο φυσικοθεραπευτής συνεκτιμά τα αντικειμενικά και υποκειμενικά στοιχεία και προχωρά στο θεραπευ- τικό του πλάνο.
➍ Οργάνωση του πλάνου φυσικοθεραπείας. Οι φυσι- οθεραπευτικές πράξεις και τεχνικές που έχει στην διάθεσή του ο φυσικοθεραπευτής για την εκπαί- δευση των μυών του ΠΕ είναι ποικίλες και η επιλο- γή χρήσης τους διαφέρει ανάλογα με τους εξατομι- κευμένους στόχους θεραπείας κάθε περιστατικού. Οδηγός σε αυτήν την επιλογή είναι τα ευρήματα της δακτυλικής αξιολόγησης των μυών του ΠΕ και της καταγραφής του PERFECT scheme. Επιπρόσθε- τες φυσικοθεραπευτικές πράξεις και τεχνικές πε- ριλαμβάνουν την επιλογή χρήσης βιοανάδρασης, ηλεκτρομυϊκής διέγερσης καθώς και ενδοκολπικών και ενδοορθικών ειδικών χειρισμών.
Επιπρόσθετα, με τα 4 βασικά κλειδιά για την επιτυχή αντιμετώπιση της ακράτειας στις γυναίκες είναι η εκπαί- δευση τους σε στρατηγικές αυτο-αντιμετώπισης, ώστε να έχουν έλεγχο των μυών του ΠΕ καθημερινά, σε όλη τους τη ζωή, ενώ θα πρέπει να ενημερωθούν και για τον τρόπο της εκγύμνασης τους, ούτως ώστε να μην παρε- μποδίζει την ορθή «χρήση» των μυών του ΠΕ. Η αποτε- λεσματικότητα της φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας των μυών του ΠΕ καθιστά τον ρόλο της πρωτεύοντα και καθοριστικό στον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού προγράμματος ασκή- σεων ΠΕ για την αντιμετώπιση της ακράτειας στις γυ- ναίκες. Ακριβώς για αυτό σήμερα, Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας καθιστούν τη φυσικοθεραπεία αναπόσπαστο τμήμα της πρόληψης και αποκατάστασης των δυσλει- τουργιών του ΠΕ παγκοσμίως, ενώ ο φυσικοθεραπευ- τής συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις επιστημονικές ειδικότητες που απαρτίζουν τη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας.
Tεύχος 09 | Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2021
     REFERENCES
27
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς







































































   25   26   27   28   29