Page 53 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 53

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 09
ΜΕΛΕΤΉ ΠΙΕΣΉΣ-ΡΟΉΣ
 Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι το νομό- γραμμα και ο δείκτης ΒΟΟΙ αναπτύχθηκαν για την εκτίμηση της απόφραξης πιθανόν προστατικής αιτιο- λογίας σε άντρες. Ως εκ τούτου, δεν έχουν εφαρμογή σε γυναίκες ή σε άντρες με λειτουργική απόφραξη.
Απόφραξη στις γυναίκες
Στις γυναίκες ο ορισμός της απόφραξης με ουροδυναμικές παραμέτρους έχει διερευνηθεί λιγότερο και εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενος. Ένα διαθέσιμο νομόγραμμα είναι αυτό των Blaivas -Groutz, το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη μέγιστη ροή (Qmax) και στην πίεση του εξωστήρα κατά τη μέγιστη ροή (Pdet@Qmax) [8]. Βάσει αυτού του νομογράμματος οι γυναίκες ταξινομούνται ως:
― Μη αποφρακτικές
― Ήπια αποφρακτικές ― Μέτρια αποφρακτικές ― Σοβαρά αποφρακτικές
Πιο πρόσφατα, οι Solomon και Greenwell [9] σχε- δίασαν ένα νομόγραμμα για τη γυναικεία απόφραξη, που επιτρέπει τον υπολογισμό ενός εναλλακτικού δείκτη απόφραξης (BOOI) για τις γυναίκες (ΒΟΟΙf) με τη χρήση ενός τύπου στενά ευθυγραμμισμένου με τον αντίστοιχο για τους άντρες:
BOOIf = PdetQmax - 2.2Qmax
Η ερμηνεία, ωστόσο, βασίζεται σε διαφορετικό αλγόριθμο:
— BOOIf < 0: < 10% πιθανότητα απόφραξης
— 5 < BOOIf < 18: διφορούμενο > 50% πιθανότητα απόφραξης
— BOOIf > 18: 90% πιθανότητα απόφραξης
Υπολογισμός της συσταλτότητας του εξωστήρα σε άνδρες – Bladder Contractility Index (BCI):
BCI = Pdet Qmax + 5 Qmax.
Τιμές > 150: ισχυρός
Τιμές 100–150: φυσιολογικός Τιμές < 100: ασθενής
Υπολογισμός της συσταλτότητας του εξωστήρα σε γυναίκες:
Projected Isovolumetric Pressure (PIP 1) = PdetQmax + Qmax
Τιμές < 30: αδύναμος Τιμές 35-75: φυσιολογικός Τιμές > 75: δυνατός
   Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Τεχνικά θέματα–Διασφάλιση ποιότητας εξέτασης
— Στους περισσότερους ασθενείς είναι αρκετά ξεκά- θαρο το πότε πρέπει να σταματήσει η πλήρωση της κύστης, αλλά αν η αισθητικότητα είναι μειωμένη o μέγιστος όγκος ούρησης του ημερολογίου ούρησης είναι ένας σημαντικός δείκτης.
— Η ούρηση θα πρέπει να γίνεται στη θέση που είναι φυσιολογική για τον ασθενή.
— Πριν την έναρξη της ούρησης πρέπει να ελεγχθεί το ύψος των μορφομετατροπέων πίεσης (ηβική σύμφυση) και να ζητηθεί από τον ασθενή να βήξει για να διασφαλιστεί η σωστή μετάδοση της πίεσης.
— Μετά το τέλος της ούρησης πρέπει να ζητηθεί ξανά από τον ασθενή να βήξει, ώστε να εκτιμηθεί η ποιότητα της μετάδοσης πριν ολοκληρωθεί η εξέταση. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ποιότητα της εξέτασης, παρουσίας artefacts, εξόδου του καθετήρα κύστης ή ορθού, η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται. Η επανάληψη της εξέτασης ίσως είναι απαραίτητη και σε περιπτώσεις που δεν έχει προκύψει αξιόπιστο συμπέρασμα.
— Όσοι βρίσκονται στο χώρο της εξέτασης θα πρέπει να απομακρυνθούν και να μην είναι στο οπτικό πεδίο του ασθενή, να παραμείνουν ήσυχοι, να μην κινούνται και να μη μιλούν.
— Η ιδιωτικότητα του ασθενή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ίσως ο ασθενής, εδικά αν είναι γυναίκα, να χρειαστεί να μείνει μόνος του, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την ούρηση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 53
 




































































   51   52   53   54   55