Page 59 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 59

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΉΣΉ
 Τεχνική της εξέτασης – Προτεινόμενα βήματα για την εκτέλεση της εξέτασης
Η κυστεοσκόπηση γίνεται με χρήση Water for injection ή N/S 0,9%. Η διαγνωστική κυστεοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με άκαμπτο κυστεοσκόπιο 16 Ch ή 17 Ch, ενώ, αν χρειάζεται κανάλι εργασίας, τότε σκόπιμη είναι η χρήση κυστεοσκοπίου 19-22 Ch. Τα εύκαμπτα νεφροκυστεοσκόπια που χρησιμοποιούνται είναι 12/14 Ch ή 14/16 Ch.
Ο ασθενής τοποθετείται σε θέση λιθοτομής ή/ και σε ύπτια θέση αν χρησιμοποιηθεί εύκαμπτο κυστεοσκόπιο. Μετά την προετοιμασία του ασθενή όπως αναφέρθηκε παραπάνω (αποστείρωση, έγχυση λιπαντικού-αναισθητικού, χορήγηση αντιβίωσης), ελέγχεται μακροσκοπικά το έξω στόμιο της ουρήθρας και γίνεται διαστολή με μεταλλικό διαστολέα αν αυτό είναι στενό. Χρήσιμη είναι η τοποθέτηση υδρόφιλου λιπαντικού αναισθητικού στο έλυτρο του κυστεοσκοπίου.
Ακολουθεί η είσοδος του κυστεοσκοπίου με οπτική 00 και οπτικό εισαγωγέα. Κρατώντας το πέος σε γωνία 900 σε σχέση με τον κορμό του ασθενή, επισκοπείται η πεϊκή ουρήθρα (ανωμαλίες βλεννογόνου, διάμετρος), σταδιακά ευθυγραμμίζουμε καθώς πλησιάζουμε στη βολβική ουρήθρα, γεγονός που επιτρέπει ευκολότερο πέρασμα και από τη μεμβρανώδη ουρήθρα. Ακολούθως, αφού έχουμε ελέγξει τον έξω σφιγκτήρα και τον περάσουμε ασκώντας ήπια πίεση, μπαίνουμε στην προστατική ουρήθρα, όπου γίνεται αναγνώριση του σπερματικού λοφιδίου, έλεγχος της προστατικής ουρήθρας, προσδιορισμός του μήκους της καθώς και του μεγέθους των λοβών του προστάτη αδένα. Φτάνοντας στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, εισερχόμαστε στην κύστη ασκώντας ελαφρά πίεση, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρειαστεί να γίνει «μια πτωτική κίνηση» του κυστεοσκοπίου προς το έδαφος. Αντίστοιχη τεχνική εισόδου ακολουθείται και με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο, η οποία είναι ομολογουμένως πιο εύκολη. Η τυφλή είσοδος με το άκαμπτο κυστεοσκόπιο δεν συστήνεται σε άνδρες, ενώ υπάρχει δυνατότητα τυφλής εισόδου σε γυναίκες με τη χρήση ειδικού κυστεοσκοπίου για γυναίκες.
Μετά την είσοδο στην ουροδόχο κύστη συστήνεται η χρήση οπτικής 300 και η ήπια πλήρωση της κύστης. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μεσοουρητηρική πτυχή, να ελέγξουμε τα στόμια, το τρίγωνο και το οπίσθιο τοίχωμα. Συνεχίζοντας τη σταδιακή πλήρωση και με τη χρήση οπτικής 700, γίνεται έλεγχος των πλάγιων τοιχωμάτων με κίνηση από εμπρός προς τα πίσω και από πάνω προς τα κάτω, έλεγχος του θόλου και του πρόσθιου τοιχώματος με τη φυσαλίδα ως όριο του θόλου. Χρήσιμη είναι η ταυτόχρονη πίεση με το ένα χέρι υπερηβικά προκειμένου να ελεγχθεί όλο το πρόσθιο τοίχωμα.
Μετά την ολοκλήρωση της κυστεοσκόπησης ακολουθεί κένωση της κύστης και αφαίρεση του κυστεοσκοπίου με δυνατότητα ταυτόχρονου επανελέγχου της ουρήθρας. Αντίστοιχος τρόπος κυστεοσκόπησης εφαρμόζεται και με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο με ανάλογη κάμψη του, που φαίνεται να πλεονεκτεί στον έλεγχο γύρω από τον αυχένα.
 Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Οδηγίες μετά την κυστεοσκόπηση
Συνοπτικά οι οδηγίες που μπορούμε να δώσουμε στους ασθενείς μετά την κυστεοσκόπηση είναι
οι ακόλουθες:
— Λήψη υγρών 1 lt/3-4 ώρες
— Λήψη αναλγητικού (παρακεταμόλης) σε έντονο άλγος
— Λήψη αντιβίωσης
— Αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος αντι- μετωπίσει ο ασθενής (αιματουρία μετά την πάροδο 24 ωρών, έντονο άλγος, έντονα δυσουρικά ενοχλήματα, αδυναμία ούρησης, ρίγος, εμπύρετο).
Πρόταση ομάδας ομοφωνίας: Αναφορά του αποτελέσματος της κυστεοσκόπησης
— Το πόρισμα πρέπει να γράφεται και να υπογρά-
φεται από τον εκτελώντα την κυστεοσκόπηση, όσο πιο σύντομα μετά το τέλος της εξέτασης. Το όνομα και η ιδιότητα του γιατρού που πραγματοποιεί την κυστεοσκόπηση πρέπει να αναφέρονται.
— Στοιχεία εξεταζόμενου / Ημερομηνία πραγματοποίησης της κυστεοσκόπησης
— Λόγος πραγματοποίησης της κυστεοσκόπησης
— Είδος αναισθησίας - Χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής
— Είδος κυστεοσκοπίου-διάμετρος
— Περιγραφή του έξω στομίου της ουρήθρας,
της ουρήθρας (βλεννογόνος, στενώματα, ξένα σώματα, όγκοι, βαλβίδες), του σφιγκτήρα (ανατομική ακεραιότητα, διάνοιξη, ανατομικό μήκος, έλεγχος και κατά την έξοδο του κυστε- οσκοπίου), της προστατικής ουρήθρας και του προστάτη (λοβοί, μέγεθος, ύπαρξη μέσου λοβού) καθώς και του αυχένα της ουροδόχου κύστης
— Αναλυτική περιγραφή ουροδόχου κύστης
— Το ύφος της γνωμάτευσης να είναι σαφές, περιεκτικό και εύκολα κατανοητό. Ασαφής φρασεολογία πρέπει να αποφεύγεται.
— Αναφέρουμε με λεπτομέρεια αν υπάρχει παθολογικό εύρημα.
— Αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος, π.χ. με ανιούσα ουρηθρογραφία, κυστεογραφία ούρησης, το αναφέρουμε στα συμπεράσματα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 59
 




































































   57   58   59   60   61