Page 57 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 57

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10
ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΉΣΉ
  Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η ομάδα ομοφωνίας συστήνει την αναβολή της κυστεοσκόπησης επί συμπτωματικής ουρολοί- μωξης και αντιμετώπισή της. Επί ασυμπτωματικής μικροβιουρίας δύναται να πραγματοποιηθεί η κυστεοσκόπηση, εφόσον δεν πρόκειται να γίνει άλλος χειρισμός που να διασπά τον βλεννογόνο και αφού ενημερωθεί ο ασθενής για τον μικρό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής ουρολοίμωξης.
Αποστείρωση-απολύμανση κυστεοσκοπίων
Τα κυστεοσκόπια ανήκουν στην κατηγορία των υλικών που πρέπει να αποστειρωθούν ή να υποβληθούν σε υψηλού βαθμού απολύμανση, δηλαδή καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των κόκκων [8]. Ταυτόχρονα όλα τα κυστεοσκόπια συνοδεύονται με οδηγίες καθαρισμού, απολύμανσης και συντήρησης από τις εταιρείες κατασκευής.
Προετοιμασία για κυστεοσκόπηση
01. Απουσία ενεργούς λοίμωξης
Προτού ξεκινήσουμε την κυστεοσκόπηση, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ο/η ασθενής δεν έχει ενεργό λοίμωξη του ουροποιητικού [9]. Έτσι η γενική εξέταση ή η καλλιέργεια ούρων ή ακόμη και ένα stick ούρων θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες. Επί συμπτωματικής ουρολοίμωξης συστήνεται η αναβολή της εξέτασης. Η ασυμπτωματική μικροβιουρία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ενεργό λοίμωξη σε επεμβάσεις εντός του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούν ρήξη της συνέχειας του βλεννογόνου (ιδιαιτέρως σε ενδοουρολογικές επεμβάσεις) [9]. Ωστόσο η αναβολή προγραμματισμένων κυστεοσκοπήσεων λόγω θετικής καλλιέργειας ούρων πριν από την εξέταση, παρόλο που ο ασθενής μπορεί να παραμένει ασυμπτωματικός, οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο μια μελέτη που περιλάμβανε 1.996 ασθενείς εκτίμησε την εμφάνιση συμπτωματικής λοίμωξης του ουροποιητικού ή ουροσήψης σε ασθενείς με υποψία λοίμωξης ουροποιητικού από την ανάλυση ούρων, οι οποίοι στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εύκαμπτη κυστεοσκόπηση. Παρατηρήθηκε μικρός και αποδεκτός κίνδυνος για την εμφάνιση συμπωματικής λοίμωξης ουροποιητικού (OR 1.61, 95% confidence interval [CI] = 1.07-2.40, p = 0.02) ενώ δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις εμφάνισης ουροσήψης [10]. Oι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συστήνουν την αντιμετώπιση της ασυμπτωματικής μικροβιουρίας σε ενδοουρολογικές επεμβάσεις που πρόκειται να προκαλέσουν ρήξη της συνέχειας του βλεννογόνου (LoE 1a, strong recommendation) [9].
02. Ενημέρωση ασθενούς
Επίσης, ο ασθενής πρέπει πριν την εξέταση να ενη- μερωθεί για το σκοπό της εξέτασης και για το τι ψάχνουμε να βρούμε, για το πώς γίνεται η εξέταση και για το τι κάνουμε σε κάθε στάδιό της. Είναι χρήσιμο να τον ενημερώσουμε για το τι θα αισθανθεί (πόνο, δυσφορία) και πότε θα το αισθανθεί, καθώς και για το τι πρέπει να κάνει εκείνη τη στιγμή. Ακόμη, οφείλουμε να του πούμε τι πρέπει να κάνει μετά την εξέταση, ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές (αιματουρία, πόνος, ουρολοίμωξη, δυσουρικά ενοχλήματα). Τέλος καλό είναι, πέρα από την προφορική, να λάβουμε και την έγγραφη συγκατάθεσή του.
03. Αντισηψία δέρματος
Η αντισηψία των έξω γεννητικών οργάνων και της γύρω περιοχής πρέπει να γίνει ως επί χειρουργικής επέμβασης. Η αντισηψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαλύματα ιωδιούχου ποβιδόνης 7.5%, οκτενιδίνης 0.1% με φαινοξυαιθανόλη 2%, και χλωρεξιδίνης 4% με ή χωρίς ισοπροπυλική αλκοόλη. Το διάλυμα χλωρεξιδίνης 4% με ισοπροπυλική αλκοόλη φαί- νεται να επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα αντισηψίας [8]. Επίσης, απαραίτητη θεωρείται η τοποθέτηση αποστειρωμένου χειρουργικού πεδίου.
04. Λίπανση ουρήθρας
Για τη λίπανση της ουρήθρας πριν την πραγματο- ποίηση της κυστεοσκόπησης χρησιμοποιείται λιπαντική γέλη είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με αναισθητικό ή/και απολυμαντικό. Τα λιπαντικά
 Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η ομάδα ομοφωνίας συστήνει ο καθαρισμός, η απολύμανση, η συντήρηση και η αποθήκευση τόσο των εύκαμπτων όσο και των άκαμπτων κυστεοσκοπίων να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται από την κατασκευάστρια εταιρεία.
 Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η ομάδα ομοφωνίας συστήνει την πλήρη ενημέρωση τους ασθενούς και τη λήψη έγγραφης συγκατάθεσής του.
 Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η ομάδα ομοφωνίας συστήνει την πραγματο- ποίηση αντισηψίας της περιοχής πριν την κυστεοσκόπηση, κατά προτίμηση με διάλυμα χλωρεξιδίνης 4% με ισοπροπυλική αλκοόλη, χωρίς όμως να αποκλείει τη χρήση κάποιου άλλου από τα διαθέσιμα αντισηπτικά διαλύματα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 57
 












































































   55   56   57   58   59