Page 7 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 7

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 01
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
 Οι ομάδες ομοφωνίας ακολουθούν διάφορες μεθό- δους προσέγγισης/εργασίας στην προσπάθεια κατάληξης σε ομοφωνία και σύνταξη σχετικών προτάσεων/συστάσεων. Η πλέον αποδεκτή διεθνώς τέτοια μεθοδολογία είναι η μέθοδος “Delphi” (http:// en.wikipedia.org/wiki/Delphi_method).
Στάδια εργασίας ομάδας ομοφωνίας
Η πρώτη ομάδα ομοφωνίας για την κατάρτιση πρότασης ελληνικών ΤΔΛΑ στα πλαίσια της τυποποίησης των διαγνωστικών εξετάσεων σε ασθενείς με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα συγκροτήθηκε το 2013 από Έλληνες ειδικούς ουρολόγους με αποδεδειγμένη εκτεταμένη ενασχόληση πάνω στα γνωστικά αντικείμενα της Λειτουργικής Ουρολογίας (Ουροδυναμική, Νευροουρολογία, Γυναικολογική Ουρολογία, Ανδρική Ακράτεια), σε κλινικό, εκπαιδευτικό ή και ερευνητικό επίπεδο στον ελληνικό ή/και διεθνή χώρο, και με αντίστοιχες δημοσιεύσεις στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Τα μέλη της ελληνικής ομάδας ομοφωνίας επιλέχτηκαν ώστε να εκπροσωπούνται τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και οργανωμένες νοσοκομειακές μονάδες στο χώρο του ΕΣΥ, αλλά και ιδιώτες ουρολόγοι με αποδεδειγμένη επιστη- μονική παρουσία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο. Τα στάδια εργασίας που ακολουθήθηκαν είναι τα ακόλουθα:
― Συστηματική έρευνα της βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας λέξεις ευρετηριασμού
― Καθορισμός επιπέδου τεκμηρίωσης για κάθε δημοσιευμένο άρθρο (level of evidence)
― Επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας εργασίας με τη μέθοδο Delphi
― Παρουσίαση αποτελεσμάτων σε ειδική ημερίδα μεταξύ ουρολόγων και καταγραφή της κριτικής αυτών
― Εναρμόνιση θέσεων με την κριτική / παρατηρήσεις από τις παρουσιάσεις
― Οριστικοποίηση τελικών θέσεων και οδηγιών (recommendations) με την αντίστοιχη βαθμολόγηση (grade of recommendation)
― Συγγραφή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Κάθε μέλος της ομάδας συνέγραψε ένα κείμενο με σύντομη αναφορά στα εξής: α) τι είναι η εξέταση, β) ποια μηχανήματα/μέσα υπάρχουν και αξιολόγησή τους, γ) ποια είναι τα βήματα της εξέτασης, δ) ποια είναι τα προβλήματα κατά τη διαδικασία εκτέλεσης και ε) ποια είναι τα προβλήματα στην αξιολόγησή της. Επίσης, από κάθε μέλος της ομάδας ζητήθηκε να ετοιμάσει ένα σύντομο κείμενο για ενημέρωση του ασθενή, μια λίστα ελέγχου μίας (1) σελίδας με bullets, ώστε να μπορεί να τσεκάρει ο γιατρός όλα αυτά που πρέπει να κάνει για να γίνει σωστά η εξέταση, και το τυπικό υπόδειγμα αναφοράς αποτελεσμάτων.
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση ομοφωνίας και πέντε χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου με τίτλο Τυποποίηση Διαγνωστικών Εξετάσεων σε Ασθενείς με Συμπτώματα από το Κατώτερο Ουροποιητικό Σύστημα από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, η Συντονιστική Επιτροπή του Τμήματος Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.ΓΟ.) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, θεωρώντας ότι ο χρόνος έχει ωριμάσει, προχώρησε στην επικαιροποίηση των κεφαλαίων του αρχικού βιβλίου, με βάση τα νεότερα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις επικαιροποιημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες Διεθνών Εταιρειών πάνω σε θέματα Λειτουργικής Ουρολογίας, προσαρμόζοντάς τα στην καθημερινή κλινική πράξη της χώρας μας. Η νέα ομάδα ομοφωνίας, ακολουθώντας τις αρχές εργασίας που είχαν εφαρμοστεί από την αρχική ομάδα ομοφωνίας, προχώρησε σε 2 συναντήσεις για την οριστικοποίηση των τροποποιήσεων και της επικαιροποίησης των δεδομένων, αλλά και των τελικών θέσεων και οδηγιών, υπό την εποπτεία δύο ανεξάρτητων κριτών.
Τα αντικείμενα ενασχόλησης της νέας ομάδας ομοφωνίας και οι αντίστοιχοι συγγραφείς έχουν ως ακολούθως:
01. Πρόλογος
Απ. Αποστολίδης
02. Ιατρικό Ιστορικό
Η. Μητσογιάννης, Ιωάν. Κυριαζής
03. Κλινική Εξέταση (Ουρολογική-νευρολογική) Χ. Κωνσταντινίδης
04. Κλινική Αξιολόγηση των Μυών του Πυελικού Εδάφους
Ε. Κωνσταντινίδου
05. Ημερολόγιο Ούρησης Χ. Θωμάς, Κ. Γκέκα
06. Υπερηχογραφία Κατώτερου Ουροποιητικού Β. Παπαδημητρίου
07. Ουροροομετρία και Υπολειπόμενο μετά την Ούρηση
Κ. Γιαννίτσας, Ειρ. Αναπλιώτη
08. Ορθή Πρακτική Ουροδυναμικής / Κυστεομανομέτρηση
Β. Σακαλής, Μ. Χαλκίδου
09. Μελέτη Πίεσης–Ροής
Μ. Σαμαρίνας, Αικ. Τσιόγγα
10. Κυστεοσκόπηση
Αθ. Οικονόμου, Κ. Ευμορφόπουλος
11. Επίλογος
Απ. Αποστολίδης, Σ. Γάτσος
Εξωτερικοί κριτές: Σ. Γκράβας – Ι. Γκιάλας
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 7
 






























































   5   6   7   8   9