Page 50 - NEWSLETTER_15
P. 50

        E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
  NORMAL
PROSTATITIS
 επιπλοκών , κάνοντας τη HOLEP προστατεκτομή μια ολοένα και πιο ευρέως τεχνική , που όμως δεν μπορεί ακόμα να αντικαταστήσει την κλασσική TURP, που αποτελεί την gold standard τεχνική [14] [15][16] .
Το λέιζερ Thulium(Tm) έχει μήκος κύματος 2013 nm και βάθος διείσδυσης 0,25 mm, χρησιμοποιώντας νερό ως απορροφητικό χρωμοφόρο. Σε αντίθεση με το HOLEP, ηενέργειααπελευθερώνεταισε συνεχήροή.Δύοείναι οι μορφές λέιζερ Thulium που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην κλινική πράξη—Tm-YAG (Revolix) και Tm-fibre (Vela XL) [17].
Παρόμοια με το HOLEP, το λέιζερ Thulium μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξάxνωση, εκτομή ή εκπυρήνιση. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για BPH το 2005 από τους Xia et al, (TmLRP-TT) στον οποίο χρησιμο- ποιείται λέιζερ Thulium για τεμαχισμό του προστα- τικού αδενώματος. Τελευταία χρησιμοποιείται για εκπυρήνιση του προστατικού αδενώματος μέχρι τη χειρουργική κάψα( thulium Laser Enucleation of the Prostate) (ThuLEP)[18].
Συστηματικήανασκόπησητου2010 πουπεριελάμβανε 11 μελέτες τεχνικής εκπυρήνισης προστατικού αδενώ- ματος με Holep , με μέση περίοδο παρακολούθησης 16 μηνών,ανέφερεi βελτίωσητουIPSSκατά14,2μονάδες; QoL 3,2 μονάδες. Qmax +14,5 ml/s και PVR 82,8 % [19].
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συστηματικές ανασκο- πήσεις για το ThuLEP, αλλά μέχρι στιγμής έχει ενθαρρυ-
ντικό προφίλ ασφάλειας. Οι αναφερόμενες επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία(0,9–2,7 %) που απαιτεί μετάγγιση, τραυματισμοί του τοιχώματος της ουρο- δόχου κύστης μετά από χρήση μηχανικού morcellator (1,3–5,6 %), επανακαθετηριασμός (1,4–6,8 %), διάσπαση της χειρουργικής κάψας(1,4 %), ερεθιστικά συμπτώμα- τα (6,7–18,5 %), ακράτεια (0,5–6,7 %), στενώσεις αυχέ- να-στενώματα ουρήθρας (0–5,6 %) και επανεπέμβαση (1,7–3,7 %) [20].
Πολλαπλές θεραπείες με λέιζερ έχουν αναπτυχθεί ως λιγότερο επεμβατικές επιλογές σε σύγκριση με το TURP για τη θεραπεία της συμπτωματικής BPH. Επί του παρόντος, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο και καθιερωμένο είναι το HoLEP με την εκπυρήνιση του προστατικού αδενώματος, με καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελέσματα ισοδύναμα με TURP. Το βασικό μει- ονέκτημα του HoLEP είναι η καμπύλη μάθησης όπου ο ουρολόγος καλείται να εξοικειωθεί με την τεχνική της εκπυρήνισης του προστατικού αδενώματος και την πρόσβαση σε ιατρικές μονάδες που να διαθέτουν την ανάλογη Laser τεχνολογία.
REFERENCES
   ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΈΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ Χ/Ρ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΈΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
 50
    Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς



































































   48   49   50   51   52