Page 38 - NEWSLETTER_16
P. 38

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
   ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΊΟΥ ΠΥΕΛΊΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ;
Σταύρος Δεϊρμεντζόγλου
Χειρουργός
Ουρολόγος - Ανδρολόγος Ιδιωτικό ιατρείο, Καβάλα
ΑΡΘΡΟ ΑΡΘΡΟ
 INFO
Μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις που καλείται να λύσει ο ουρολόγος στο ιατρείο του είναι αυτή του χρόνιου πυελικού άλγους. Ως χρόνιο πυε-
λικό άλγος χαρακτηρίζεται ο χρόνιος ή επιμένων πόνος που εντοπίζεται στις δομές της ανδρικής ή γυναικείας πυέλου. Συχνά σχετίζεται με αρνητικές γνωσιακές, συμπε- ριφορικές, σεξουαλικές και συναισθηματικές συνέπειες καθώς και με συμπτώματα ενδεικτικά δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού, του γαστρεντερικού, του γυναικείου γεννητικού, των μυών του πυελικού εδάφους ή και με σεξουαλική δυσλειτουργία. Πρέπει να είναι, δε, παρόν για τουλάχιστον έξι μήνες με διάρκεια τουλάχιστον τρεις το τελευταίο εξάμηνο.
Για δεκαετίες, η προσέγγιση των ασθενών ήταν παρόμοια με αυτή της χρόνιας φλεγμονής ή της πιθανής παρου- σίας όγκου, πράγμα που οδηγούσε τις περισσότερες φορές σε αποτυχία της θεραπείας. Αιτία ήταν η ελλιπής γνώση της αιτιοπαθογένειας και η αδυναμία θεραπείας με στόχο το αίτιο.
Την τελευταία δεκαετία έγινε μια μεγάλη στροφή στην προσέγγιση τόσο τη διαγνωστική όσο και τη θεραπευ- τική. Λόγω της ασάφειας των αιτιών, που μπορεί να ποικίλουν από απλή φλεγμονή ή περιοχική ισχαιμία μέχρι μυϊκό σπασμό και στρεσογόνες ή καταστροφικές σκέψεις , όλα σε μια αέναη αλληλεπίδραση, εισήχθη ο όρος του φαινότυπου. Πρόκειται για την περιγραφή των συμπτωμάτων - κλινικών σημείων - εργαστηριακών ευρημάτων που στην περίπτωση της ασαφούς αιτιοπα- θογένειας είναι εξίσου έγκυρη.
Ο φαινότυπος που χρησιμοποιείται είναι τα UPOINTS που αποτελούν το ακρωνύμιο των: Urinary – Psychosocial – Organ specific – Infection – Neurological/Systemic – Tenderness (muscle) – Sexual dysfunction.
Η συστηματοποίηση αυτή έβγαλε τον ουρολόγο από τη δύσκολη θέση να κινείται μόνο με βάση την εμπειρία και τη διαίσθηση μέσα στο χάος. Η ταξινόμηση των ασθενών στα UPOINTS γίνεται βάσει κριτηρίων που εκτιμώνται με τη βοήθεια ερωτηματολογίων, κλινικής εξέτασης, ουρο- ροομέτρησης, υπερήχων, καλλιεργειών (ειδικότερα στον άνδρα με τη Stamey-Meares ή τo Pre-Post Massage test) ακόμα και κυστεοσκόπησης. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη θεραπευτική προσέγγιση. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, πάντα βάσει του φαινότυπου, και με μια φιλοσοφία πολυτροπικής προσέγγισης. Η κλασσική φαρμακευτική αγωγή τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετή. Πλέον στη θεραπευτική φαρέτρα έχουν εισαχθεί η φυσικοθεραπεία, ο βελονισμός, τα κρουστικά κύματα, οι ενδοκυστικές εγχύσεις, η αλλαντοϊκή τοξίνη ακόμα και τα κανναβινοειδή. Επίσης, έχουν ανακτήσει μέρος της αξίας τους τα φυτικά εκχυλίσματα ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημασία της παραπομπής σε άλλες ειδικότητες.
Πολλές φορές τα περιστατικά δεν έχουν άμεση σχέση με το ουροποιογεννητικό σύστημα του άνδρα ή το ουροποι- ητικό της γυναίκας χωρίς αυτό να αποτελεί λόγο για μη ενασχόληση του ουρολόγου με αυτά. Απλώς, πρέπει να διαθέτει ενσυναίσθηση και να είναι προσεκτικός ώστε να κατευθύνει τον ή την ασθενή στην κατάλληλη ειδικότητα. Η επανεκτίμηση της θεραπείας γίνεται σε 6 εβδομάδες. Εν κατακλείδι, η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα ανα- ζήτησης λύσης στο πρόβλημα από τους ασθενείς και η σοβαρή επίδραση που έχει το σύνδρομο αυτό στη ζωή τους, επιβάλλει την προσαρμογή των νέων ουρολόγων σε μια πιο ανθρωποκεντρική και εξατομικευμένη προ- σέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, κρατώντας πάντοτε ανοιχτό το μυαλό τους σε νέες προτεινόμενες λύσεις.
 38
     Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς

































































   36   37   38   39   40