Page 47 - NEWSLETTER_16
P. 47

 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΈΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
 Tεύχος 16 | Μάρτιος - Απρίλιος 2022
  Τα ακόλουθα ερωτήματα αποτελούν τροφή για σκέψη:
1 Σε τι ποσοστό oi Ουρολογικές κλινικές έχουν ειδικά τακτικά ιατρεία Λειτουργικής Ουρολογίας που ασχολούνται με LUTS – ακράτεια;
2 Τι ποσοστό των Πανεπιστημιακών κυρίως αλλά και των Κρατικών Ουρολογικών κλινικών έχουν τμήματα Ουροδυναμικής που λειτουργούν;
3 Πόσες από τις πολλές Ουρολογικές κλινικές αντιμετωπίζουν χειρουργικά την ακράτεια ούρων;
4 Σε τι ποσοστό οι ειδικευόμενοι Ουρολόγοι κάνουν rotation σε Ουροδυναμικά τμήματα;
5 Πόσοι νέοι ειδικοί ή παλιοί ειδικευόμενοι είναι/αισθάνονται επαρκείς στο να εκτελέσουν και να γνωματεύσουν μια ουροδυναμική μελέτη, ή απλούστερα να διαχειριστούν ασθενείς με λειτουργικά προβλήματα ούρηση
 Προκειμένου να ελέγξουμε τις υποθέσεις μας αλλά και πολύ περισσότερο για να καταλήξουμε σε ασφα- λή συμπεράσματα και συνεπώς σε στοχευμένες δράσεις, προτάθηκε η χρήση ερωτηματολογίων ως εργαλείο αποτύπωσης της κατάστασης της Λειτουρ- γικής Ουρολογίας στην Ελλάδα. Για την επίτευξη του στόχου μας, ομαδοποιήσαμε τους συναδέλφους σε 4 κατηγορίες, αναλόγως της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και κατηγοριοποιήσαμε τα πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν. Η πρώτη κατηγορία, αφορά στους νέους συνα- δέλφους. Διερευνήσαμε αν οι κύριοι λόγοι που δεν έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο είναι η έλλειψη χρόνου, το βαρύ πρόγραμμα εφημεριών, η απουσία ειδικών τμημάτων από τις κλινικές όπου εκπαιδεύονται και η προσήλωση του ενδιαφέρο- ντος σε άλλες παθήσεις ή/και νέες επεμβατικές τεχνολογίες.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά στους νοσοκομεια- κούς ειδικούς ιατρούς. Διερευνήσαμε ως πιθανές αιτίες αποφυγής από την άσκηση της Λειτουργικής Ουρολογίας την έλλειψη χρόνου, την απουσία εξει- δίκευσης, και πιθανώς την απουσία υλικοτεχνικής υποδομής.
Η τρίτη κατηγορία αφορά στους ειδικούς συνα- δέλφους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Δι- ερευνήσαμε το επιπλέον κόστος ως μια από τις κύριες αιτίες αποφυγής διενέργειας ουροδυναμικών ελέγχων.
Τέλος, η τέταρτη κατηγορία αφορά στους Διευθυ- ντές των Ουρολογικών κλινικών, μιας και είναι ο
βασικός πυλώνας λειτουργίας ενός εργαστηρίου Λειτουργικής Ουρολογίας. Παράλληλα με την κα- ταγραφή των αναγκών, θα θέλαμε τη γνώμη των συναδέλφων σε ενδεχόμενες παρεμβάσεις. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να έχουν είτε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως η δημιουργία κλινικού φροντι- στηρίου, είτε πρακτικό χαρακτήρα με κλινικό όφε- λος όπως η δημιουργία δίαυλου επικοινωνίας με ειδικά τμήματα Λειτουργικής Ουρολογίας για την διεκπεραίωση δύσκολων περιστατικών. Ζητείται επίσης η γνώμη των διευθυντών για την παροχή βοήθειας δημιουργίας εργαστηρίων σε περιφερει- ακά νοσοκομεία.
Τα ερωτηματολόγια σχεδιάστηκαν με την εφαρμογή SurveyMonkey και αποτελούνται από 10 ερωτήσεις. Ο χρόνος που απαιτείται για την συμπλήρωσή τους είναι σχεδόν 3 λεπτά και μπορεί να συμπληρωθεί από τον προσωπικό υπολογιστή, από το tablet ή ακόμα και από το κινητό σας τηλέφωνο. Πιστεύ- ουμε ότι τα αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να καταγράψουμε καλύτερα την παρούσα κατάσταση της Λειτουργικής Ουρολογίας στην Ελλάδα, να κατανοήσουμε τις αιτίες που η κατάσταση αυτή πιθανώς δεν είναι η επιθυμητή και να αποτελέσουν την απαρχή μιας σειράς δράσεων για την περαιτέ- ρω ανάπτυξη της Λειτουργικής Ουρολογίας στην χώρα μας. Ευελπιστούμε να είστε αρωγοί στην προσπάθειά μας.
Μείνετε συντονισμένοι για επερχόμενες δράσεις της Ο.ΝΟ.ΓΟ. Με τη βοήθειά σας μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.
  47
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς






























































   45   46   47   48   49