Page 48 - NEWSLETTER_16
P. 48
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ
Γράφει ο Γεώργιος Κοριτσιάδης, Επιμελητής Α’, Ουρολογική Κλινική Γ.Ν. Θριάσιο
Ασθένεια είναι η διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, με αποτέλεσμα μια παθολογική κατάσταση, αναπηρία ή κακή υγεία. Η ασθένεια έχει άμεσες επιπτώσεις στο άτομο που την υφίσταται σε οργανικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα ο πόνος ο πυρετός η αναπηρία που καθηλώνουν το σώμα και το καθιστούν ανήμπορο. Παράλληλα και σε ψυχικό επίπεδο παρόλο που η ασθένεια μπορεί να μην απειλεί την ζωή μεταφρά- ζεται από το άτομο ως άμεση απειλή. Έρχεται σε ρήξη το σώμα με το ίδιο το άτομο και την συνεί- δησή του ως ολιστική έννοια. Η παντοδυναμία του υποκειμένου κλονίζεται και φέρνει στον ορίζοντα τα όρια της ύπαρξής του και την συνειδητοποίηση της τρωτότητας του (Corine Pelluchon). Η αδυναμία οδηγεί σε ανασφάλεια με την σειρά της σε φόβο και ο φόβος παγώνει την σκέψη την βούληση και ακυρώνει την αυτοκυριαρχία. Η συνειδητοποίηση του θανάτου αφαιρεί την δυνατότητα να ολοκλη- ρωνόμαστε με τον τρόπο που επιθυμούμε (Martin Heidegger), το άτομο τότε δύναται να γίνει ευάλωτο σε εξωτερικές συνθήκες.
Σε κάποιο από τα χρονικά σημεία εξέλιξης της νό- σου ο ασθενής στρέφεται στον γιατρό αναζητώ-
ντας την απάντηση στο πρόβλημα που απειλεί την ύπαρξη του.
Η ιατρική του 21ου αιώνα έχει διαβάσει το ανθρώπι- νο γονιδιώμα και έχει φέρει επαναστατικές θεραπείες σε μοριακό επίπεδο, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική χειρουργική έχουν φέρει το μέλλον πρόωρα στο παρόν.
Η τεχνολογία προηγείται κατά πολύ της κοινωνικής ωριμότητας και ενώ είναι προς όφελός της ιδίας, οι φορείς και χειριστές της γνώσης αυτής, στην προ- κειμένη περίπτωση ο γιατρός, αποκτούν στα χέρια τους μια εξουσίας που χρήζει μεγάλης ωριμότητας για να μην γίνει υπεροπτικός καθρεπτιζμός του εγώ.
Ο γιατρός ως φορέας των επιστημονικών επιτευγ- μάτων μπορεί να εγκαταστήσει μία ψευδή αίσθηση της παντοδυναμίας, ενώ στα μάτια του ανήμπορου ασθενούς να φαντάζει ισχυρός. Δημιουργείται μία σχέση εξάρτησης μεταξύ ενός ατόμου που την δεδο- μένη στιγμή είναι ευάλωτο και ενός ισχυρού ατόμου του θεραπευτή, όπου αποκτά εξουσία στο σώμα αλλά και στον πνεύμα του ασθενούς. Όταν όμως η εξουσία δεν έχει σκοπό να υπηρετεί τότε το άτομο εύκολα παγιδεύτε στην κυριαρχία (Bernard de Clairvaux).
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΈΠΙΤΡΟΠΉ ΤΜΉΜΆΤΟΣ ΟΥΡΟΓΈΝΝΉΤΙΚΉΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΆΣ
Πρόεδρος:
Αθανάσιος Παπατσώρης
Αντιπρόεδρος:
Νικόλαος Φεράκης
Γραμματέας:
Πέτρος Σουντουλίδης
Μέλη:
Γεώργιος Κοριτσιάδης Παναγιώτης Νικολόπουλος Γεώργιος Ι. Παπαδόπουλος Ευάγγελος Σπυρόπουλος
48
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΈΝΝΗΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ