Page 44 - NEWSLETTER_18
P. 44
ασθενών που υποβλήθηκαν σε
URL ανέφερε SFR 87% συνολικά
για ενσφηνωμένους ουρητηρικούς
λίθους μετά ουρητηρολιθοτρυψία
ανεξαρτήτως μεγέθους και ενέρ-
γειας κατακερματισμού (10). Το SFR
έπεσε στο 79% σε λίθους εγγύς ου-
ρητήρα. Η ομάδα ασθενών με εν-
σφηνωμένους λίθους παρουσίασε
μεγαλύτερο ποσοστό διάτρησης
του ουρητήρα (2,2%) σε σχέση με
τους μη ενσφηνωμένους, αλλά
παραδόξως παρόμοιο ποσοστό μετεγχειρητικών ουρητηρικών
στενωμάτων. O Seitz και συν. ανα-
φέρουν SFR μόλις 67,2% μετά από
ημιάκαμπτη Ho-Yag laser URL σε 195 ασθενείς με ενσφηνωμένους εγγύς ουρητηρικούς λίθους, εκ των οποίων 20,4% χρειάσθηκαν επικουρική θεραπεία (11).
Με αρχικό SFR 92-97%, λιγότερο χειρουργικό χρό- νο, παρόμοια ποσοστά άμεσων επιπλοκών κατά Clavien, η mini PCNL προτείνεται πλέον ώς η πιο αξιόπιστη επιλογή για την αντιμετώπιση αυτών των λίθων. Το 16% της ομάδας της URL χρειάσθη- κε επικουρική θεραπεία, ενώ 3 ασθενείς από αυτή την ομάδα υπεβλήθηκαν τελικά σε PCNL (12). Στην ύπτια mini PCNL o Gökce και συν. ανέφεραν συνο- λικό SFR 97,1% έναντι 77,2% με RIRS σε ασθενείς με ευμεγέθεις εγγύς ενσφηνωμένους ουρητηρικούς λίθους (13)
Σε πρόσφατη μεταανάλυση που περιλαμβάνει 12 τυχαιοποιημένες μελέτες και 1416 ασθενείς με μεγά- λους εγγύς λίθους ουρητήρα, όπου συγκρίνονται η λαπαροσκοπική ουρητηρολιθοτομή (LU), mini PCNL και URL, η LU και mini PCNL είχαν τα μεγαλύτερα SFR συγκριτικά με την URL (14).
Η τοποθέτηση επίσης διαδερμικής νεφροστομίας ακολουθούμενη από URL τουλάχιστον 2 εβδομάδες αργότερα βελτιώνει σημαντικά το SFR, μειώνει τα ποσοστά διεγχειρητικών επιπλοκών αλλά και τον
χειρουργικό χρόνο σε ασθενείς με μεγάλους εγγύς
Συμπέρασμα
Η σωστή διάγνωση και αντιμετώ- πιση των ενσφηνωμένων >10mm λίθων του εγγύς ουρητήρα είναι μια πρόκληση για τον ουρολόγο. Η έλλειψη προοπτικών τυχαιοποι- ημένων μελετών αλλά και η ετερο- γένεια και ο ελλιπής σχεδιασμός των ήδη υπαρχόντων, καθιστούν αδύνατη την παροχή σαφών οδη- γιών για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Απαιτείται εμπειρία και εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με την θέση, σύσταση, μέγεθος, βαθμό απόφραξης και ενσφήνωσης του λίθου.
Η ESWL συνεχίζει να αποτελεί επιλογή σε ασθενείς στους οποίους έχει τοποθετηθεί D-J stent ή νεφρο- στομία και δεν μπορούν λόγω συν νοσηρότητας να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση. Η RIRS αποτελεί καλύτερη επιλογή σε ασθενείς με λίθους 10-15mm, στους οποίους ιδανικά έχει παροχετευθεί το σύ- στημα με νεφροστομία ή D-J stent προ εγχειρητικά, ενώ για λίθους>15mm η mini PCNL αποτελεί άρι- στη επιλογή με εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
H ECIRS με τον ασθενή σε θέση Galdakao Modified Supine Valdivia (GMSV) ή flank free αποτελεί μια επιπρόσθετη επιλογή καθώς παρέχει πλήρη ασφά- λεια δίνοντας την δυνατότητα στον χειρουργό να ελέγξει ταυτόχρονα και τον ουρητήρα.
Τέλος, η λαπαροσκοπική ουρητηρολιθοτομή σε λίθους>15mm (εικόνα 2), που βρίσκονται προς την μεσότητα του ουρητήρα ή σε περίπτωση που συνυπάρχει στένωμα στον ουρητήρα ή στένωση πυ- ελοουρητηρικής συμβολής, αποτελεί μια επιπλέον επιλογή στην φαρέτρα του ουρολόγου, ειδικά μετά από αποτυχία προηγούμενων ενδοουρολογικών επεμβάσεων.
REFERENCES
Εικόνα 2. Ενσφηνωμένος λίθος 20mm όπου αντιμετωπίστηκε με λαπαροσκοπική ουρητηρολιθοτομή.
44
ενσφηνωμένους ουρητηρικούς λίθους
(15,16)
.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ Χ/Ρ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς