Page 53 - NEWSLETTER_18
P. 53

 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΕΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
 Tεύχος 18 | Iούλιος - Αύγουστος 2022
 20% αυτών που βρίσκονταν στο <10ο εκατοστημό- ριο σε σύγκριση με το 86% εκείνων που ευρίσκοντο στο εύρος 10-25ου εκατοστημόριου. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με ΥΕ με μεγαλύτερη διατήρηση της συσταλτικότητας της κύστης είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν από το SNM σε σύγκριση με εκείνους με μη συσπώμενη κύστη.
Η ενδοκυστική ηλεκτροθεραπεία είναι μια άλλη τε- χνική ηλεκτροδιέγερσης που έχει μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η κύστη γεμίζει με φυσιολογικό ορό και το ρεύμα διέρχεται μέσω ενός ηλεκτροδίου (κά- θοδος) στο άκρο του καθετήρα. Το κύκλωμα κλείνει με ένα ουδέτερο ηλεκτρόδιο που εφαρμόζεται στο δέρμα σε μια περιοχή φυσιολογικής αισθητικότη- τας. Πραγματοποιούνται καθημερινές συνεδρίες , συνήθως ≥ 1 ώρας, με τις 10–15 συνεδρίες να θεω- ρούνται δοκιμαστική περίοδος. Ορισμένες ενδείξεις αποτελεσματικότητας είναι διαθέσιμες από μελέτες παρατήρησης. Ωστόσο, η μόνη placbo-ελεγχόμε- νη μελέτη απέτυχε να δείξει κάποιο όφελος. Μια περαιτέρω πρόσφατη μη τυχαιοποιημένη μελέτη μονήρους κέντρου από τους Deng et al. έδειξε και πάλι μέτρια αποτελέσματα, με το 27% των ασθενών που μελετήθηκαν να επιτυγχάνουν >80% βελτίωση στο PVR.
Μια εναλλακτική, αλλά λιγότερο μελετημένη, μέθοδος διέγερσης είναι η διαδερμική ηλεκτροθεραπεία. Οι Kajbafzadeh et al. Πραγματοποίησαν μία τυχαιοποι- ημένη ελεγχόμενη μελέτη σε 38 παιδιά με μη νευρο- γενή (ΥΕ) . Η ενεργή θεραπεία συνίστατο σε ηλεκτρο- θεραπεία (ηλεκτρόδια δέρματος που εφαρμόζονται στο κοιλιακό τοίχωμα) και συνοδό «ουροθεραπεία» (εκπαίδευση ασθενούς, διπλή ούρηση, ούρηση με το ρολόι, διόρθωση της στάσης ούρησης), ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο «ουροθεραπεία». Στην ομάδα θεραπείας παρατηρήθηκε σημαντική βελτιώση όσο αφορά στον χρόνο ούρησης, στη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης και στη ροή ούρων, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η έλλειψη ομάδας ψευδούς θεραπείας (sham group) είναι κύριο πρόβλημα αυ-
τής της μελέτης, αν και στην πράξη αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Περαιτέρω μελέτες σε ενήλικες θα ήταν χρήσιμες για να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής, η οποία έχει πιθανά πλεονεκτήματα λόγω της μη επεμβατικής φύσης της και της δυνατότητας αυτο-εφαρμογής από τους ίδιους τους ασθενείς ή τους συνοδούς τους.
Οι θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής έχουν προ- ταθεί ως μία πιθανή θεραπεία για την (ΥΕ). Αν και η ιστο-μηχανική ολόκληρης ουροδόχου κύστης έχει μελετηθεί για πάνω από μια δεκαετία και οδήγησε σε μια μικρή κλινική μελέτη που δείχνει κάποια απο- τελεσματικότητα, όμως τέτοιες κύστεις μπορούν να εκπληρώσουν μόνο λειτουργία αποθήκευσης και όχι λειτουργία συσταλτικότητας λόγω της δυσκολίας αναδημιουργίας της πολύπλοκης νεύρωσης της κύστης που χρειάζεται ώστε να καταστεί δυνατή η εκούσια κένωση αυτής. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες με τμήματα της ουροδόχου κύστης που έχουν κατασκευαστεί από ιστούς για κυστεοπλαστική, γεγονός που υποδηλώ- νει ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην επιλογή αυτού του τύπου θεραπείας. Η θεραπεία με έγχυση βλαστοκυττάρων φαίνεται να είναι μια πιο εφαρμόσιμη και πρακτική αντιμετώπιση, με αρκετές προκλινικές μελέτες να καταδεικνύουν βελτιώση στη συσταλτικότητα με την έγχυση βλαστοκυττάρων που προέρχονται από μυελό των οστών και κυττά- ρων που προέρχονται από τους μύες . Πρόσφατα, ο Levanovich και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν την πρώτη μελέτη με έγχυση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία της (ΥΕ). Σε έναν άνδρα 79 ετών με (ΥΕ) έγινε ένεση με αυτόλογα μυϊκά βλαστοκύτταρα, με αποτέλεσμα τη μείωση της μέγιστης κυστεομετρικής χωρητικότητας από 844 σε 663 ml και βελτιωμένη ούρηση στον 1 χρόνο, αν και ο ασθενής χρειαζόταν ακόμα να κάνει αυτοκαθετηριασμούς. Δεν αναφέρ- θηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Σαφώς, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας
53

























































































   51   52   53   54   55