Page 39 - NEWSLETTER_23
P. 39
ΑΡΘΡΟ
• Μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους (πχ. κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά)
• Φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον
150 λεπτών/εβδ που μπορεί να περιλαμβάνει και ασκήσεις αντίστασης
Η υπερβάλλουσα κατανάλωση ζάχαρης και τροφίμων που την περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα μπορεί έμμε- σα, και όχι άμεσα, να επηρεάσει την καρκινογένεση, καθώς μπορεί να συντελέσει στην αύξηση του βάρους. Συμπληρώματα διατροφής το γαϊδουράγκαθο, το ρόδι, η σόγια ή τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δε φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα σύμφωνα με
[2] δημοσιευμένεςδοκιμές .
ΤΑ ΟΦΈΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η σωματική δραστη- ριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του προστάτη, να βελτιώσει την ειδική για τον καρκίνο και τη συνολική επιβίωση, να επιταχύνει την ανάρρωση από τις άμεσες παρενέργειες της θεραπείας και να αποτρέψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις [4]. Επιπλέον, έχει προταθεί η άσκηση αμέσως πριν την ακτινοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει την αιμάτωση του όγκου και να μειώσει την ενδοκαρκινική υποξία, βελτιώνοντας έτσι τα αποτελέσματα της θεραπείας με ακτινοθεραπεία [7].
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΈΝΈΡΓΈΙΈΣ ΤΗΣ ΘΈΡΑΠΈΙΑΣ ΣΤΈΡΗΣΗΣ ΑΝΔΡΟΓΟΝΩΝ
Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, στις περισσό- τερες περιπτώσεις, λαμβάνουν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (Androgen deprivation therapy, ADT). Αυτή προκαλεί αύξηση βάρους και αλλαγές στη σύσταση σώματος οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μυϊκού ιστού και πιθανή μείωση της οστικής μάζας. Για παράδειγμα, έχει φανεί ότι 1 έτος
μετά τη θεραπεία μπορεί να παρατηρηθεί 6.6-13.8% αύξηση της λιπώδους μάζας, 2-3.6% μείωση της μυϊκής μάζας και 2.0–8.0 % μείωση της οστικής μάζας (ανάλο- γα με το σημείο μέτρησης). Η αύξηση του σωματικού λίπους αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και σακ- χαρώδη διαβήτη γεγονός που πρέπει να συνεκτιμηθεί κατά την αξιολόγηση του ασθενή. Επομένως, στόχος είναι η μείωση του σωματικού λίπους (όπως προανα- φέρθηκε) και η διατήρηση οστίτη ιστού.
Η διατήρηση της οστικής μάζας επιτυγχάνεται με: [8]
• Επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D
(κυρίως από τον ήλιο και από λιπαρά ψάρια)
• Επαρκή πρόσληψη ασβεστίου
(πχ. 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών/ ημέρα)
• Σε περίπτωση μη επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου
προτείνεται η λήψη
συμπληρωμάτων ασβεστίου
(μέχρι 1200 mg/ημέρα)
και βιταμίνης D (400-800 IU/ημέρα) μετά
από συνεννόηση με το γιατρό. Μάλιστα,
τα συμπληρώματα αυτά καλό είναι να ξεκινούν με την έναρξη της θεραπείας στέρησης ανδρογόνων.
• Περιορισμό αλκοόλ μέχρι 2 ποτά την ημέρα (η αποχή/διακοπή προτιμάται) [9]
• Περιορισμό καφεΐνης μέχρι 400 mg /ημέρα (μέχρι 4 φλιτζάνια καφέ/ημέρα)
• Διακοπή καπνίσματος
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ
ΣΤΙΣ ΠΑΡΈΝΈΡΓΈΙΈΣ ΑΛΛΩΝ ΘΈΡΑΠΈΙΩΝ
Η ακολουθούμενη θεραπεία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική κατάσταση του ασθενή αλλά και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Γαστρεντερικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την πρό- σληψη τροφής ή/και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. ναυτία, έμετος, διάρροια, δυσκοιλι- ότητα), οι αλλαγές στη γεύση και η ανορεξία, μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκετά αποτελεσματικά με την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου.
REFERENCES
Tεύχος 23 | Μάϊος-Ιούνιος 2023
39
Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς