Page 44 - NEWSLETTER_23
P. 44

 ΑΡΘΡΟ
   ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΏΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ
    Ένδεικτικά αναφέρουμε τα:
• Euroqol-5D (https://euroqol.org/eq-5d-instruments/)
• Kings health questionnaire (https://eprovide.mapi-trust.org/instruments/king- s-health-questionnaire)
• SF-36 (https://www.rand.org/health-care/surveys_tools/ mos/36-item-short-form.html)
• Qualiveen (https://eprovide.mapi-trust.org/instruments/ qualiveen-30-items)
        E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 Ζούμε στην εποχή που η ιατρική απομακρύ- νεται από τη μέτρηση της επιτυχίας των διαφόρων θεραπειών αποκλειστικά βάσει αυξημένων πιθανοτήτων επιβίωσης. Η αύ-
ξηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς έχει γίνει πλέον καλύτερος δείκτης μέτρησης για να κριθεί η αποτελεσματικότητα μιας επέμβασης, μιας συσκευ- ής ή μιας θεραπευτικής πρακτικής [1]. Οι τέσσερις κύριοι τομείς που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον προσδιορισμό της ποιότητας ζωής είναι οι εξής: σωματική υγεία, κοινωνική υγεία, λειτουργική υγεία και ψυχολογική υγεία [2].
Πολλά εργαλεία έχουν δημιουργηθεί και πιστοποιη- θεί για τον προσδιορισμό των παραγόντων εκείνων που εκτιμά περισσότερο στην καθημερινότητα του ο κάθε ασθενής. Μερικά από αυτά είναι γενικά εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν στην αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών με οποιαδήποτε ιατρική πάθηση.
Ιωάννης Γλύκας
Πιο συγκεκριμένα στην
ουρολογία, ένας μεγάλος
αριθμός διαφορετικών
παθήσεων μπορεί να
επηρεάσει αρνητικά την
ποιότητα ζωής ενός ασθενούς. Κάθε ουρολογική πά- θηση είναι διαφορετική και ως εκ τούτου προτιμάται η χρήση ειδικών επιμέρους ερωτηματολογίων για την κάθε νόσο λόγω της αυξημένης κατανόησης και λεπτομερέστερης κλινικής εικόνας που προσφέρουν τόσο στον γιατρό όσο και στον ασθενή.
Ώς προς τις ουρολογικές παθήσεις υπάρχουν πολλά, εξειδικευμένα ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ποιότητας της ζωής για την κάθε νόσο ξεχωριστά αλλά ακόμα και για την ανταπόκριση στην εκάστοτε θεραπευτική προσέγγιση. Για παράδειγμα, για ασθε- νείς με ουρολογικό καρκίνο, συνιστάται η χρήση ενός γενικού ερωτηματολογίου αξιολόγησης της ποιότητας ζωής, ακολουθούμενου από επιπλέον ερωτηματολόγια σχετικά με την εντόπιση και τον τύπο του καρκίνου του κάθε ασθενούς [2].
Αντιστοίχως σε ασθενείς με νευροπαθητική δυσλει- τουργία της ουροδόχου κύστης έχουν αναπτυχθεί εργαλεία όπως πχ το Urinary Symptom Questionnaire for individuals with Neuropathic Bladder using Intermittent Catheterization (USQNB-IC) [3], οποίο αξιολογεί 32 κλινικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαλείποντα αυτοκαθετηριασμό. Καθώς η νευρογενής δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης είναι μια πάθηση που μπορεί να διαφέρει πολύ με- ταξύ των ασθενών, το εργαλείο αυτό αξιολογεί την εμπειρία των συμπτωμάτων τους προκειμένου να καθορίσει ποιες μελλοντικές παρεμβάσεις θα μπο- ρούσαν να πραγματοποιηθούν από τους θεράποντες επαγγελματίες υγείας.
Χειρουργός Ουρολόγος, Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ
 44
 












































































   42   43   44   45   46