Page 45 - NEWSLETTER_23
P. 45

 ΑΡΘΡΟ
Άλλα παραδείγματα τέτοιων ειδικών εργαλείων για μια ουρολογική πάθηση είναι το Overactive Bladder Questionnaire (OAB-q) για την αξιολόγηση της ποιό- τητας της ζωής σε ασθενείς με σύνδρομο υπερδρα- στήριας ουροδόχου κύστης [4] και το International Consultation on Incontinence Questionnaire Overactive Bladder Quality of Life Module (ICIQ- OABqol), το οποίο περιλαμβάνει 26 σημεία αξιολό- γησης της ποιότητας ζωής των ασθενών με OAB [5].
Ώστόσο, πολλά από αυτά τα υπάρχοντα εργαλεία, κάποια εκ των οποίων αναφέρθηκαν ενδεικτικά, δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει κοινωνική και πολιτισμική διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα, συ- χνά μάλιστα ως προς αρκετούς από τους παράγοντες οι οποίοι μελετώνται και έτσι τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων αυτών δεν είναι πάντα εύκολο να συγκριθούν σε διεθνές επίπεδο.
Μια συστηματική ανασκόπηση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης έδωσε κάποια στοιχεία για την σημασία που προσδίδουν οι ασθενείς σε διαφορετικές πτυχές της κατάστασής τους. Για παράδειγμα όλοι οι ασθενείς που έλαβαν χημειοθεραπεία ανέφεραν αυξημένη ποιότητα ζωής. Αντίστοιχα σε ομάδες σύγκρισης βρέθηκε ότι η σεξου- αλική δυσλειτουργία οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση της ποιότητας ζωής των ασθενών εν συγκρίσει με την αιματουρία. Επιπρόσθετα, αυτή καθαυτή η λειτουρ- γικότητα του ουροποιητικού συστήματος βρέθηκε να είναι μία από τις πιο επιδραστικές παραμέτρους αξιολόγησης της ποιότητας ζωής [6]. Καταλαβαίνου- με λοιπόν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να γίνει περαιτέρω έρευνα στις ψυχοκοινωνικές πτυχές του
καρκίνου της ουροδόχου κύστης και πόσο σημαντική είναι η χρήση τέτοιων ερωτηματολογίων ως έγκυρων εργαλείων ποσοτικοποίησης και αξιολόγησης της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών.
Σε ανάλογο μήκος κύματος πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία ακράτειας ούρων με τη μεί- ωση της ποιότητας ζωής των ασθενών [7]. Η ακρά- τεια δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική ευεξία των πασχόντων από αυτήν, αλλά έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις ψυχολογικές και κοινωνικοοικονο- μικές πτυχές της ζωής τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι μελέτες ποιότητας ζωής έχουν καταδείξει ότι η συμπερίληψη επαγγελματιών υγείας στη θεραπεία ασθενών με διαλείποντες αυτοκαθετηριασμούς οδη- γεί αφενός σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής αλλά και σε βελτιωμένη συμμόρφωση και στην επίτευξη της πλήρους ανεξαρτητοποίησης αυτών των ασθενών [8].
Συμπερασματικά, επί του παρόντος έχουν αναπτυ- χθεί αρκετά ειδικά εργαλεία για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών με ουρολογικές παθήσεις. Επομένως, είναι σημαντικό όλοι εμείς στην καθημε- ρινή κλινική μας πρακτική να υιοθετήσουμε τέτοιου τύπου εργαλεία αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των ασθενών μας, σε γενικά πλαίσια, σε ειδικές συνθήκες, αλλά και σε συνάρτηση με τη χορηγούμενη θεραπεία.
REFERENCES
Tεύχος 23 | Μάϊος-Ιούνιος 2023
     45
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς






































































   43   44   45   46   47